Jematva: Od trsa do rajske kapljice

4 MINUTES READ

Jesen je vrijeme jematve, berbe i trganja, vrijeme ubiranja plodova, vrijeme kada se vidi što je u vinogradu učinjeno, što je bio dobar povod za posjet bračkim vinogradima i vinariji Stina, koja se može pohvaliti  jednim od najsuvremenijih podruma u Hrvatskoj

Bokun mora, bokun neba i lipega grozda, ali i mnogo napornog rada potrebno je kako bi se na kraju ispijalo blaženo vino. Stvaranjem vina i slavljem Martinja završava naporna sezona rada u vinogradu. Stoljećima je bila zagonetka kako se slatki sok pretvara u trpko vino. Neki su tu pojavu vezivali za kavalirštinu s neba, a već Heleni su vino nazivali napitkom bogova. Njime nazdravljamo rođenju, vjenčanju, uz njega se tuguje, traži zaborav, ali i zadovoljstvo onih koji znaju uživati u njemu.

U jesen dolazi vrijeme trganja, ritual kada vinogradi nagrađuju težaka jedinstvenim plodom. Nakon cijele godine napornog rada, brige i pažnje, vidjet će se što je u vinogradu učinjeno. Nekoć se u Dalmaciji moralo prvo zatopiti drvene badnje, maštele, kartile, kofe, mišine, da zastanjaju. Trgalo se po lijepom i suhom vremenu, a grožđe nije smjelo biti toplo u trenutku obrade.

Ubrano grožđe bi se bacalo u badnje, gdje bi žene i djeca pritiskali grožđe bosonogi i pretvarali ga u mast. Bralo se u pučkim dolamama s kukuljicom i pjevalo pjesme inspirirane vinom. U predahu se marendavalo srdele i frigule sira, a navečer bi se družilo uz bakalar i pilo razvodnjeno vino, što nije bio ‘barbarski običaj’, ni znak manjka kulture ili škrtosti.

Konjima i karima bi prebacivali badnje u konobe, a nakon što je mošt u konobi kuhao, trebalo je pripremiti bačve i karatele,  namjestiti ih na take i sumporati. Tek tada bi one bile spremne za ulijevanje mladog vina. Nisu se smjeli odmah začipati, nego se na vrh bačve stavljalo dva, tri lista vinove loze i mala daščica.

Tako se držalo do Svih svetih, i tek tada bi se bačva mogla začipati, s tim da je trebalo nadolijevati skoro do vrha, ostavljajući malo zraka, da ne bi ponovno u bačvi zakuhalo vino.

Jematva na Braču
Jematva na Braču

Od davnina se vino tretira kao ‘dar neba i crpilište života’. Vinovu lozu su u Dalmaciji počeli uzgajati grčki doseljenici prije Kristova rođenja. Od tada do danas vinogradarstvo i vinarstvo ostaje glavno poljodjelsko zanimanje pučanstva i težakova sudbina. Prve subote nakon završetka berbe dalmatinski težaci su tradicionalno slavili Sabatinu na dan Svih svetih ili tugovali, ovisno o rodu.

Kušali bi mlada vina po konobama i uspoređivali, dijeleći vino u nekoliko kategorija. Ono najgore, koje se ukiselilo, ostavljalo se za vlastitu potrošnju, a zdravo vino se prodavalo. Najbolje vino proizvedeno od izabranog grožđa je nazivano ‘vinum sanctum’ – svetim vinom, koje se čuvalo za obiteljska slavlja i kršćanske blagdane, ali se i darivalo kao znak zahvalnosti doturu, svećeniku, te dragim gostima.

Dio vina su otkupljivali veletrgovci uz pomoć sansira, profesionalnih kušača koji su u Dalmaciji imali dugu tradiciju. Drvena bačva koja daje dušu vinu u prošlosti je bila zamjenjivana posudama od terakote zvane dolium, a danas se vraća masovna upotreba bačava u postupku dozrijevanja vrhunskih vina. Najčešće se izrađuje od hrastovog drva, a razvojem tehnologije odležana vina u malim bačvama nazivaju se barik jer se vino zbog većeg kontakta s drvom oplemenjuje. Ona izlučuje tanin, lignin, vanilin i niz drugih sastojaka što daje poseban intonacijun kapljici, a ovisi u prvom redu od starosti bačve, pa se koriste najduže pet godina.

Ipak inoks posude su danas nezamjenjive u očuvanju kakvoće dozrelih vina do vremena njihovih buteljiranja. Vino se rađa u vinogradu, sazrijeva u podrumu, a počinje živjeti u boci. Oduvijek se težilo da vino bude idealno zatvoreno, zbog stabilnosti i kvalitete vina i da se onemogući kontakt sa zrakom i mirisima. Bitnu ulogu ima i boja staklenke, pa za bijela vina koristimo ‘rajske boce’ svijetlozelenkaste s izduženim vratom, za crna vina ‘bordoške boce’ od zelenog stakla, ali danas i u svim bojama, te one s udubljenjem na dnu boce, da se prilikom točenja izbjegne zamućenje, ako vino ima taloga.

Kakvoća vina ovisi o važnom čimbeniku, čepu koji osigurava mir u boci, pa je pluto postalo najbolja sirovina za proizvodnju čepova. Prvi u praksi ga je počeo primjenjivati slijepi benediktinac Dom Perignon 1618. godine za brtvljenje prvog proizvedenog šampanjca. Priroda je čovjekovu brigu oko loze nagradila izvornim i osebujnim vinima, koja ovise o mnogim čimbenicima, o podneblju i položaju, zemljištu i načinu priređivanja, pa su vina postala posebnost pojedinih krajeva i njihov prezentator.

Vinarija Stina
Vinarija Stina

Danas ima više od tristo vrsta vinove loze u Hrvatskoj, a samo dobro vino stvara dobru priču. Najbolji su dalmatinski vinogradi na južnim padinama Pelješca i Brača, s nagibom zemljišta, odnosno kraških sipina, od 30 do 70 stupnjeva, na tlima bogatim kalcijem i blagoslovljenom trostrukom insolacijom, budući da sunčeve zrake tuku te strmine gotovo okomito cijelog dana, pojačane odbljeskom s morske površine i kamena krša.

U Dalmaciji se ponosimo vinom iz kamenih čipki – babićem, plavcem malim koji raste u škrtim područjima gdje ne može rasti gotovo niti jedna druga kultura, s vrlo malo vlage i puno sunčeve topline, vinskim kraljem dingačem, bogomdanim pošipom, vinskom legendom malvazijom, pa debitom, bogdanušom, vugavom, grkom, maraštinom, graševinom, merlotom. Na kraju spomenimo one koji su najvažniji u stvaranju dobrog vina.

To su tehnolozi, enolozi, koji moraju imati vrhunsko znanje o grožđu, vinu. Jedan od njih je i Rikard Petrić, mladi enolog u vinariji Stina iz Bola na otoku Braču, koji smatra da ništa nije moguće ako nemate strast za vinom. Vina Stina imaju jedan od najsuvremenije uređenih podruma u Hrvatskoj koji, uz prostor za preradu grožđa i odležavanje vina, ima i prostor za kušanje i prodaju vina.

Novi vinogradi pošipa i vugave posađeni su na lokaciji Grabica, na nadmorskoj visini od 420 do 550 metara, dok se na južnoj strani otoka Brača, iznad naselja Murvica, na izrazito strmom terenu, na tradicionalan način, isključivo ručno, uzgaja plavac mali. No, povrh svega stoji radost vinara kada u tišini dočeka u čaši svjetlost i uživa u daru loze. Nitko ne može opisati tu ljepotu od neba danu, možemo samo uživati u tim kapljicama, ne zaboravljajući koliko je godina potrebno da nam stignu.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija hvar otok vina Hrvatska

Hvarwine: Najbolje od hvarskih vina

Projekt Hvarwine koji vode Zoran Pejović i Sara Rasmussen svijetu predstavlja otok Hvar kroz bogatu tradiciju stvaranja jedinstvenih vina Kroz stoljeća bogate i burne povijesti …

Ovo je fotografija vinograda na poluotoku Pelješac Plovidba

Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Mikrokozmos za sebe – poluotok Pelješac – i danas je svojevrsna ‘terra incognita’ kao i u dugim stoljećima dubrovačke republike, kada se dijelio na urbani …

Ovo je fotografija Cavtat Destinacije

Cavtat: Autentična ljepota juga

Cavtat i Konavle oduvijek su okrenuti jednoj posebnoj kulturi življenja koju ćete upoznati kroz raskoš ovdašnje arhitekture, maritimnu tradiciju, prekrasnu prirodu, lokalnu gastronomiju i autohtonu …

Ovo je fotografija pjenušavog vina Untouched by Light Luksuz

Pjenušavo vino Untouched by Light

Untouched by Light prvo je pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku Tajanstvenost, elegancija, senzualnost, moć samo su neki …

Ovo je slika na kojoj je Miva Galerija Vina Moet Luksuz

U potrazi za idealnim poklonom posjetite vinoteku Miva

Ponuda Miva galerija vina zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje ‘finih’ stvari te ćete zasigurno u ovom razdoblju darivanja u Miva ponudi pronaći nešto čime ćete …

Istarska Kuhinja Fuzi S Tartufima 01 Gastronomija

Istarski gastronomski gušti za jesenski blues

Istarska kuhinja je kao stvorena za upoznavanje s početkom jeseni. Mirisna jela i zlatom obojeno lišće, kišni prozori i pletene dekice u toplini doma samo …

Ovo je fotografija CRN M/Y 142 Jahting

CRN napreduje u gradnji M/Y 142

Kuća CRN, legendarno brodogradilište koje sad pripada grupi Ferretti, lijepo napreduje u gradnji custom jahte CRN M/Y 142. Ovu aluminijsku megajahtu dizajnirao je tehnički ured …

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi Testovi

ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

ClubSwan 36 iznenadit će vas performansama koje su plod izuzetno pametnih rješenja smišljenih u konstrukciji jedrilice, da bi je prilagodili modernim jedriličarskim trendovima u kojima …

Ovo je fotografija mercedes EQS Automobili

Mercedes EQS prva je električna luksuzna limuzina na svijetu

Model EQS je prva potpuno električna limuzina iz serije Mercedes-EQ. S ovom limuzinom Mercedes-EQ ponovo definira ovaj segment vozila. EQS je također prvi model koji …

Ovo je fotografja rolex satovi explorer Luksuz

Novi Rolex satovi za 2021. godinu

Rolex predstavlja najnovije kreacije koje su oživljene njihovim jedinstvenim urarstvom. Ovi nas satovi vode od najdubljih špilja do najviših planinskih vrhova, od vanjskih dijelova Sunčeva …

Ovo je fotografija Porsche Ladies Day 2021 Automobili

Porsche Ladies Day 2021.: Prvi Porsche event samo za žene

Povodom Dana žena, prvi put u Hrvatskoj organiziran je Porsche Ladies Day 2021., vozački event Porschea samo za žene. Odabrane dame imale su priliku isprobati …

Ovo je fotografija garmin sat Luksuz

Garmin MARQ satovi: Inspirirani strašću

Garmin je predstavio MARQ kolekciju. Serija je to povezivih satova kreiranih u skladu s tradicionalnim urarskim načinom izrade, stvorenih na temelju Garminove dugogodišnje baštine na …

Scroll to Top