Jahtom do vinara: Plovidba jadranskim terroirom6 min

Za plovidbu jahtom do vinara ne trebaju vam nikakva posebna znanja o enologiji jer, umjesto kompasa, neka vas vodi iskonska žeđ i strast za otkrivanjem hrvatske baštine i mjesta koja posjeduju onaj ‘it’ faktor

Na stranicama Yachtsa često navigajemo do jadranskih gastro-oaza, do onih mjesta koja, uz hranu i piće, imaju i onaj ‘it’ faktor koji nautičarima, u potrazi za novom lukom spasa, nahrani i njihovu ‘žednu’ dušu. Za ovaj ljetni broj želja nam je povesti vas na plovidbu u potrazi za ponajboljim enološkim ‘sidrištima’, odnosno vinskim podrumima, ispred kojih se možete privezati, i potom, a što drugo, nego nazdraviti životu.

Vinarija Korta Katarina

Brojne kapetanske kuće nijemi su svjedoci slavne brodarske povijesti Orebića, no danas je ovaj gradić odredišna točka za istraživače onoga po čemu je danas Pelješac poznat, a to su moćna vina sorte plavac mali sa zaštićenih lokacija Postup i Dingač.

Winery Korta Katarina
Korta Katarina na Pelješcu jedna je od postaja naše rute jahtom do vinara

Mala luka i riva u centru mjesta ima dovoljno privezišta za jednodnevne posjetitelje jer ako ostanete duže na Pelješcu, mogli biste se zaljubiti, ne samo u vino, nego u cijeli poluotok.

Predivno zdanje na samom ulasku u grad – vinarija Korta Katarina, hram je vrhunskih vina, kojoj se sad pridružio i boutique hotel okružen nasadima zinfandela – tog američkog rođaka plavca malog. Vlasnici, bračni par Anderson, s puno ljubavi i pažnje stvorili su idealnu mediteransku oazu u kojoj se prožimaju vrhunska jela i vina s pedigreom jednog od najboljih jadranskih terroira.

Winery Korta Katarina
Luksuzni ambijent Ville Katarina

Nagrađivani Rose (2016.) savršena je ulaznica za Katarinin svijet, pa iako su u vinariji započeli s prvom serijom pjenušaca – Sabion, prije svega, preporučujemo onaj za koji su nagrađeni na Decanteru. Plavci s ovih nasada intenzivni su i aromatični, pa ih radije sljubite s obilnijim obrokom od mesa ili ribe. Ako ste u posebnoj prilici, zatražite Decent (2009.) iz limitirane serije ili Winemaker’s selection, a kako biste završili kušanje na najvišoj razini zatražite Reuben’s private reserve – najveći ponos ove vinarije na Pelješcu.

Vežete li se na samoj rivi u Jelsi, tek ste nekoliko minuta šetnje udaljeni od vinarije Tomić, a ako dolazite s većom jahtom, vez potražite u sjevernom dijelu luke, pa će vaša šetnja do predivno uređenog intimnog prostora u kojem se ‘pije na ure, a ne na litre’ potrajati koju minutu više, ali ćete upoznati svaki djelić ovog malog primorskog grada

Ako plovite prema jugu, možete se odmah zaputiti u Trstenik na Pelješcu, u podrum jednog od najpoznatijih svjetskih vinara. Tamo, istina, nećete pronaći slavni Chardonnay iz 1976. koji je Miljenka Grgića lansirao u sam vrh svjetskog vinarstva, no vina s potpisom ovog prvaka chardonnaya i zinfandela, itekako su valjan razlog da se usidrite ispred ovog impresivnog zdanja smještenog uz samo more, a brod možete vezati za obližnju rivu i pješice se uputiti u vinariju.

Winery Grgic
Jahtom do vinara Grgića u mjestu Trstenik

Neće vam nitko zamjeriti ako umjesto plavca, za sparno i suho popodne, date šansu Chardonnayu Grgich Hills Estate (2013.), koji će svojim sortnim okusom i floralnim mirisom upotpuniti doživljaj mediteranskog ambijenta. Svakako ne propustite kušati Grgićev pošip, jer iako je korčulanska autohtona sorta, upravo je ovaj vinar započeo transformaciju ovog uistinu posebnog bijelog vina u predmet obožavanja.

Savršena kombinacija Lumbarde i grka

Autohtonija od samog pošipa na Korčuli je sorta grk, i to uzgajana već dva tisućljeća na predjelima Lumbarde u vinogradima koji samo što ne dodiruju more, gdje daje svoje najaromatičnije grozdove i suho vino zlatnozelene boje, karakternog okusa.

Grgicev posip
Grgićev Pošip se proizvodi od bijelog grožđa koje uspijeva na području Čare na otoku Korčuli

Kako grk raste isključivo na pjeskovitom tlu na mikrolokaciji Lumbarde, najbolje mu se približiti sidreći se istočno od plaže u Lumbardi, potpuno sigurno, čak i s više mira nego u obližnjoj Korčuli, a na prekrasnim plažama posebice će uživati obitelji s djecom. Jedan od pionira i promotora ove sorte jest Frane Milina-Bire, čiji je Grk Bire iz 2017. upravo osvojio srebrnu medalju na Decanteru 2019., no nama je ipak u sjećanju ostao njegov Defora Grk, uzgajan na obnovljenim kamenim terasama na ekološki način i, što je najvažnije, uz puno ljubavi.

Winery Bire
Znameniti korčulanski grk uspijeva u okrilju obiteljske vinarije Bire

Uz njihovu obiteljsku kušaonicu s vođenim degustacijama, zavirite i na agro-imanje obitelji Batistić-Zure, koji su sa svojim grkom iz 2018. također osvojili medalju na istom natjecanju, ili istražite kakav je grk u pjenušavom izdanju – Quinta Essentia. Obitelj Cebalo proizvodi najviše četiri stotine sanduka vina, a kad takvo vino osvoji srebro na IWC natjecanju (Cebalo Grk 2017.), znajte da treba požuriti dok ne nestane ovog suhog, ali pitkog zlata. Otok Brač omiljeno je odredište za brojne ljubitelje prirode, kulture i gastronomije, no na vinskoj karti Jadrana gotovo da ga i nije ni bilo.

Bolska Stina
Naša ruta jahtom do vinara posjetila je i vinariju Stina

Prije desetak godina svojevrsnu revoluciju pokrenula je vinarija Stina smještena na samoj rivi u Bolu, gdje su nedavno uređeni novi i dovoljno duboki vezovi za velike jahte. Stinin prepoznatljiv vizualni identitet savršeno odgovara i sadržaju, karakternim i iznimnim vinima, pa je kult obožavanja Stina vina vrlo brzo rođen. Spoj tradicije i moderne vinifikacije dobitna je formula za svjetski uspješna i nagrađivana vina. Za pošip Majstor ne birajte ni mjesto ni vrijeme, jer svježina i aromatičnost uistinu dorađenog vina za svaku je priliku pa i onu prijepodnevnu.

Jahtom do vinara na Hvaru

Mnogi ne vole sljubljivanje vina i hrane, drugi, pak, pažljivo paze s čim će spariti dobru čašicu, a mi svakako savjetujemo lagani dalmatinski marendin, jer ćete onda popločati put za plavac mali Majstor (2013.). Najbolji položaji i najbolje godine berbe, ovu autohtonu sortu, u ovom slučaju, transformiraju u zaokruženo i profinjeno vino, dostojno svoga imena. Paklinski otoci ispred Hvara desetljećima su jedno od najpoželjnijih sidrišta za nautičare, no uvala Vlaka kao da živi nekim svojim ritmom usred najpopularnijeg nautičkog akvatorija na Jadranu.

Colnago na Paklinskim otocima
Colnago je smješten u čarobnoj uvali Vlaka

Na Sv. Klementu ćete vidjeti neke od vinograda iz kojih nastaje plavac mali Colnago i Maraština, svježe bijelo vino, koje zahvaljujući ovoj mikrolokaciji svoje visoke alkohole pretvara u jednu opuštenu ljetnu priču. Uz Mikea Grgicha, šjor Andro Tomić definitivna je ikona vinarstva u Hrvatskoj, a etikete s njegovim likom prepoznatljive su jednako koliko i tražene.

Pije na ure, a ne na litre

Vežete li se na samoj rivi u Jelsi, tek ste nekoliko minuta šetnje udaljeni od vinarije Tomić, a ako dolazite s većom jahtom, vez potražite u sjevernom dijelu luke, pa će vaša šetnja do predivno uređenog intimnog prostora u kojem se ‘pije na ure, a ne na litre’ potrajati koju minutu više, ali ćete upoznati svaki djelić ovog malog primorskog grada. Vinogradi na južnim padinama Hvara glavni su adut proizvodnje i jedinstvena prilika da se osjeti terroir otoka u jednoj boci.

Tomićeva vina
Andro Tomić institiucija je hvarskog vinarstva

Posljednji magični uradak vinarije Tomić jest Caplar – kupaža caberneta i plavca u savršenom balansu, gdje se plavcu dodaje svježina, a ostaje karakter, uz malo francuske elegancije za završnu notu. Kao i kod njihova plavca malog, barrique bačve su te koje oplemenjuju krajnji proizvod, no nemojte se zaustaviti na plavcima. Prepustite se iskusnom vodstvu i kušajte pošip i odlični opolo kako se na Hvaru izgovara rose, a kao memento ponesite prošek Hektorović, jedno od ponajboljih desertnih vina na ovim prostorima i savršeni okidač za prizivanje uspomena s jadranske đite ‘enografice’.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Korta Katarina, Grgić, Stina, Tomić & Archives

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above