Ivan Kljaković Gašpić: Budućnost elitnog jedrenja na Jadranu

6 MINUTES READ

Istaknuti hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, osvajač srebra i bronce na svjetskim prvenstvima, višestruki europski prvak i trostruki sudionik Olimpijskih igara, nešto više od godinu dana aktivno radi kao projekt-menadžer ACI Sail projekta za koji vjeruje da će obilježiti budućnost jedrenja na Jadranu.

S ciljem stvaranja novih vrijednosti i obogaćivanja kompletne turističke ponude jedrenja i nautike u Hrvatskoj, ACI Sail i flota od šest najnaprednijih svjetskih jedrilica ClubSwan 36 jamče jedinstveno jedriličarsko iskustvo. Prva skradinska regata, održana sredinom travnja, otvorila je nautičku sezonu za 2021. godinu, gdje je i ACI Sail imao priliku sudjelovati, a bila nam je povod da s Bambijem, kako ga vole zvati, porazgovaramo o planovima za nadolazeću sezonu i budućnost jedrenja.

ovo je fotografija Ivan Kljaković Gašpić
Ivan Kljaković Gašpić vjeruje u priču o hrvatskoj nautici koja neće biti samo fokusirana na čarter ponude, već i na kvalitetno jedrenje koje kroz projekt ACI Sail nastoje ostvariti

‘Sudjelovanje na prvoj skradinskoj regati dogodilo se spontano na poziv organizatora i našeg kolege Slavena Boguta, direktora ACI marine Skradin, koji je izrazio želju da kao ACI Sail uveličamo regatu, ali i da zajedničkim snagama promoviramo Hrvatsku i nadolazeću sezonu koja, po mome mišljenju, sramežljivo dolazi i za koju se nadam da će doći u punom jeku kroz lipanj i srpanj.

Na regatu smo došli bez prevelikih očekivanja, koja je unatoč pandemiji uspjela okupiti impresivnu flotu od 19 brodova, od kojih je sedam-osam bilo ozbiljnih regatnih jedrilica s kvalitetnim posadama, a i uvjeti za jedrenje bili su savršeni. Bilo je 10 do 20 čvorova juga u jačanju kroz dan na Prokljanskom jezeru, koje je pružilo prekrasnu vizuru, a more je bilo bez vala. Zaista smo guštali u jedrenju četiri štap plova koja su prošla bez ikakvih lomova i nezgoda, što je i bilo najbitnije, a regata nam je poslužila i kao dobar trening za upoznavanja broda za sezonu.’

Mogli bismo reći da je regata poslužila kao svojevrsna stilska vježba, ali što je zapravo sezona za ACI Sail?

Sezona za ACI Sail započinje s Trening centrom, u ACI marini Split, koji je ujedno i prvi ekskluzivni ClubSwan 36 centar na svijetu. Trening centar je već aktivan, odnosno prve klijente smo imali krajem veljače, pa bih mogao kazati da je naša sezona počela vrlo rano. Isti vlasnik, koji se priprema za regatnu sezonu 2021., početkom travnja je ponovno došao sa svojom posadom na novu lekciju jedrenja. Očekujemo dobar odaziv za nadolazeću sezonu, za koju imamo i jako dobre naznake, međutim pandemija koronavirusa dosta toga sprječava. Trenutno smo u fazi čekanja da korona da zeleno svjetlo da krenemo u trku.

Pročitajte: ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

Pročitajte: Intervju Leonardo Ferragamo: Istinska toskanska duša

Pročitajte: Nautor’s Swan 78 na testu: Magična privlačnost

Pročitajte: Nautor’s Swan: Moto je uvijek bio samo najbolje!

Ako sezona bude kakvom se nadate, što od nje očekujete?

Uvjeren sam da ćemo ove godine sigurno imati tri do četiri broda iznajmljena za cijelu sezonu. Naime, jedan brod je već u Italiji i za cijelu sezonu je iznajmljen talijanskoj posadi Vitamina. Također, imamo potvrđenog klijenta za cijelu sezonu koji je s brodom već u Splitu, a očekujem da ćemo još tri broda uspjeti iznajmiti i da će kalendar biti popunjen. Pretpostavljam da ćemo jedan brod ipak ostaviti u Hrvatskoj za lokalne aktivnosti, team buildinge i događanja koja su uvijek zanimljiva.

Prilikom razrade projekta ACI Sail namjera je bila da prve dvije sezone, 2020. i 2021., iskoristimo za promidžbene aktivnosti i odradimo što više jedrenja po Mediteranu za ClubSwan ligu, te da tako osiguramo prihode i istodobno promoviramo Hrvatsku kao destinaciju, za koju očekujemo da će kroz sljedećih nekoliko godina i sama postati dio elitnog svijeta jedrenja. U sljedećih šest do osam godina glavna tržišta na koja ciljamo su klijenti iz srednje i istočne Europe, od Austrije, južne Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke do Rusije.

Ovo je fotografija Ivan Kljaković Gašpić
Krajnji nam je cilj da Hrvatska sa svojim destinacijama poput Splita, Dubrovnika i Rovinja, ali i drugih gradova, postane standardna ruta unutar Swanova kalendara, najavio je Ivan Kljaković Gašpić

Što potencijalni klijenti mogu dobiti od ACI Saila?

U sklopu ClubSwan 36 trening centra, ACI Sail nudi kompletnu uslugu škole jedrenja, prenošenja znanja i obučavanja, rezerviranu za profesionalne jedriličare i za entuzijaste koji nemaju iskustva, a imaju želju iskusiti jedrenje s ozbiljnim regatnim brodom, s najkvalitetnijom opremom i sa stručnim pojedincima. Organiziramo trening kampove, individualne treninge, a moguća je i organizacija regata unutar već postojećih regata, ali isto tako se mogu organizirati i zasebne regate na bilo kojoj lokaciji od 22 ACI marine na Jadranu. Klijentima, također, možemo pružiti kompletan hospitality paket – uslugu team buildinga, korporativnog jedrenja i organizacije mono tip regate s ClubSwanom 36 i, naravno, natjecanja u bilo kojim postojećim regatama.

Paket se odnosi i na organizaciju smještaja, hrane, te organizaciju zabavnog i društvenog programa, ali i svega onoga što prati jednu korporativnu biznis regatu ili privatnu regatu. Ono što je bitno za naglasiti jest da imamo jako puno vlasnika koji bi se okušali na Grand Prix natjecanjima, ali nisu sigurni mogu li to sebi vremenski priuštiti. Tu onda uskače ACI Sail sa sistemom ‘turn key’. Odnosno, klijent izrazi želju da bi sudjelovao na regati Club Swan Nations League koja se na Palma de Mallorci jedri u sklopu prestižnog eventa Copa del Rey, mi im zatim izdamo ponudu, organiziramo da ih brod čeka na vezu ispred Real Club Nautico de Palma, gdje je važno da klijent dođe nekoliko dana ranije zbog organiziranog treninga.

Nakon što završi regata brod ostaje naša briga, a klijent nastavlja dalje sa svojim poslom. Pružamo kompletnu uslugu, od transporta, logistike, pripreme broda i servisa, do održavanja broda za vrijeme regate, edukacije i svega onoga što klijentu može zatrebati, a da mu ne predstavlja logističko-organizacijski problem. Ovim sistemom rada klijentima osiguravamo ulaz u svijet ClubaSwana, koji je zaista jako specifičan i iznimno ekskluzivan.

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36
‘Kroz projekt ACI Sail Hrvatska se razvija kao ekskluzivna destinacija za regate koje su dio prestižne ClubSwan obitelji’, pojasnio je Ivan Kljaković Gašpić.

Koji je plan ACI Saila s razvijanjem nautičke sezone za Hrvatsku?

Za početak nam je važno nastupati i biti dio ClubSwan mediteranske lige, a u budućnosti težimo tome da organiziramo što je moguće više regata u Hrvatskoj. S ugovorom koji smo sklopili s Nautor’s Swanom, koji nije samo kupoprodajni već i partnerski, ostvarili smo zagarantiranih sedam godina ekskluzivnog prava na održavanje ClubSwan regata na Jadranu. Prve dvije godine, 2020. i 2021., trebale bi biti pozivne regate za odabranu klijentelu.

Prošle godine smo regatu zbog pandemije, nažalost, morali otkazati, a regatu za ovu godinu vjerujem da ćemo uspjeti organizirati koncem listopada u Rovinju. Godine 2022. ugovorom postajemo dio službene ClubSwan lige, gdje vjerujemo da ćemo uspjeti dovesti više od dvadesetak brodova, što 36-ica, što većih brodova kao što je ClubSwan 50, ali i druge klase koje su dio ClubSwan obitelji. Krajnji nam je cilj da Hrvatska sa svojim destinacijama poput Splita, Dubrovnika i Rovinja, ali i drugih gradova, postane standardna ruta unutar Swanova kalendara, koja će ljudima biti zanimljiva jednako kao što su Porto Cervo, Palma de Mallorca, St. Tropez i ostale.

Ima puno vlasnika koji bi se okušali na Grand Prix natjecanjima, ali nisu sigurni mogu li to sebi vremenski priuštiti, kazao je Ivan Kljaković Gašpić

Hrvatska, pogotovo Split, može se podičiti izvrsnim uvjetima za Grand Prix jedrenje, prvenstveno zbog vremenskih uvjeta, a zatim i kompletnom logistikom, kao što su međunarodni aerodrom, lučka infrastruktura i prvoklasni hoteli. Jako je bitno napomenuti da se sve regate događaju u predsezoni i posezoni, a naša su nastojanja da strateški obogatimo ponudu u Splitu i cijeloj hrvatskoj nautičkoj industriji.

Koja je vaša uloga u razvoju projekta ACI Sail?

Od početka suradnje dobio sam veliko povjerenje od uprave ACI-ja i na neki način upravljam projektom od idejnog začetka, kada sam napravio detaljne analize tržišta u Hrvatskoj i cijelom svijetu te tržišnih uvjeta i prilika. Danas, na poziciji projekt-menadžera, operativno upravljam projektom, što podrazumijeva brigu o plovilima, ugovaranje novih destinacija, organizaciju evenata i regata. Zaista vjerujem u ovu priču i u hrvatsku nautiku.

Ono što je ACI radio prije 20-ak godina s flotom Jeanneaua i organizacijom Match Racea, danas je, uz pomoć moje vizije i suradnje s kompletnim ACI-jevim timom i upravom, novi smjer kojim će Hrvatska uspješno zaploviti u idućem desetljeću. Vjerujem u priču o hrvatskoj nautici koja neće biti samo fokusirana na čarter ponude, već i na kvalitetno jedrenje koje nastojimo ostvariti.

Tekst Miljenka Krstičević
Fotografije Darko Šupuk, Nautor’s Swan, Studio Borlenghi

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija jedrilice Jahting

Yacht-Pool: Sigurna plovidba već 45 godina

Logičan koncept, predanost i pozitivno iskustvo klijenata pretvorili su Yacht-Pool u jednog od vodećih osiguravatelja za jahte Yacht-Pool je 1976. godine osnovao dr. Friedrich Schöchl, …

Intervjui

Luka Abrus: Petica iz biznisa

Jedan od suvlasnika agencije Five, Luka Abrus, za naš magazin govori o prodaji tvrtke, budućnosti s Endavom, projektu Dorado, koji je koristio pobjednik Vendée Globea, …

Ovo je fotogafija hostesa poslovi na super jahtama Jahting

Poslovi na super jahtama: Yachtie je za mnoge posao iz snova

Kroz Luxury Yacht Crew Training kandidati se pripremaju za rad u luksuznom svijetu jahtinga kako bi se zadovoljile potrebe i najzahtjevnijih gostiju Super jahte kao …

Ovo je fotografija Damir Vanđelić Intervjui

Damir Vanđelić: Hrabrost, rad i znanje

Jedan od najboljih hrvatskih menadžera Damir Vanđelić u razgovoru za Yachts Croatia govori o biznisu, turizmu, razvoju Hrvatske… Jedan od najboljih hrvatskih menadžera Damir Vanđelić …

Ovo je fotografija D-Marin marine Borik Marine

D-Marin nudi posebne pogodnosti za vjerne klijente

S nadom da će nam nadolazeći mjeseci svima donijeti obilje sunčevih zraka, dobrog vjetra i povoljnog mora, ohrabrimo se i planirajmo idući odmor. Jeste li …

Intervjui

Gordan Devivi: Odgovorno poslovanje u sektoru nautike

Gordan Devivi objašnjava kako je neovisno o trenutačnoj krizi i izazovima, OTP Leasing uspješno nastavio s prodajnim aktivnostima u nautici, a razvija i nekoliko proizvoda …

Ovo je fotografija Marine Tribunj Jahting

D-Marin širi svoju mrežu marina u Hrvatskoj

Marina Tribunj, popularna nautička destinacija, pridružena je rastućem portfelju D-Marin premium marina Globalna mreža marina D-Marin grupe bogatija je za još jednu marinu – Marinu …

Ovo je fotografija Impatia stol za stolni tenis Luksuz

Društvene igre omiljen su način zabave

Bez obzira na modernu tehnologiju, društvene igre ostale su omiljeni način zabave. Bilijar, stolni nogomet ili Lego pravi su klasici koji oduševljavaju i djecu i …

Ovo je fotografija Croatia Yachting- nova korporativna stranica Jahting

Nova Croatia Yachting korporativna stranica

Kao i do sad, Croatia Yachting želi omogućiti što bolji doživljaj Yachtinga – bilo da se radi o čarteru, prodaji brodova ili posebnim čarter menadžment …

Ovo je fotografija novi Tudor satovi 2021 Luksuz

Novi Tudor satovi u 2021.: Bezvremenski i elegantni

Švicarska urarska tvrtka Tudor otkrila je svoje najnovije modele i predstavila dvije nove verzije popularnog sata Black Bay Fifty-Eight, Black Bay Chrono i nova izdanja …

Ovo je fotografija Heritage Hotel Martinis Marchi Hrvatska

Živo ljeto na Šolti: Mjesečina u Martinis Marchiju i kino pod zvijezdama

Kad stignete u luku Maslinica, šarmantno ribarsko mjesto na otoku Šolti, prvo što ćete primijetiti bit će impresivna palača baštinskog hotela Martinis Marchi iz 18. …

ovo je fotografija pogled iz sobe, Hotel Armerun Hoteli

Heritage Hotel Armerun: U gradskoj jezgri Šibenika

Heritage Hotel Armerun smješten u srcu grada Šibenika u potpunosti je renovirana povijesna lokacija i pretvoren je u hotel baštine Hotel raspolaže sa 17 smještajnih …

Scroll to Top