Istarski gastronomski gušti za jesenski blues

Istarski gastronomski gušti za jesenski blues

6 MINUTES READ

Istarska kuhinja je kao stvorena za upoznavanje s početkom jeseni. Mirisna jela i zlatom obojeno lišće, kišni prozori i pletene dekice u toplini doma samo su neke od ljepota koje nam donosi jesen. Njezini plodovi se slažu u najfinijim jelima i ispunjavaju kuhinju divnim, toplim mirisima

Istarska Manestra 01
Istarska kuhinja kraljicu jesenskog jela ima u maneštri

Bilo koje godišnje doba idealno je za dolazak u Istru. Za istančana nepca i osviještene gurmane, istarska kuhinja je možda najbolja za upoznavanje u jesensko doba ili, naprosto, iznova uživanje u istarskim gastronomskim specijalitetima. Jesen donosi i hladnije dane, pa su stoga i ponešto kaloričnija jela na trpezi. Nakratko, ona ‘zelena’ Istra postaje malo zanimljivija od one ‘plave’, uz obalu. Zeleno neprimjetno prelazi u narančasto, žuto i smeđe… a prve asocijacije na jesen su, osim žutog lišća i ponekog kišnog dana, šetnje u šumi i ukusni plodovi koji niču poslije kiše. Vrijeme možda i postaje hladnije, no izbor namirnica se povećava…

Istarska maneštra je kraljica jeseni

Šume skrivaju i divljač koja, maštovito pripremljena, postaje gotovo kultno jelo središnje Istre, a kraljica jesenskog jela na žlicu svakako je istarska maneštra. Jesen je i vrijeme gljiva pa će mnogima s pravom odmah pasti na pamet čuveni istarski tartuf, no u maštovitosti nimalo ne zaostaju ni kreacije s ostalim gljivama, poput vrganja, lisičarki i bukovača. Tipično jesensko jelo su fuži, kojima treba samo malo maslaca, vrhnja za kuhanje, parmezana i – finih gljiva. Nezaboravno jesensko iskustvo možete doživjeti u slikovitoj Brtonigli, inače okruženoj maslinicima i vinogradima, ali i pitomim šumama koje su kreativni turistički djelatnici iskoristili kako bi svoje goste poveli u branje, s natjecateljskim karakterom.  U Istri se jako cijene gljive koje rastu oko Martinja, stoga se i zovu martinčice. Vrlo su aromatične i posebnog mirisa. Zanimljivo je da gljive, baš poput svih živih bića, najvećim dijelom sadrže vodu i nešto malo proteina. Uz to sadrže ugljikohidrate, minerale i vitamine i zato su jedna od supernamirnica. Juha od gljiva pravi je klasik zbog kojeg ne želite da jesen završi.

Juha Od Gljiva 01
Gljive su omiljene u Istri, pa je tako prava juha od gljiva pravi klasik

Jesen traži i malo konkretniju hranu. Istarska kuhinja s jelima od divljači i više je od toga. Najčešće je to divlja svinja na razne načine. U Istri govore da je to meso užitak za nepce i lijek za tijelo. U okolici Premanture, divlje svinje su se gotovo naviknule na ljude koji ih hrane i tamo možete pojesti zaista najkvalitetnije pripremljeno jelo od ovog komada mesa. Prethodno marinirano u crvenom vinu, ružmarinu, luku i češnjaku, meso nije žilavo kako bi se očekivalo.

Boškarin se vratio u velikom stilu

Tu su još i odresci slavnog istarskog goveda – boškarina, koje se u velikom stilu vratilo na luksuzne trpeze u Istri. Kvalitetno obrađeni i odležani komadi mesa najukusniji su kada se peku ispod ‘čripnje’ ili na otvorenom ‘ognjišću’. Bundeva je definitivno jedan od favorita jeseni. Bilo da je ukomponirana u fini, kremasti rižoto u kombinaciji s gljivama ili krem-sirom ili kao jednostavna, gusta juha. S njom možete raditi predjela, glavna jela, ali i deserte. Najlakše ju je prirediti u obliku guste juhe i poslužiti s malo vrhnja i tada gotovo da može proći kao samostalan obrok.

Juha Od Bundeve 01
Juha Od Bundeve 01

Bundeva je krcata beta-karotenom, koji tijelo pretvara u vitamin A, koji se brine za imunosni sustav. Sjemenke, pak, prirodno snižavaju razinu lošeg kolesterola u organizmu jer su bogate fitosterolom, a pomažu i u izlučivanju serotonina, hormona zbog kojeg se osjećamo – tako dobro! Zdrave su i kao grickalice uz neki dobar film tijelom hladne jesenske večeri. Njima ukrašavamo naše vrtove i balkone, a na području čarobnoga Grožnjana nerijetko se uz kuće nalaze velike količine, onako ‘pobacanih’ bundeva koje tako simboliziraju obilatu ljetinu i privlače pažnju prolaznika dok tako upijaju zrake listopadskog sunca.

Konoba je tradicija istarskog hedonizma

Uz otvorena ognjišta, koja su oduvijek središnje mjesto istarskog načina života, okupljala se obitelj i prijatelji, dok se u kotlu kuhala maneštra, koja gotovo da je postala sinonim za zdravu i pravu istarsku marendu. Radi se o raznim kombinacijama povrća i suhog mesa, a najpoznatija je maneštra od bobića (mladi kukuruz s klipa). Prvo se kuhaju grah i meso, a poželjna je i kost od pršuta, dodaju se krumpir i kukuruz, a može i kiseli kupus, pa se maneštra tada zove – jota. U kamenoj unutrašnjosti istarske konobe vrijeme kao da sporije teče. Naročito ujesen. Tamo vas dočekuju domaćini koji konobu vode sa svojom obitelji, a recepte za jela koja kušate nerijetko su naslijedili od svojih baka. Konoba je istarska tradicija hedonizma.

Jedna takva nalazi se u Cerovlju i imenu konoba pridodala je još jedno značenje. Ono da je sve prolazno poput vlakova što ih pogledom ispraćamo u daljinu… No, tek tada i upravo zbog toga, važno je osvijestiti trenutak u kojem jesmo i uživati u njemu svim čulima. Konoba ‘2. peron’, kako joj i samo ime sugerira, smjestila se nadomak male željezničke postaje. Vode je bračni par Armando Lušetić i Marijela Ančić-Lušetić. Bistecca Fiorentina, kao i ostali, sočni i po potrebi odležani komadi mesa, peku se pred gostima na otvorenoj vatri. Izvanredan domaći istarski pršut, optimalno prošaran masnoćom, srednje mekan, s jakim slatko-slanim okusom sušene svinjetine, reže se za šankom, dok domaća tjestenina pripremljena prema noninu receptu ima i jednu posebnu varijantu, a to su rafioli punjeni ‘kokošom’ i servirani u umaku od meda, kadulje i pinjola.

Pljukanci s tartufima pravi su – klasik

Jelo Od Mesa 01
Pačja prsa u umaku od naranče, meda i muškata sa zapečenim krem-krumpirom i tikvicama

Za vjerodostojnost i sklad s prirodom pobrinuli su se i posebno osmišljenom ponudom pod nazivom ‘Sezona na pjatu’. Jesenska tagliata (srednje pečeni ramstek od goveđeg buta, tj. ruže) doslovno se topi i na tanjuru i u ustima. Ponekad se na meniju nađe i kunić ‘na umido’ u šugu od malvazije i ružmarina s domaćim pasuticama. Često se u ovu konobu gladni ljudi zapute i zbog ‘običnih’ brusketa. Serviraju se s dehidriranom pancetom na namazu od gorgonzole i medenice, ili s domaćim kobasicama na namazu od kapule, uz sjajne umake od cikle ili hrena. I ove jeseni njihovi pljukanci s tartufima su savršeno pripremljeni – klasik!

Pačja prsa u umaku od naranče, meda i muškata sa zapečenim krem-krumpirom i tikvicama, dio su njihove standardne ponude. Jesen je i vrijeme od meda, pa ga i u ovoj konobi često sljubljuju u logičnim, ali i u nekim egzotičnim kombinacijama. Med uvijek dodaju na kraju jer tada ne gubi svoja ljekovita svojstva. No, tek žličica-dvije dovoljno je za potpuni užitak. Kao što je i sve prilagođeno autohtonim namirnicama, tako je i med, naravno, domaći iz Cerovlja. Vlasnike je obilježilo odrastanje uz tračnice i vlakove što prolaze. Možda i zbog toga ne dopuštaju da se njihova kreativnost u osmišljavanju novih jela zaustavi negdje gdje je jelo dosegnulo svoj vrhunac, već i dalje tragaju za novim varijantama s klasičnim istarskim namirnicama.

Istarska Gastronomija Makaruni S Putrom Skutom Prsutom 01
Makaruni s putrom, skutom i pršutom

U konobi  ‘2. peron’ itekako su svjesni da je gostu potrebno pružiti sjajan doživljaj, onaj koji će se dugo pamtiti. I to valja raditi iznova i iznova, svaki dan… jer prava je istina da restoran vrijedi samo toliko koliko je bio dobar toga dana kada ste, baš vi, u njemu objedovali. Nakon dugog, toplog ljeta mnogi s nestrpljenjem iščekuju prve jesenske dane. Mirisna jela i zlatom obojeno lišće, kišni prozori i pletene dekice u toplini doma samo su neke od ljepota koje nam donosi jesen. Njezini plodovi se slažu u najfinijim receptima i ispunjavaju kuhinju divnim, toplim mirisima, no izuzetno su korisni i za jačanje imuniteta i pripremu za hladne, zimske dane. Jesenski ‘blues’ lakše je pobijediti uz gastronomske užitke, a istarska kuhinja spremno vas čeka.

Tekst Jasmina Stošić

Fotografije Đorđe Stošić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Destinacije

Ston: Carstvo povijesti i gastronomije

Možda će vam ‘vrata raja’ zvučati kičasto i pretenciozno, no uzmete li u obzir kako u jednom gradiću imate priliku kušati tri esencijalne, da ne …

Lesic Dimitri Palace Hoteli

Lešić Dimitri Palace: Pomicanje granica izvrsnosti

Lešić Dimitri Palace na Korčuli svojim gostima pruža priliku da iskorače iz užurbane svakodnevice i ponovno pronađu vlastito ja. Budući da hotel ima samo pet …

Hotel Boskinac Pag Gastronomija

Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Luksuzni boutique hotel, vinarija i restoran s Michelinovom zvjezdicom Boškinac na Pagu hedonistička je oaza koja etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju Već …

Restaurant 360 Dubrovnik terasa Gastronomija

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, …

Hotel Ikador Riva Aquariva Hoteli

Hotel Ikador: Savršen bijeg u Dolcevita stilu

Ikador je jedini svjetski hotel koji ima Riva Lounge i Riva Privee, a namijenjen je gostima koji žele pravi hedonistički odmor, vrhunsku uslugu i jedinstveno …

Lagoon In Split archipelago Plovidba

Zlatni trokut Jadrana: Upoznajte najatraktivniji akvatorij u Hrvatskoj

Zlatni trokut Split-Hvar-Vis i prirodni biseri splitskog akvatorija kao što su Modra špilja, Pakleni otoci, južna obala Visa planetarno je popularan. Kroz Yachtsove nautičke rute …

BMW Serije 4 Coupé Voznja 01 Automobili

Novi BMW Serije 4 Coupé: Automobil sa stavom

Novi BMW Serije 4 Coupé upečatljivim dizajnom nastavlja bogatu bavarsku tradiciju klasičnih sportskih coupéa ‘Automobil kroz dizajn mora pokazati stav’, jedna je od upečatljivih rečenica …

Tudor Black Bay Fifty Eight Navy Blue 01 Luksuz

Tudor Black Bay Fifty-Eight ‘Navy Blue’: Plava je nova crna

Ostajući vjeran svojoj dugoj tradiciji plavih sportskih satova, nagrađivani švicarski proizvođač satova Tudor predstavio je ‘Navy Blue’ (mornarsko plavu) verziju svog najatraktivnijeg modela Black Bay …

Boot-dusseldorf Jahting

Boot Düsseldorf 2021. je na pravom kursu

Kao najveća svjetska platforma za vodene sportove, organizatori sajma boot Düsseldorf svjesni su svoje odgovornosti prema industriji. Od 23. do 31. siječnja 2021. boot određuje …

Coco Chanel Hotel Ritz 01 Moda

Modni manifest Coco Chanel

Prva pariška retrospektiva posvećena legendarnoj dizajnerici Coco Chanel, koja je svojim jednostavnim stilom i osebujnim životom obilježila svijet mode, razotkriva veličinu njezine ostavštine Iduće godine …

Princess S 66 Bocni Pogled 01 Testovi

Princess S66 na testu: Najbolje od oba svijeta

Princess S66 besprijekorna je jahta s četiri kabine, udobnim salonom i tri odvojene vanjske cjeline koja zadržava svoj sportski duh, uz nedvojbenu eleganciju i kvalitetu …

Fairline Targa 45 GT Render 01 Jahting

Fairline Targa 45 GT imat će hrvatsku premijeru na Biograd Boat Showu

Fairline Yachts nedavno je uspješno lansirao model Targa 45 GT, prvu jahtu u toj kategoriji koja ima tender garažu sa sunčalištem, koja će prvi puta …

Scroll to Top Skip to content