Zipline

I believe I can fly

Nezaboravna adrenalinska atrakcija

Letenje ziplineom, osim nekontrolirane navale adrenalina, pruža i novu perspektivu na prekrasne krajolike

Vjerojatno ste jednom u životu sanjali da možete letjeti, zamišljajući kako iz ptičje perspektive uživate u pogledu na prekrasan krajolik koji nas okružuje ili da jednostavno osjetite navalu adrenalina kada vam isčezne tlo pod nogama. Sada taj san imate priliku i ostvariti spuštajući se nekim od ziplineova, kojih je sve više kako diljem svijeta, tako i diljem Lijepe naše, ili u bliskoj nam okolici. Zipline ‘let’ se odvija tako što viseći na sajli ili planinarskom užetu prelijećete između platformi koje su najčešće postavljene na atraktivnim lokacijama, poput kanjona, visokih krošnji drveća ili pak nekom brdovitom terenu. Do početka spusta i natrag najčešće je organiziran prijevoz terenskim vozilom, a sam početak avanture počinje upoznavanjem sa sigurnosnom opremom, te oblačenjem i provjerom. Po dolasku na lokaciju posjetitelji još jednom dobivaju upute potrebne za ponašanje na sajli, nakon čega prolaze prvu liniju, tzv. baby line (sajla od oko 20 metara), gdje uče tehnike spuštanja i kočenja. Organizatori ovog tipa uzbuđenja ne mogu utjecati na vaše snove, ali vam mogu pružiti doživljaj koji je najsličniji snovima o letenju.

Zipline
Zipline Edison na otoku Krku

Jedan od prvih takvih, već dobro nam poznat, jest zipline koji se smjetio u kanjonu koji je prirodnim tokom izdubila rijeka Cetina, svega tri kilometra od gradića Omiša, okruženog morem i planinama Mosor i Omiška Dinara. Sastoji se od osam žica ukupne dužine 2.100 metara, od kojih najdulja, ona prva, ima čak 700 metara i na visini je od 150 metara, a neke od njih su razvučene preko same rijeke. No, ako ovo ljeto plovite Jadranom, zipline Edison jedinstvena je atrakcija na otoku Krku koji vrijedi iskusiti. Smješten na prijevoju Treskavac, uz državnu cestu D 102 i u neposrednoj blizini poznate ‘staze glagoljice’, posjetiteljima omogućava nezaboravan doživljaj hodanja prekrasnim krajolikom, spuštanja sajlama, i to sve na više od dva kilometra dužine. Početna točka je ujedno i najviša točka ziplinea s koje se pruža najljepši pogled na jug otoka Krka, Bašku i otok Prvić. Vožnja na mnogobrojnim sajlama s pogledom na Jadransko more i prekrasan krševit krajolik traje otprilike dva sata i nudi jedinstven doživljaj. Jedini zipline u Hrvatskoj u kojem se spušta u ležećem položaju, te ujedno i najduži i najbrži, jest zipline Pazi medo u Lici, točnije u Rudopolju. Zamislite da se nalazite 80 metara iznad zemlje i letite brzinom od 120 km/h i tako prođete gotovo dva kilometra s pogledom na ličke padine.

Zipline
Svi elementi zipline opreme višestruko su izračunati i osigurani (na fotografiji Zipline Pazi Medo u Lici)

Ukupna dužina čeličnog užeta je 1.700 m što ga ujedno čini i najdužim ziplineom u Europi; još jedan slične dužine postoji u Walesu. Za postizanje brzine veće od 120 km/h potrebno je imati vjetar u leđa, onaj sa sjevera, a u slučaju jakog vjetra ili kiše spuštanje se prekida, pa vam savjetujemo da provjerite vremensku prognozu prije rezerviranja leta. Dolazna platforma je izgrađena od 150 m3 armiranog betona i 100 m3 drvne građe. Nije to samo sletište ziplinea, to je predivan vidikovac s pogledom na tri doline u okolici, gdje nakon uzbudljivog leta možete opušteno uživati u piću. Realizacija ovog projekta bila je pravi izazov i traje već tri godine, ali još nije ni blizu kraja – u planu je i leteći bicikl i najduži zipline na svijetu. Ako vas ovo ljeto put, pak, ponese prema Crnoj Gori, let iznad kanjona Tare je fantastičan doživljaj koji će vaš posjet tom kraju učiniti nezaboravni. Red Rock zipline je jedna od najinteresantnijih aktivnosti koje možete probati, a nalazi se pored mosta na Đurđevića Tari, koji se izdiže 150 metara iznad rijeke Tare.

Zipline
Nezaboravna adrenalinska atrakcija privlačna je i malim i velikim pustolovima (na fotografiji Red Rock zipline iznad rijeke Tare)

Grandiozna je to građevina, jedna od najposjećenijih atrakcija Crne Gore, a vožnja ziplinom će vam omogućiti nesvakidašnju perspektivu na ovaj prelijepi most. Kanjon Rijeke Tare dubok je 1.333 metra što ga čini najdubljim u Europi i drugim u svijetu, poslije kanjona rijeke Kolorado. Veći dio rijeke, uključujući i njezin kanjon, pod zaštitom je UNESCO-a, kao dio Nacionalnog parka Durmitor. Zipline je izrađen tako da je potpuno siguran i udoban, a njime može ‘letjeti’ svatko, odnosno starosna granica ne postoji. Kažu da kada u snovima letite, to znači da se nalazite na vrhu situacije što predstavlja osobni osjećaj kontrole i moći… a ako pokušate ‘letjeti na žici’, sigurni smo da ćete iskusiti nešto novo ili se, barem, osloboditi straha od visine i nesmetano uživati u vožnji!

Fotografije Zipline Red Rocks, Edison i Pazi Medo

Scroll to Top Skip to content