Hvar – gurmansko središte Mediterana

3 MINUTES READ

6. međunarodni festival Taste the Mediterranean u Hvaru

Poznati svjetski i hrvatski chefovi od 22. do 25. svibnja 2019. okupit će se u Hvaru, na jedinstvenom međunarodnom festivalu koji slavi mediteransku hranu, uvrštenu na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Jedan od najljepših jadranskih otoka postat će tih dana gurmansko središte Mediterana. Dok će na hvarskoj Pjaci biti postavljena mediteranska tržnica sa svim tradicionalnim proizvodima, od maslinovih ulja, sireva, džemova i raznih slastica, u najboljim restoranima nudit će se mediteranska/ dalmatinska jela koja će zajedno pripremati domaći i strani chefovi. Vrhunski kuhari iz Španjolske, Italije, Francuske, Slovenije, Albanije i Hrvatske predstavit će svoje specijalitete i pokazati što je zajedničko kuhinji mediteranskih zemalja te što svaku od njih čini posebnom.

Chef Bee Satongun
Kreativni produkt slojevitih okusa je zaštitni znak Bee Satongun i njenog tima

Ekskluzivni gost festivala je Bee Satongun, najbolji ženski chef Azije za 2018. po izboru elitnog popisa 50 Best Restaurants. Bee Satongun, chef restorana Paste u Bangkoku koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu, svoj je kulinarski rad posvetila obnovi tajlandske tradicionalne kuhinje. Takav pristup gastronomiji dijeli sa chefom Hrvojem Zirojevićem, jednim od najboljih hrvatskih chefova, nositeljem titule Chefa godine 2019. prema izboru Gault&Millau Croatia. Na festivalu Taste the Mediterranean masterclass radionice održat će Fabricio Vežnaver, Veliki chef sutrašnjice 2019., Vesna Miletić, Chef tradicijske kuhinje 2019. i Biljana Milina, Chef slastičar 2019., kao i ostali Gault&Millau Croatia laureati. Sudionici festivala imat će priliku učiti od španjolskog chefa Vicentea Patina, jednog od najboljih chefova u Valenciji iz restorana Saiti s oznakom BIB Michelin, te od talijanskog chefa Marcella Trentinija iz restorana Magorabin iz Torina, s jednom Michelinovom zvjezdicom. Na festivalu će sudjelovati i Igor Jagodic, Chef godine 2019. po izboru Gault&Millau Slovenia, chef Sokol Prenga, ambasador ‘nove’ albanske gastronomije, te domaće snage: chefovi Sandra i Dane Tahirović iz Splita, Nataša Vukmirović, Tonči Jerković i Igor pl. Živanović iz Hvara.

Taste The Mediterranean Hvar
Okusi i mirisi Mediterana zavladat će Hvarom od 22. do 25. svibnja 2019. na jedinstvenom međunarodnom festivalu koji slavi mediteransku hranu

Dugogodišnji prijatelj festivala, chef Lionel Levy, nositelj tri toke Gault&Millau i jedne Michelinove zvjezdice, ove će godine predstaviti Provansu kao regiju u središtu najvećeg svjetskog projekta francuske gastronomije, manifestacije Good France. Pridružit će mu se i japansko-francuski chef Ippei Uemura, Mladi talent 2017. po izboru Gault&Millau France, koji će demonstrirati japansku tehniku rezanja i obrade ribe. Na programu će se voditi i degustacije najboljih vina iz Španjolske, Italije i, dakako, iz Hrvatske. Ovogodišnji festival Taste the Mediterranean predstavit će Mediteran i kroz aspekt kulturnog krajobraza te će u obnovljenom Arsenalu biti organiziran niz predavanja na temu održivosti i ekologije te očuvanju nematerijalne kulturne baštine naših otoka koja je pod zaštitom UNESCO-a, prehrane i mediteranskog načina života, ekološke poljoprivrede, ribarskih tradicija, suhozida pa čak i dekoracije mediteranskih interijera. Festival Taste the Mediterranean jedinstvena je prilika da na jednom mjestu upoznate kuhinju svjetskih kulinarskih zvijezda, ali i sve o izvornoj, mediteranskoj prehrani te načinu života na Mediteranu. Detaljni program festivala Taste the Mediterranean objavljen je na mrežnim stranicama, a večeru, predavanja stručnjaka, kušanje vina ili radionicu svakako rezervirajte na vrijeme. www.tastethemediterranean.eu

Fotografije TZ Grada Hvar i Pixabay

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Atelier Umjetnost

Atelier des Lumières: Uronite u slikarsko platno

Putovanja Mediteranom najvećim slikarima 19. stoljeća donijela su obnovu kreativnog naboja, a spektakularna digitalna izložba u pariškom Atelieru des Lumières njihovu umjetnost približava novim generacijama …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Hvar Destinacije

Hvarski Genius Loci

Djevičanske mirne uvale otoka pozivaju na uživanje u mediteranskom hedonizmu Nigdje tako turistička sezona ne utječe na život lokalnog stanovništva kao u Hvaru, pa ako …

Plavac Mali Hrvatska

Mali plavac konačno se pretočio u zlato

Decanterove nagrade 2019. Svjetska vinska scena konačno je odala priznanje jednoj nepoznatoj, ali na dalmatinskoj obali obožavanoj sorti i to na jednom od najprestižnijih svjetskih …

Gusarski Gradići Omiš Hrvatska

Jadranska gusarska gnijezda

U vremenima kad se plovilo samo danju, i to nadomak obale, uz istočnu jadransku obalu nije bilo ni ugodno ni sigurno, zbog pljačkaša koji su …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Luksuz

Zaboravite na novčanik, plaćajte Garmin satom

Garmin Pay je brz, siguran i praktičan način plaćanja na svim mjestima koja omogućuju beskontaktno plaćanje – sada uz Visa debitne kartice Zagrebačke banke Ponekad …

Scroll to Top