Humidor: Čarobna kutija koju svaki ljubitelj cigara mora imati3 min

Zašto cigara i humidor? Upravo to ‘živo’ svojstvo koje predstavlja esenciju kvalitete i okusa, aroma i tehničkih svojstava, cigara mora imati u savršenom balansu kako bi mogla pružiti svoj maksimum i pokloniti harmoniju užitka za osjete uživatelja

Ponekad je premium cigaru teško opisati kao proizvod jer je ona ‘živa’ i osjetljiva. Na mnogo načina ona je poput vina, cvijeta, pa ponekad čak i poput čovjeka na kojeg utječe okoliš u kojem prebiva. Kao potpuno prirodna i organska cjelina, cigara je veoma podložna uvjetima u kojima se nalazi.

Cigara je zreo i kompleksan proizvod, a njezina kvaliteta i maksimum koji može dati ovisi o kombinaciji temperature, vlage i mirisa koji je okružuje. Stoga pohranjivanje, odnosno čuvanje, cigare u idealnim uvjetima postaje ključan čimbenik kako bi ljubitelji cigara mogli uživati u svom ritualu, odnosno hobiju.

Što je humidor?

Mada na prvi pogled izgleda da se kroz desetljeća pohranjivanje i čuvanje cigara nije mnogo promijenilo, ipak je svoju najveću revoluciju doživjelo početkom novog milenija, i to pojavom inovativnog proizvoda pod nazivom Boveda, koji je promijenio ovaj specifičan dio cigar hobija te ga učinio mnogo lakšim, a u isto vrijeme mnogo pouzdanijim.

Kada govorimo o pohranjivanju cigara, pri tome mislimo na humidor, odnosno na što bolje hermetički zatvorenu kutiju napravljenu od finog drva – španjolskog cedra ili mahagonija, koji zbog izrazite mogućnosti zadržavanja vlage te neutralnog mirisa predstavlja idealni materijal za oblaganje unutrašnjosti naše ‘kutije s blagom’, u kojoj čuvamo cigare.

Ovo je fotografija humidor za cigare
Humidor je predivan proizvod, koji nije samo mikroklima Havane ili Nikaragve, već jedan od predmeta koji će nadopuniti vašu strast prema cigarama i ponosno pozirati kao komad namještaja

Zašto cigara i humidor? Upravo to ‘živo’ svojstvo koje predstavlja esenciju kvalitete i okusa, aroma i tehničkih svojstava, cigara mora imati u savršenom balansu kako bi mogla pružiti svoj maksimum i pokloniti harmoniju užitka za osjete uživatelja. Za očuvanje ‘živog’ svojstva potrebna je mikroklima u kojoj će se cigara čuvati. Ostavljena u grijanoj ili klimatiziranoj sobi, cigara se može osušiti i umrijeti jednako brzo kao i najdelikatniji cvijet – za manje od sat vremena.

U pravilnim uvjetima cigara traje godinama

U pravilno održavanom humidoru, čija mikroklima oponaša atmosferu tropskog otoka, cigare se mogu čuvati godinama i svakim tjednom, mjesecom i godinom dobivati na svojoj harmoniji i balansu koji dolaze od sve boljeg sjedinjavanja aroma i ulja listova duhana od kojih je cigara i napravljena. Vlaga i temperatura su tu ključne, ako isključimo miris okoline u kojem se cigara nalazi, a koji smo eliminirali španjolskom cedrovinom, mahagonijem ili umjetnim drvom, staklom ili plastikom od koje se poneki modeli humidora danas izrađuju.

Ovo je fotografija cigare
Kao potpuno prirodna i organska cjelina, cigara je veoma podložna uvjetima u kojima se nalazi

Kada govorimo o stolnim i kućnim humidorima (ne o komercijalnim, digitalno i kompjutorski kontroliranim kabinet humidorima te ‘walk in’ humidorima koji se koriste u cigar dućanima i cigar loungeima), proces ručnog održavanja vlažnosti između 65 i 75 posto vrlo je složen jer uvelike ovisi o temperaturi i godišnjem dobu, a mogućnost presušivanja i prevlaživanja cigara je visoka i ovisi o konstantnoj i pomalo mukotrpnoj kontroli uvjeta u humidoru.

Boveda zaslužna za humidor revoluciju

Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća krenula je revolucija kada je proizvod pod imenom Boveda učinio taj delikatni posao jednostavnijim. Humidity jastučić kartonske boje s oznakom Boveda – Made in USA – donio je revolucionaran dvostruki sistem automatskog dodavanja i oduzimanja vlage u reakciji s okolišem.

Bez obzira na godišnje doba ili stanje, taj sistem uzima u obzir promjene temperature i vlage te kako su sezonske temperature i vlažnost u porastu ili padu, Boveda dodaje ili uklanja vlagu kako bi se postigla razina vlažnosti koja je otisnuta na njezinoj ambalaži, a koja predstavlja idealnu vlažnost.

Boveda je ubrzo postao svjetski priznat proizvod za koji su najpoznatija lica svijeta cigara pozirala i promovirala njegovu kvalitetu i inovaciju koja je promijenila svijet cigara.

Ovo je fotografija Marka Bilića, Cigar club Mareva
Pohranjivanje, odnosno čuvanje, cigare u idealnim uvjetima postaje ključan čimbenik kako bi ljubitelji cigara mogli uživati u svom ritualu, odnosno hobiju

Na kraju, humidor je i predivan proizvod, koji nije samo mikroklima Havane ili Nikaragve, već jedan od predmeta koji će nadopuniti vašu strast prema cigarama i ponosno pozirati kao komad namještaja u vašoj kući, uredu, brodu ili nekom kutku koji je posvećen vašim užicima.

Tekst Marko Bilić
Fotografije Cigar Club Mareva

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above