Upoznavanje brojnih vinskih sorti savršen je dodatak plovidbi Jadranom
Kad se otisnete na avanturu duž Jadrana, u vaš bi se raspored puta moglo savršeno uklopiti istraživanje hrvatskih vina kao gurmanski dodatak.
Povijest vinarstva u Hrvatskoj seže unatrag dva tisućljeća. Vinogradi uspijevaju u obalnim regijama Hrvatske i na otocima još od brončanog doba, kad su Iliri počeli uzgajati vinovu lozu.
U prilog toj dugoj i bogatoj vinogradarskoj povijesti ide iznimno raznolik terroir na kojem raste više od 130 autohtonih sorti vina koje nije moguće pronaći nigdje drugdje na svijetu. Kako ne biste morali razmišljati i istraživati, donosimo vam vodič za pronalazak najboljih hrvatskih vina dok plovite.
Dalmatinske vinske sorte
Debit
Debit je ultimativno ljetno vino. Obično je zlatnožute boje i ima aromu citrusa, osobito limuna i limete, te jabuka. Vino je svježe, lagano kiselkasto i blago slano. Njegov uravnotežen profil odlična je nadopuna jednostavnim i svježim morskim jelima, kao što su salata od hobotnice i riba s roštilja.
Glavno vinogradarsko područje: gradovi Šibenik i Skradin
Poznati proizvođači: Ante Sladić i Bibich
Plavac mali
Kao prepoznatljiva dalmatinska sorta crnog grožđa, od plavca malog proizvode se vina punog, zaokruženog okusa. Posljednjih se godina promijenio stil proizvodnje, pa vinari sve češće proizvode laganije, elegantnije vino sorte plavac mali. Kušajte takva vina iz Komarne, najnovije hrvatske vinske regije. Želite li nešto tradicionalnije, potražite dingač ili postup. Takvo vino možete upariti s mesnim rižotom i varivima.
Glavno vinogradarsko područje: južna Dalmacija, osobito Brač, Hvar, Komarna, Pelješac i Vis
Poznati proizvođači: Rizman, Stina, Vislander
Pošip
Sorta bijelog grožđa koja raste na otoku Korčuli daje vino osobite teksture i profila okusa kojim dominiraju sočne sušene marelice i smokve. Svjež okus savršeno upotpunjuje morska jela, koja možete naći u izobilju duž dalmatinske obale.
Glavno vinogradarsko područje: otok Korčula
Poznati proizvođači: Grgić i Krajančić
Istarske vinske sorte
Malvazija Istarska
Prepoznatljiva istarska sorta bijelog grožđa dolazi u nekoliko oblika, uključujući pjenušavo, svježe i odležano vino. Većinom se konzumira u svježem obliku, kad je umjereno aromatično, s notama bilja i citrusa. Malvazija se često pije uz morska jela i tjesteninu.
Glavno vinogradarsko područje: Istra
Poznati proizvođači: Cattunar i Matošević
Teran
Teran je najpoznatije istarsko crno grožđe, prepoznatljivo po tamnoj boji, visokoj razini kiselosti, robusnoj aromi i okusu koji podsjeća na bobičasto voće. Savršeno se sljubljuje s istarskim pršutom, zrelim sirevima i jelima od divljači.
Glavno vinogradarsko područje: Istra
Poznati proizvođači: Benvenuti, Coronica i Kozlović
Gdje kupiti?
Želite li uživati u ovim vinima na svojoj jahti, AlmaBura je rješenje za vas. Specijalizirani su za personalizirani odabir najboljih hrvatskih vina koja dostavljaju izravno na vašu jahtu.
Fotografije Jacob Lund, Candy Retriever, AlmaBura