Heliskiing: Za početnike Tirol, za one koji se ne šale – Ukrajina i Rusija3 min

Francuski Sainte Foy živi u sjeni svjetski poznatog Val d’Iserea i ta mu je skrovitost velika prednost. U Europi boljeg polazišta za helikoptersko skijanje od ovoga, prema Aosti i Valgrisencheu, gotovo da i nema. Osim ako ne potegnete do Kamčatke

Naravno da nije loše imati neograničeni budžet i na heliskiing otići ‘preko bare’, do Amerike, Kanade, Aljaske, Novog Zelanda ili indijskog Kašmira. Puno je u svijetu netaknutog snijega i fantastičnih spustova, samo za mnoga od tih mjesta treba – štamparija novca. Nama u Europi nekako su bliži Austrija, Italija, Francuska… Europa, ma koliko na karti svijeta izgledala skučeno, pruža sjajne mogućnosti za ovaj najskuplji i najluđi način uživanja na skijama. Da, snijeg nije uvijek kao onaj američki, ali ‘iz tih cipela’ ne možemo i nećemo dozvoliti da nam taj detaljčić pokvari radost. Val d’Isere je svjetski poznat, fantastičan skijaški centar koji ima sve. U to se svake zime uvjere stotine tisuća turista. No, dobar dio njih pojma nema da, na putu za taj raj, prolazi kraj table ‘Sainte Foy de Tarentaise’. Lagano skretanje udesno i – eto nas na jednom od najzanimljivijih mjesta za skijanje izvan staza i za helikoptersko skijanje. Sainte Foy je pravi biser za ovu vrstu aktivnosti, polazišna točka za lov na vrhove i 3.800 metara visoke gorostase. Budžet varijanta, ako u heliskiingu ona uopće postoji, bila bi – jedan uzlet helikopterom iznad Sainte Foya, pa spust do sela. Cijena 270 eura. Ambiciozniji će za 375 eura dvaput ući u helikopter, a skijati na susjednoj regiji St. Bernardo. Vrlo dobar izbor. Naravno, najbolje je i najskuplje, pa se tako za 480 eura može do talijanskog Valgrisenchea. U cijeni su tri uzleta. Može li uopće bolje od ovoga? Teško.

Heliskiing
Heliskiing je najluđi način uživanja na skijama

U Europi je to najbolje i najljepše helikoptersko skijanje. Više od 2.000 metara visinske razlike, nestvarno lijepe kulise vrhunaca iznad Aoste…  Izazovno, adrenalinsko, opasno koliko mora biti opasno heliskijanje. Vrijedi tog novca. Ako ga imate. Austrijski Lech, mondeni arlberški centar, idealan je za one koji još nisu skijaški eksperti, a nužna im je adrenalinska injekcija. Heliskiing postoji na dvije pozicije, spust s 2.652 m visokog Mehlshacka je svakako bolja opcija. U stvari, nabrajanje nema puno smisla, jer – agencije su namirisale novac, skijanje uz pomoć helikoptera rezervirano je za one najdubljeg džepa pa praktički ne postoji više ozbiljniji europski skijaški centar koji ne nudi takvu zabavu. Više nije čak bitan niti stupanj skijaškog znanja, eventualno iskustvo u sličnim situacijama, samo da se inkasira. Padine koje nude u programu ponekad su neozbiljne, prelake i doživljaj nije potpun. Kada se odlučite za takvu avanturu prvi put – a jednom mora biti prvi put – naoružajte se skijama najmanje 100 mm širine u struku. Nikako manje od toga, jer ćete propadati u snijeg i mučiti se u svakom zavoju. Šteta uloženog novca. Islandski Olafsjoerbur ili Trollaskagi? Ukrajinski Karpati ili ruska Kamčatka? Skijanje s 5.000 metara nadmorske visine… To su već ozbiljno skupe priče, ali to je heliskiing u svojem najboljem izdanju. Nikakva vam Amerika ne treba u tom slučaju. Samo ona štamparija novca.

Heliskiing
Za ovu avanturu trebaju vam skije 100 mm širine u struku

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above