Gušti s Kvarnera

5 MINUTES READ

Opatijska rivijera

Kao nekadašnje mondeno središte austrougarske aristokracije, Opatija njeguje izvrsnu ponudu mediteranske kuhinje, no nije isključena i kontinentalna i svjetska

Opatija je sinonim za eleganciju i raskoš. Ona je prva dama hrvatskog turizma i biser Kvarnera. I kao takva prepuna je restorana i konoba, onih samozatajnih što se s radošću otkrivaju do onih nagrađivanih svjetskim prestižnim kulinarskim nagradama. Bez obzira koji dio svijeta vam se nalazi na tanjuru, objedujući u Opatiji ispunjeni ste mirisima i okusima primorja što ih pronosi svježi zrak Kvarnera. Mjesto je to gdje vam se u zjenicu oka samo jednim pogledom udobno smjeste otoci, more, planina i jedan veliki grad nadomak. Od tih vizura doista se može ogladnjeti. Naravno, geografski položaj uvelike uvjetuje gastronomsku ponudu pa je Opatija doista grad za sva godišnja doba. Buđenje proljeća najavljuju divlje šparoge ubrane na obroncima Učke, početkom svibnja započinje sezona čuvenog kvarnerskog škampa – najukusnijeg škampa koji se može pronaći u Jadranskom moru. Ljeti dozrijevaju lovranske trešnje – črešnje – koje su velike i punog okusa, a dolaskom jeseni Opatijska rivijera biva okupana mirisima kestena – maruna. Tada se održava i tradicionalna Marunada, gastro-manifestacija jela posvećenih kestenu koji tamo svojom veličinom i okusom nadmašuje sve ostale, a godina se završava nezaobilaznim kraljem svih gljiva – tartufom. Teško je sada i zamisliti da je Opatija 1844. godine bila malo ribarsko naselje s 35 kuća, pomalo usamljeno, uz benediktinski samostan i crkvicu sv. Jakova. Riječki patricij Iginio Scarpa tada gradi svoju vilu Angiolinu i započinje transformacija neuglednog naselja u prestižno odmaralište plemstva i uglednika carske Austrije.

Opatija, Restoran Bevanda
Restoran Bevanda

Vila nazvana po voljenoj supruzi i danas je važno mjesto društvenog života. Čak je i carica Marija Ana, supruga Ferdinanda I., 1860. godine u tom ljetnikovcu provela cijelu ljetnu sezonu. A Opatiju posjetili su i Giacomo Puccini, Gustav Mahler, Isidora Duncan, car Franjo Josip i mnogi drugi. Skulptura djevojke koja pruža ruku galebu, kao da izranja iz mora, i uz cvijet kameliju svojevrsni je simbol Opatije, što bi se moglo reći i za jedan restoran. Restoran Bevanda i ne treba previše predstavljati. Obnovljen je i ima deset soba nazvanih po velikim umjetnicima koji su boravili u Opatiji. Vjerojatno je i jedan od najluksuznijih hotela u Hrvatskoj. Pogled iz soba Vladimir Nabokov ili, recimo, James Joyce, gotovo vas fizički spaja s morem jer je staklena ograda svega nekoliko metara od mora. Cijeli restoran, koji je zapravo terasa, pruža lijep ugođaj za još ljepše gastronomske užitke. Jelovnik je satkan od elemenata tradicionalne mediteranske kuhinje i maštovitih elemenata luksuznih namirnica kojima se chef poigrava. Uz veliki izbor živih škampa, jastoga i riba iz akvarija, ova prestižna destinacija je dane velike slave već doživjela i, što je najvažnije, uspijeva se zadržati na razini gastronomske senzacije.

Opatija, Gastro
Opatija je čudesni kraj prirodnih kontrasta iz kojih nastaje savršeni spoj primorske i kontinentalne kuhinje

U Opatiji se ističe i jedna raskošna vila čijim su salonima plesnim korakom, i ne tako davno, prolazili carevi, kneževi i grofovi, a kroz otvorene prozore razlijegali su se zvuci bečkog valcera. Tom su se ritmu pridružili i valovi koji se tik do raskošnog zdanja razbijaju o stijene. Villa Ariston doista je jedan od bisera Opatijske rivijere. Svoj konačni izgled vila je dobila 1924. godine, preinakama koje je ostvario poznati bečki arhitekt Carl Seidl, dajući joj karakteristični mediteranski ugođaj. Mijenjala je i imena, no ono posljednje, zajedničko je s čuvenim teatrom iz San Rema, iz grada talijanske kancone koji je godinama bio zvijezda vodilja trendova u zabavnoj muzici. Kao što nam je rekla direktorica Cyntia Vučaj, villa Ariston danas pruža i vrhunske gastronomske užitke. ‘Svijet koji predstavljamo u villi Ariston tajna je riznica sredozemnih plodova oplemenjenih kreativnim pristupom našeg chefa. Izborom, a nadasve njihovim sastavom i autorskim inačicama koje im podaruju osobnost. Recepti koje vam serviramo na pažljivo dekoriranim tanjurima odražavaju pristup koji naše goste želi ugodno iznenaditi i nikada od toga nećemo odustati’, kazala nam je Cyntia. Za nju je hotel poput živog organizma koji živi s gostima i za njih dijeleći s njima kulinarsku, ali i životnu filozofiju. Dio Opatijske rivijere je i Kastav – toliko sličan svim primorskim gradićima, a opet, na more gleda svisoka.

Opatija, Villa Ariston
Villa Ariston

S njegovih se zidina pruža predivan pogled, a bogata kulturna baština još su jedan razlog da se na njega popnete. ‘Prije 127 godina moj je pradjed otvorio svoju gostionicu malo niže odavde, a moj je otac vodio jedan od najboljih restorana na Jadranu – Kukuriku na Voloskom. Mene je uvijek nešto vuklo u Kastav. Iako nisam ovdje rođen, osjećam se kao pravi Kastavac. Zgrada u kojoj je današnji Kukuriku stara je tisuću godina. Naših petnaest soba ugošćuje samo zadovoljne goste kojima se svakodnevno servira hrana netom pristigla s tržnice i ribarnice. Gastro-priča zasnovana je samo na onome što je stvoreno, što raste i uspijeva u ovom našem okruženju. Lokalpatriotizam na tanjuru – rekli bismo. Sve dok je emocija jaka, bit će i restorana’, kazao nam je Nenad Kukurin. Sva jela u Kukurikuu proizišla su iz dugogodišnjeg iskustva i velikog znanja. Recepti su dovedeni do jednostavnosti koju je u gastronomiji jako teško dosegnuti, a okusi i teksture se savršeno nadopunjuju i stvaraju jedinstvenu cjelinu u nepcima. Znalački odabir vrhunskih, standardnih vina i onih drugih koja nemate priliku probati osim u podrumu nekih vinara poseban su dodatak veselim kreacijama ‘najglasnijeg pijetla Kastva’. Doista, nije se teško zaljubiti u Kastav i poželjeti biti dio njegove povijesti. Svega nekoliko minuta od Opatijske rivijere, a opet dovoljno daleko, pod obroncima Učke, u Matuljima, smjestila se stancija Kovačići. Vlasnik, ujedno glavni kuhar, Vinko Frlan preuredio je staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća i svom restoranu dao ime po nadimku svoje obitelji koja je živjela u kući gdje se nalazila kovačnica.

Opatija, Gastro
Okusi i teksture se savršeno nadopunjuju i stvaraju jedinstvenu cjelinu u nepcima

Svoju kuhinju opisuje kao mediteransku, sezonsku i kreativnu, s naglaskom na tradicionalnim jelima Kvarnera i Istre, obogaćenim modernim aranžmanima. Čini se da Vinko u kuhinji može raditi što god želi i priprema hranu s kojom je sretan, a to i jest bit. U stanciju Kovačići sigurno nećete nabasati slučajno. Tamo se ide s ciljem, namjerom i toplom preporukom. Nije slučajno ni to da je iskusni kuhar Frlan zanat brusio upravo u kastavskom Kukurikuu. Posebno je jak u izvedbi ‘primi piatti’ i ostavlja sjajan prvi dojam, nakon kojih slijedi (ovisno o raspoloženju i, dakako, sezoni) rapsodija okusa – od odležanog bifteka, pačjih prsa, umaka od brusnice i sasvim posebnog pire krumpira. Jesen je pravo vrijeme da isprobate njegovu kremu od maruna ili razne varijacije od bundeve. ‘Pri kreiranju jela vodim se dobrim i prepoznatljivim okusom, pri čemu je svaka namirnica maksimalno istaknuta, a opet u cjelini djeluje harmonično. Posvetio sam se reafirmaciji mnogih pomalo zaboravljenih ili gotovo pa iščezlih bisera kuhinje našeg kraja’, zaključio je Vinko. Novi tradicionalizam stancije Kovačići očit je čak i površnim listanjem njezinih gastronomskih aduta na meniju, dok chef smjelo povezuje dva kreativna svijeta: kuhanje i umjetnost.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija otok Žut Destinacije

Otok Žut: Fešta kamena i gastronomije

Za otok Žut vrijedi pravilo: svaka uvala je lučica, a i gotovo u svakoj naći ćete dobru konobu s izvrsnom ponudom domaće kužine, začinjene vrsnim …

Ovo je fotografija žene u gastronomiji Gastronomija

Žene u gastronomiji: Moćna manjina

U vrhunskoj gastronomiji dominiraju muškarci čiji su kulinarski svjetonazor uglavnom oblikovale njihove majke i bake. I premda se mnoge mlade žene školuju za vođenje kuhinja …

Ovo je fotografija otok mljet jedrenje Plovidba

Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno …

Ovo je fotografija AlpiNN Restorana Na Vrhu Kronplatza Luksuz

Restoran AlpiNN: Planina à la carte

AlpiNN je mnogo više od restorana na samom vrhu Kronplatza. Chef Norbert Niederkofler gaji gastronomsku filozofiju temeljenu na lokalnoj kuhinji, s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s …

Ovo je slika panorame Paklenih otoka Plovidba

Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegova 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koja kao da …

Slika Restoran Alchemist Luksuz

Umjetnost, aktivizam i hrana: Holistička kuhinja restorana Alchemist

Umjetnost, gastronomija i spektakularna estetika u kopenhaškom restoranu Alchemist spajaju se u iskustvo koje zadovoljava sva osjetila Alchemist je kreacija chefa Rasmusa Munka, koji je …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji su omogućili …

Ovo je fotografija mercedes c klasa nova Automobili

Nova Mercedes C-klasa: Naglasak na luksuzu

Nova Mercedes C-klasa pod kodnom oznakom W206 predstavljena je kao limuzina i karavan, a prodaja započinje krajem ožujka ove godine Tijekom posljednjih deset godina Mercedes …

Ovo je fotografija Luna Rossa Prada Cup Sport

Luna Rossa osvojila Prada Cup: Viva Italia!

Luna Rossa pobijedila je britanski Ineos Team UK 7-1 i osvojila Prada Cup. Time su Talijani postali službeni izazivač za 36. America’s Cup koji počinje …

Ovo je fotografija Manta Resorta Tanzania podvodni hoteli Putovanja

Podvodni hoteli: 20.000 milja pod morem

Ovi podvodni hoteli na listi Yachtsa pružaju vam uvid u u sva čuda morskog svijeta i potpuno novo iskustvo odmora Svi volimo sobe s pogledom. …

Ovo je fotografija eco jahte Soel Senses Jahting

Četiri eko jahte za budućnost nautike

Pokretani prirodnim izvorima energije i građeni sa strašću, ove ekološke jahte trebali bi plovidbu pretvoriti u luksuzno, ali i tiho i mirno iskustvo koje, prije …

Ovo je fotografija novi Magellano 66 Jahting

Novi Azimut Magellano 66 stiže na proljeće

Kolekcija Magellano ostaje pod svjetlima pozornice još malo, s prvim primjerkom novog modela Azimut Magellano 66, koji će na vodu u proljeće – a to …

Scroll to Top