Gušti bajne Opatije

5 MINUTES READ

Kao nekadašnje mondeno središte austrougarske aristokracije, Opatija njeguje izvrsnu ponudu mediteranske kuhinje, no nije isključena i kontinentalna i svjetska

Opatija je sinonim za eleganciju i raskoš. Ona je prva dama hrvatskog turizma i biser Kvarnera. I kao takva prepuna je restorana i konoba, onih samozatajnih što se s radošću otkrivaju do onih nagrađivanih svjetskim prestižnim kulinarskim nagradama. Bez obzira koji dio svijeta vam se nalazi na tanjuru, objedujući u Opatiji ispunjeni ste mirisima i okusima primorja što ih pronosi svježi zrak Kvarnera. Mjesto je to gdje vam se u zjenicu oka samo jednim pogledom udobno smjeste otoci, more, planina i jedan veliki grad nadomak. Od tih vizura doista se može ogladnjeti. Naravno, geografski položaj uvelike uvjetuje gastronomsku ponudu pa je Opatija doista grad za sva godišnja doba.

Buđenje proljeća najavljuju divlje šparoge ubrane na obroncima Učke, početkom svibnja započinje sezona čuvenog kvarnerskog škampa – najukusnijeg škampa koji se može pronaći u Jadranskom moru. Ljeti dozrijevaju lovranske trešnje – črešnje – koje su velike i punog okusa, a dolaskom jeseni Opatijska rivijera biva okupana mirisima kestena – maruna. Tada se održava i tradicionalna Marunada, gastro-manifestacija jela posvećenih kestenu koji tamo svojom veličinom i okusom nadmašuje sve ostale, a godina se završava nezaobilaznim kraljem svih gljiva – tartufom.

Teško je sada i zamisliti da je Opatija 1844. godine bila malo ribarsko naselje s 35 kuća, pomalo usamljeno, uz benediktinski samostan i crkvicu sv. Jakova. Riječki patricij Iginio Scarpa tada gradi svoju vilu Angiolinu i započinje transformacija neuglednog naselja u prestižno odmaralište plemstva i uglednika carske Austrije.

Opatija, Restoran Bevanda
Restoran Bevanda

Vila nazvana po voljenoj supruzi i danas je važno mjesto društvenog života. Čak je i carica Marija Ana, supruga Ferdinanda I., 1860. godine u tom ljetnikovcu provela cijelu ljetnu sezonu. A Opatiju posjetili su i Giacomo Puccini, Gustav Mahler, Isidora Duncan, car Franjo Josip i mnogi drugi. Skulptura djevojke koja pruža ruku galebu, kao da izranja iz mora, i uz cvijet kameliju svojevrsni je simbol Opatije, što bi se moglo reći i za jedan restoran. Restoran Bevanda i ne treba previše predstavljati. Obnovljen je i ima deset soba nazvanih po velikim umjetnicima koji su boravili u Opatiji.

Vjerojatno je i jedan od najluksuznijih hotela u Hrvatskoj. Pogled iz soba Vladimir Nabokov ili, recimo, James Joyce, gotovo vas fizički spaja s morem jer je staklena ograda svega nekoliko metara od mora. Cijeli restoran, koji je zapravo terasa, pruža lijep ugođaj za još ljepše gastronomske užitke. Jelovnik je satkan od elemenata tradicionalne mediteranske kuhinje i maštovitih elemenata luksuznih namirnica kojima se chef poigrava. Uz veliki izbor živih škampa, jastoga i riba iz akvarija, ova prestižna destinacija je dane velike slave već doživjela i, što je najvažnije, uspijeva se zadržati na razini gastronomske senzacije.

Opatija, Gastro
Opatija je čudesni kraj prirodnih kontrasta iz kojih nastaje savršeni spoj primorske i kontinentalne kuhinje

U Opatiji se ističe i jedna raskošna vila čijim su salonima plesnim korakom, i ne tako davno, prolazili carevi, kneževi i grofovi, a kroz otvorene prozore razlijegali su se zvuci bečkog valcera. Tom su se ritmu pridružili i valovi koji se tik do raskošnog zdanja razbijaju o stijene. Villa Ariston doista je jedan od bisera Opatijske rivijere. Svoj konačni izgled vila je dobila 1924. godine, preinakama koje je ostvario poznati bečki arhitekt Carl Seidl, dajući joj karakteristični mediteranski ugođaj.

Mijenjala je i imena, no ono posljednje, zajedničko je s čuvenim teatrom iz San Rema, iz grada talijanske kancone koji je godinama bio zvijezda vodilja trendova u zabavnoj muzici. Kao što nam je rekla direktorica Cyntia Vučaj, villa Ariston danas pruža i vrhunske gastronomske užitke. ‘Svijet koji predstavljamo u villi Ariston tajna je riznica sredozemnih plodova oplemenjenih kreativnim pristupom našeg chefa. Izborom, a nadasve njihovim sastavom i autorskim inačicama koje im podaruju osobnost.

Recepti koje vam serviramo na pažljivo dekoriranim tanjurima odražavaju pristup koji naše goste želi ugodno iznenaditi i nikada od toga nećemo odustati’, kazala nam je Cyntia. Za nju je hotel poput živog organizma koji živi s gostima i za njih dijeleći s njima kulinarsku, ali i životnu filozofiju. Dio Opatijske rivijere je i Kastav – toliko sličan svim primorskim gradićima, a opet, na more gleda svisoka.

Opatija, Villa Ariston
Villa Ariston

S njegovih se zidina pruža predivan pogled, a bogata kulturna baština još su jedan razlog da se na njega popnete. ‘Prije 127 godina moj je pradjed otvorio svoju gostionicu malo niže odavde, a moj je otac vodio jedan od najboljih restorana na Jadranu – Kukuriku na Voloskom. Mene je uvijek nešto vuklo u Kastav. Iako nisam ovdje rođen, osjećam se kao pravi Kastavac. Zgrada u kojoj je današnji Kukuriku stara je tisuću godina. Naših petnaest soba ugošćuje samo zadovoljne goste kojima se svakodnevno servira hrana netom pristigla s tržnice i ribarnice. Gastro-priča zasnovana je samo na onome što je stvoreno, što raste i uspijeva u ovom našem okruženju.

Lokalpatriotizam na tanjuru – rekli bismo. Sve dok je emocija jaka, bit će i restorana’, kazao nam je Nenad Kukurin. Sva jela u Kukurikuu proizišla su iz dugogodišnjeg iskustva i velikog znanja. Recepti su dovedeni do jednostavnosti koju je u gastronomiji jako teško dosegnuti, a okusi i teksture se savršeno nadopunjuju i stvaraju jedinstvenu cjelinu u nepcima. Znalački odabir vrhunskih, standardnih vina i onih drugih koja nemate priliku probati osim u podrumu nekih vinara poseban su dodatak veselim kreacijama ‘najglasnijeg pijetla Kastva’.

Doista, nije se teško zaljubiti u Kastav i poželjeti biti dio njegove povijesti. Svega nekoliko minuta od Opatijske rivijere, a opet dovoljno daleko, pod obroncima Učke, u Matuljima, smjestila se stancija Kovačići. Vlasnik, ujedno glavni kuhar, Vinko Frlan preuredio je staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća i svom restoranu dao ime po nadimku svoje obitelji koja je živjela u kući gdje se nalazila kovačnica.

Opatija, Gastro
Okusi i teksture se savršeno nadopunjuju i stvaraju jedinstvenu cjelinu u nepcima

Svoju kuhinju opisuje kao mediteransku, sezonsku i kreativnu, s naglaskom na tradicionalnim jelima Kvarnera i Istre, obogaćenim modernim aranžmanima. Čini se da Vinko u kuhinji može raditi što god želi i priprema hranu s kojom je sretan, a to i jest bit. U stanciju Kovačići sigurno nećete nabasati slučajno. Tamo se ide s ciljem, namjerom i toplom preporukom. Nije slučajno ni to da je iskusni kuhar Frlan zanat brusio upravo u kastavskom Kukurikuu.

Posebno je jak u izvedbi ‘primi piatti’ i ostavlja sjajan prvi dojam, nakon kojih slijedi (ovisno o raspoloženju i, dakako, sezoni) rapsodija okusa – od odležanog bifteka, pačjih prsa, umaka od brusnice i sasvim posebnog pire krumpira. Jesen je pravo vrijeme da isprobate njegovu kremu od maruna ili razne varijacije od bundeve. ‘Pri kreiranju jela vodim se dobrim i prepoznatljivim okusom, pri čemu je svaka namirnica maksimalno istaknuta, a opet u cjelini djeluje harmonično.

Posvetio sam se reafirmaciji mnogih pomalo zaboravljenih ili gotovo pa iščezlih bisera kuhinje našeg kraja’, zaključio je Vinko. Novi tradicionalizam stancije Kovačići očit je čak i površnim listanjem njezinih gastronomskih aduta na meniju, dok chef smjelo povezuje dva kreativna svijeta: kuhanje i umjetnost.

Fotografije Đorđe Stošić, Vlado Major & Arhiva

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Slovenska chefica Ana Roš Gastronomija

Ana Roš: Priča o velikim snovima u dolini Soče

Hiša Franko je avangardna, hrana je isključivo od lokalnih namirnica malih proizvođača, mikrosezonska, vrlo jedinstvena u okusima i kreativnoj formi slaganja jela. Jednostavno senzacionalna. Zbog …

Istra Gourmet Gastronomija

Gastro avantura po sjeverozapadnoj Istri

Relativno mali prostor koji pokriva predio Umaga, Buja i grad Novigrad, i vjerujte svaki oduševljava raznolikošću i skladom. Restorani u Istri koje smo posjetili poznati …

NP Kornati Plovidba

Nacionalni park Kornati: Krstarenje nautičkim rajem

Svaki kornatski vrh ostavlja bez daha, a Nacionalni park Kornati nudi 16 uvala u kojima je dopušteno sidrenje i noćenje vaši su prijatelji prekrasno zvjezdano …

NP Kornati Plovidba

NP Kornati: Više od plovidbe

Kornati su jednostavno magični – to možete doživjeti na brojne načine, a jedan od njih vam donosi i tekst našega dugogodišnjeg suradnika, koji je ploveći …

Korčulanske Pjatance Gastronomija

Korčulanske Pjatance

Treće izdanje proljetnog festivala hrane i vina Kraj travnja i početak svibnja već je tradicionalno rezerviran za sve popularniji, proljetni festival hrane i vina Korčulanske …

Ovo je fotografija otok Šolta Plovidba

Zašto je otok Šolta poput zaboravljenog kraljevstva?

Šolta kao otok kraljice Teute, Dioklecijanovih ribnjaka i inspiracije Marka Marulića danas je jedna od nautičarskih oaza u kojoj ćete doživjeti Dalmaciju kakva je bila …

Ovo je fotografija Dominique Chenot Intervjui

Dominique Chenot: Protokol za odgodu starenja

Dominique Chenot, suosnivačica Chenota, čiji je posljednji Espace otvoren u One&Only Portonovi resortu, govori o njihovu medicinsko-terapeutskom wellness programu za zdraviji, dulji i kvalitetniji život …

Ovo je fotografija serviranog jela, Cap Aureo Gastronomija

Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

Cap Aureo perjanica je Maistrina restoranskog portfelja i u protekle dvije godine, otkako je otvoren, postavlja visoke standarde fine dining scene. Umješnost visoke kuhinje sazdana …

Ovo je fotografija Bali 4.6 u plovidbi a testu Testovi

Bali 4.6 na testu: Predvodnik klase

Kao nasljednik modela 4.5, od kojeg su dizajneri uzeli najbolje sastojke, nastao je  moderan katamaran Bali 4.6 zaobljenih i mekih linija eksterijera, koji cilja na …

Jahting

Ljetna prilika za Frauscher 1414 Demon

Frauscher se svrstava među rijetke proizvođače čija ćete plovila prepoznati ‘na kilometar’, a upravo je takav ‘prvak stila’ i njihov najveći model 1414 Demon čiji …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Breitling Superocean Heritage Ocean Conservancy Limited Edition ronilački satovi Luksuz

Ronilački satovi s ekološkim potpisom

Ronilački satovi posvećeni tajnovitim dubinama mora, veličanstvenim morskim bićima i legendarnim istraživačima podižu ekološku svijest o važnosti oceana za ljudsku civilizaciju IWC Aquatimer Chronograph Edition …

Scroll to Top