Gorski kotar: Moje šume, moji snovi5 min

Zeleno srce Hrvatske idealna je destinacija za sve one koji žele iskusiti boravak u prirodi i održivi turizam

Gorski kotar je neodoljiva planinska oaza prekrivena stasitim šumama koju posjetitelji rado obilaze tijekom cijele godine. Udaljena je svega dvadesetak minuta od mora i sat vremena vožnje od Zagreba. Oličenje je čiste netaknute prirode u njezinu iskonskom izdanju, koja afirmativno utječe na regeneraciju ljudskog tijela, a karakterizira je čisti zrak s visokom koncentracijom kisika.

Gorski kotar obnavlja tijelo i duh

Ujedno, šumski predjeli su ispunjeni bioaktivnim tvarima u lišću i iglicama drveća, što dokazano potiče psihofizičku obnovu pa boravak u ovom području, među ostalim, olakšava disanje, ubrzava metabolizam, poboljšava rad srca i osnažuje organizam. Jednostavno, Gorski kotar obnavlja tijelo i duh. Ovom se kraju rado vraćaju i planinari, lovci, biciklisti, sportaši, rekreativci, ukratko svi ljubitelji prirode koji se žele dobro odmoriti i udaljiti od vreve svakodnevnog života.

Ovo je fotografija Petehovca, Gorski kotar
Petehovac

U Gorskom kotaru stoga možete uživati u jednostavnim, laganim šetnjama šumama, uz jezera i rijeke, kao i u nizu aktivnosti kojima se vesele veliki i mali, a ni ljubitelji adrenalina neće biti uskraćeni. Adrenalinski parkovi u Tršću i u Vratima, rafting na rijeci Kupi ili, pak, jahanje samo su dio sadržaja goranskog kraja, a tijekom zime posjetitelji ovdje uživaju u zimskoj idili, sanjkanju, skijanju te skijaškom trčanju.

Ovo je kraj pasioniranih planinara, lovaca i ribolovaca, kao i biciklista jer obuhvaća više od 400 km označenih biciklističkih staza. Česta je destinacija sportašima profesionalcima zbog sportskih priprema, a ujedno je školarcima nepresušan izvor edukacije.

Neodoljivi gastronomski okusi

Dakako, goranski kraj mami i svojim neodoljivim okusima, a bogata gastronomija ima jedinstven potpis jer odražava sklad čovjeka i prirode koji isprepleću očuvana bogata kulinarska ostavština, autohtone namirnice ovog područja, umijeće domaćih ugostitelja i marljivost lokalnih OPG-ova.

Ovo je fotografija Delnica, Gorski kotar
Delnice

Kobasice i pršut od medvjeda, vepra, jelena, sir škripavac, štrudla od borovnica, aromatični likeri… samo su dio kulinarske tradicije ovoga kraja koja mami gastronomade iz cijelog svijeta. Ujedno, Turistička zajednica Gorskog kotara u suradnji s goranskim restoranima pokrenula je i inicijativu na Gastroventure à la Gorski kotar kako bi posjetiteljima ispričali još jednu neodoljivu priču kroz autohtone namirnice i jedinstvene recepture njihova kraja.

Aktivni odmor u Gorskom kotaru

U izletničkom smislu, Gorski kotar je destinacija koja pruža široku lepezu različitosti koju samo priroda može osigurati. U čabarskom kraju je izvor Kupe s jezerom prekrasne tirkizne boje, dok područje Nacionalnog parka Risnjak nudi jedinstven doživljaj jer kad se uspnete na Veliki Risnjak (1528 m), uživat ćete u jednom od najljepših hrvatskih vidikovaca, a s vrha Snježnik (1506 m) pruža se veličanstven pogled na sve četiri strane svijeta.

Ovo je fotografija snijega u Gorskom kotaru

U fužinarskom kraju jezera Bajer, Lepenica i Potkoš iznenađuju svojom različitošću, dok ljubitelji filma svakako trebaju posjetiti kultno kaubojsko selo Roswell, gdje je sniman film Winnetou. U Skradu će vas oduševiti kanjon Vražji prolaz s izvorom Zeleni vir, koji su na neki način Plitvice u malom. Kanjon Kamačnik cijelom svojom dužinom odiše mistikom, a posebno je lijep doživljaj gdje se rječica Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru.

Goranskom kraju rado se vraćaju planinari, lovci, rekreativci, sportaši, ukratko svi ljubitelji prirode koji se žele dobro odmoriti i udaljiti od vreve svakodnevnog života

Na području Lokava je Lokvarsko jezero, povrh kojeg se izdišu planinski masivi Risnjaka i Snježnika, a brojni vidikovci, kao što su Petehovac u Delnicama, Kavranca i Orlove stijene, Perić, Preradović, nagradit će vas prekrasnim pogledom i onim dubinskim osjetom zadovoljstva kada osvojite jednu takvu uzvisinu. Tajnovit mrkopaljski kraj s hrvatskim Stonehengeom, odnosno Matić poljanom, nadahnjuje svojom snagom i hrabrošću jer je ovo memorijalno područje koje prikazuje kako su se 26 partizana smrznula tijekom Drugog svjetskog rata u borbi za slobodu i mir.

Ovo je fotografija Lokvarskog jezera, Gorski kotar
Lokvarsko jezero

Gorski kotar je riznica biljnog i životinjskog svijeta

Koliko god je atraktivan nadzemni svijet, isto toliko je neodoljiv i podzemni – špilje Vrelo u Fužinama i Lokvarka u Lokvama privlače posjetitelje iz cijeloga svijeta. Gorski kotar je, među ostalim, i riznica biljnog te životinjskog svijeta. Na ovom području prebivaju sve tri velike europske zvijeri – ris, medvjed i vuk. Park-šuma Japlenški vrh prirodni je fenomen, koji je iznimno bogat vrstama, što ju izdvaja od sličnih europskih šumskih zajednica.

Brojni vidikovci, kao što je Petehovac u Delnicama, Kavranca i Orlove stijene, nagradit će vas prekrasnim pogledom

Isto tako, jedinstvene u Europi su i Bijele stijene i Samarske stijene te su jedini strogi rezervat u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je sve podređeno očuvanju iskonske prirode, ali zbog divlje prirode i krškog terena potrebno je pješačiti označenim putovima. Šetnicom od mjesta Riblje do naselja Lesci prolazite neposredno uz rijeku Kupu starim karavanskim putovima koji su se upotrebljavali i prije izgradnje današnjih prometnica.

Ovo je fotografija špilje Vrelo u Fužinama
Špilja Vrelo
Ovo je fotografija kanjona Kamačnik
Kanjon Kamačnik

Poučna staza ‘Tropetarska stijena’ započinje na izvoru Čabranke, kreće uz korito rijeke te se penje na vrh Tropetarske stijene, a postoji i niz poučnih staza duž cijelog Gorskog kotara koje će vam pružiti osjećaj nedirnute zavodljive prirode i nadahnuti vas na novo istraživanje. Nematerijalna i materijalna baština Gorskog kotara zadovoljit će i one najzahtjevnije.

Posebno je lijepo Lokvarsko jezero, povrh kojeg se uzdižu planinski masivi Risnjaka i Snježnika

Ovo je zavičaj Petra Klepca, legendarnog diva nadnaravnih moći i simbol je čabarskog kraja, a dvorac Stara Sušica frankopanski je kaštel koji najmlađima budi maštu jer podsjeća na ‘Hogwarts’ iz filma o Harryju Potteru. Svakako su interesantni i dvorac Zrinsko-frankopanski u Severinu na Kupi, kaštel Petra Zrinskog u Čabru te kaštel Zrinski u Brodu na Kupi. Gorski kotar je i destinacija brojnih hodočasnika te obiluje nizom sakralnih objekata, a izdvajamo svetište Majke Božje Svetogorske, koje je iza Trsata najpoznatije marijansko svetište na ovom području.

Ovo je fotografija dvorca Stara Sušica, Gorski kotar
Dvorac Stara Sušica

Oduševit će vas i ponuda smještajnih kapaciteta, a posebno su idilične kuće za odmor u kojima možete uživati u vidu romantičnog bijega ili s većim društvom i prijateljima. Dakako, smještaj možete rezervirati i u hotelima, lovačkim kućama, planinarskim domovima ili apartmanima.

Tekst TZ Gorski kotar
Fotografije Boris Kačan & TZ Gorski kotar

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above