Izbjegnite sudar na moru pomoću AIS tehnologije< 1 min

Kad je riječ o izbjegavanju sudara na vodi, važno je da vidite i prepoznate potencijalne prijetnje od drugih plovila u vašoj blizini

Što je AIS?

Nautički AIS automatski je identifikacijski sustav, koji može učiniti veliku razliku u upozoravanju na prometne nezgode i zaštiti broda i putnika od ozljeda. Sustav radi putem kombinacije GPS-a, VHF radija i AIS transpondera, emitirajući položaj broda, identitet, brzinu, kurs i druge relevantne informacije kako bi ostala plovila opremljena AIS-om bila svjesna njegovih kretanja na vodi. Ove se informacije stalno ažuriraju i mogu se vidjeti na bilo kojem drugom plovilu opremljenom operativnom AIS jedinicom.

Cortex linija VHF radija tvrtke Garmin nudi ugrađene transpondere s mogućnošću AIS slanja i primanja. Sustav Cortex uključuje alarme koji upozoravaju na potencijalne rizike od sudara, kao i situacije povlačenja sidra i čovjeka u moru. Uz to, popratne Cortex aplikacije omogućuju primanje upozorenja, praćenje statusa broda i daljinsko upravljanje uređajima na brodu pomoću kompatibilnog pametnog telefona ili drugog mobilnog uređaja.

Brzi kontakt drugog plovila

AIS daje brze informacije jednostavne za tumačenje o tome gdje je prijetnja, najbližoj točki pristupa i najneposrednijoj akciji koja se može poduzeti kako bi se izbjegla katastrofalna situacija s drugim brodom. Za poboljšanu vizualnu referencu mogućnost umrežavanja NMEA 2000 olakšava pregled AIS podataka na kompatibilnom višenamjenskom uređaju ili ploteru.

Mete su obojene i prioritetne na temelju rizika. Svako plovilo u dometu, smjeru i brzini koje predstavlja potencijalni rizik od sudara aktivirat će alarm, postat će označeno crvenom bojom i prikvačeno na slušalicu, omogućujući da se vidi više detalja o meti ili poduzme akcija i da se pozove drugo plovilo. Integracija uređaja za iscrtavanje s AIS-om omogućuje da vidite više ciljeva u dometu, locirate ih i pratite na karti te povežete njihove položaje s prekrivenim radarskim podacima.

Fotografija Garmin

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above