Gala večera šampanjske kuće Ruinart u Esplanadi

by Yachts Croatia

Poznata chefica i prva dama Esplanadine kuhinje Ana Grgić sa svojim je timom kuhara i slastičara pripremila jedinstvenu gozbu od pet sljedova delicija koju će pratiti selekcija vrhunskih francuskih šampanjaca

Zagrebačku gastroscenu u četvrtak, 20. veljače 2020. u 20 sati u raskošnom ambijentu restorana Zinfandel’s očekuje prava pjenušava gastronomska poslastica: šampanjska gala večera Ruinart. Poznata chefica i prva dama Esplanadine kuhinje Ana Grgić sa svojim je timom kuhara i slastičara pripremila jedinstvenu gozbu od pet sljedova delicija koju će pratiti selekcija vrhunskih francuskih šampanjaca Ruinart. Svaku etiketu ove najstarije šampanjske kuće na gala večeri posebno će prezentirati šarmantni i karizmatični znalac Ted Lelekas, predstavnik luksuzne korporacije Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), kojoj pripada Ruinart. Gala večera započinje otmjenim domjenkom dobrodošlice u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Baru uz Ruinart R koji je Ana pažljivo spojila s privlačnim zalogajima poput jadranskoga škampa s jabukama i veloutéom od škampa te poširanom francuskom kamenicom s pjenom od špinata i domaćim maslinovim uljem. Gala večera nastavlja se u restoranu Zinfandel’s koji će za ovu prigodu biti posebno dotjeran u skladu s umjetničkom vizijom koju slijedi Ruinart. Uzvanici će imati priliku u pet sljedova doživjeti niz veličanstvenih spojeva ovih šampanjaca s vizionarskom interpretacijom šefice kuhinje Ane Grgić. Večera tako započinje panna cottom od cvjetače i bijele čokolade, posluženom uz kavijar Oscietra, kavijar od lososa, domaći kreker od riže i šafran, nakon čega slijedi delikatni carpaccio od školjki sv. Jakova poslužen s egzotičnim chutneyjem od manga, kremom od kokosa i kremom od brokule. Ove zanimljive sljedove Ana je spojila s etiketom Ruinart Blanc de Blancs kod koje prevladava slatkast okus sa zelenim cvjetnim notama. Slasni pečeni hlap koji dolazi u neodoljivoj kombinaciji s kandiranom mrkvom, nježnim maslacem od vanilije i naranče s kremom od soje i bazge, uz dodatak prženih sjemenki korijandra, pažljivo je kombiniran s vrhunskim Dom Ruinart Blanc de Blancs 2007, a citrusni okusi ovoga jela dodatno će naglasiti avangardne note šampanjca. Neodoljivo mekan teleći file sous vide s pireom od mrkve i hrskavom čičokom uz dodatak umaka od timurskoga papra naglasit će snažni Dom Ruinart Rosé 2004. Večeru zaokružuje Ruinart Rosé ružičaste boje šipka s narančastim odsjajima, a Ana ga je spojila s voćno-čokoladnom fantazijom okusa koja se topi u ustima: mousse od manga i kardamoma, quenelle od tamne čokolade, meringue s listićima badema uz žele od malina i kupine. Ruinart je osnovan 1729. godine i slovi za najstariju šampanjsku kuću koja proizvodi isključivo šampanjac. Osnovao ga je Nicolas Ruinart u regiji Champagne, u gradu Reimsu. Samu dušu Ruinarta čini sorta chardonnay. Nježan i krhak, chardonnay prikazuje punu širinu svojega aromatskog bogatstva nakon sporoga sazrijevanja u hladnoći podruma: do tri godine za non-vintage vina i 9–10 godina za Dom Ruinart. Svjetlost, intenzitet i elegancija – u kombinaciji tih jedinstvenih osobina leži čudo koje se zove ‘okus Ruinart’.

Gala večera Ruinart

Gala večera Ruinart

Fotografije Hotel Esplanade

Pet zagrebačkih restorana koji nude dobru i zanimljivu hranu