Frauscher 747 Mirage na testu: Luksuzni day cruiser3 min
00:02:41
00:02:41

Iako na prvu predstavlja malo dizajnersko remek-djelo, ovaj privlačan gliser na jedan poseban način zapravo spaja visoki luksuz i stil, udobnost i sportske performanse, ukratko – dobitnu kombinaciju za istinsko uživanje na moru

Tradicija jednog od najpoznatijih austrijskih škverova plovila za razonodu seže još u daleku 1927. godinu kada je u Beču osnovan Frauscher Bootbauer, a od tada do danas neprekidno traje priča o uspjehu ove obiteljske manufakture. Njihova motorna plovila i jedrilice, građeni s mnogo umješnosti i ljubavi prema plovidbi, osvojila su prvo prekrasna alpska jezera, a nešto kasnije stekla su i dobru reputaciju na zahtjevnom zapadnoeuropskom tržištu.

Početkom novog milenija tvrtka mijenja poslovnu filozofiju te odlučuje snažnije iskoračiti na tržište brzih luksuznih glisera, uz izraženu orijentaciju na suvremeni dizajn i modernu tehnologiju. Tako nastaju atraktivna i jedinstvena plovila vrhunskog stila i visoke kvalitete kojima u relativno kratkom razdoblju osvajaju značajnu tržišnu poziciju. Novi modeli predstavljaju se praktički svake godine, potražnja i prodaja rastu, a Frauscher Bootswerft doživljava novu renesansu. Da su glavna snaga škvera njegovih pedesetak iskusnih djelatnika, koji posjeduju bogato znanje tradicionalne izrade, ali i najmodernijih tehnologija male brodogradnje, svjedoči i novi Frauscher 747 Mirage.

Frauscher 747 Mirage
Gliser koji podsjeća na sportske automobile

Predstavljen prošle godine, ovaj prekrasan gliser mogao bi se bez problema okarakterizirati i kao suvremeno remek-djelo nautičke arhitekture, gotovo kao skulptura na vodi. Čim smo ga ugledali, osjetili smo kako zrači snažnom osobnošću, iako zapravo nastavlja pristup koji je započet posljednjim modelom, 858 Fantom, no uz još radikalniji nastup. Minimalistički dizajn, koji podsjeća na vrhunske sportske automobile te ukazuje na natjecateljsku prošlost škvera, zajedno s izvedbom projekta potpisuju studio KISKA i Thomas Gerzer, dok je za konstrukciju trupa izraženog V-profila i dugačke vodne linije bio zadužen cijenjeni stručnjak Harry Miesbauer.

Vrhunski detalji od sjajnog inoksa te tamnosivi gelcoat, koji po želji može biti i druge boje, naglašavaju izuzetnu eleganciju plovila, dok uzak i zašiljen dugački pramac, mali vjetrobran te zakošeni izraženi bokovi pri krmi otkrivaju beskompromisnu dinamičnost. To se potvrđuje u plovidbi koja nepoznavatelje performansi Frauscherovih glisera može ostaviti bez daha. Testirani primjerak pokretao je MerCruiserov benzinac od 300 KS uparen sa Z-driveom Bravo I, što je srednja od tri dostupne opcije snage, a koja se pokazala optimalnim odabirom. Ubrzanja su izvrsna unatoč ponešto prigušenoj agresivnosti, no odaziv na gas i lako upravljanje upravo su onakvi kakvi i dolikuju jednom luksuznom gliseru: da u plovidbi pružaju vrhunski osjećaj ugode i sigurnosti.

A taj se osjećaj ne gubi niti pri maksimalnoj brzini od 41 čvora prilikom koje se ovaj moćan Frauscher ponaša vrlo suvereno i stabilno, ali i dovoljno pitomo da ga i manje iskusni skiper može kontrolirati bez napora. Pritom zašiljen trup okomitog pramca poput oštrice razgrće valove neovisno o njihovoj veličini dok u kokpit teško da može ući ijedna kap mora, čak i pri naglim okretima sportskog kola kormila.

Frauscher 747 Mirage
Frauscher 747 postiže maksimalnu brzinu od 41 čvora

Za ugodno krstarenje motor treba držati u režimu od 3.000 do 4.000 okretaja, uz brzinu od 24 do 33 čvora i umjerenu potrošnju od 35 do 63 l/h, što će i udaljenu skrivenu uvalu ili vrhunski restoran učiniti lako i brzo dohvatljivim. Skiper i posada u prostranom se kokpitu osjećaju vrlo ugodno i zaštićeno, uz očekivano visoku razinu udobnosti i luksuza, a izvrstan dojam upotpunjuju detalji poput finog materijala presvlaka, tikovog poda, vrhunskog audiosustava ili hladnjaka za osvježavajuća pića.

Posebno je udobna raskošna skiperska fotelja s prilagodljivim sjedištem, a ispred nje je ništa manje dojmljiva instrumentna ploča s pet lijepih okruglih pokazivača. Da nije zanemarena ni praktičnost, potvrđuju brojna spremišta, komotna krmena platforma te desni bočni prolaz koji olakšava komunikaciju s kokpitom, ali i dva preklopna naslona klupe L-oblika.

Naime, preklapanjem naslona za navigatora dobiva se udoban naslonjač ili više mjesta za druženje, dok se preklapanjem velikog naslona klupe povećava površina sunčališta. Jastuci s pramčanog sunčališta ujedno se mogu spremiti u prostor ispod palube, gdje se u slučaju potrebe može i prespavati. Iz svakog detalja Frauschera 747 Mirage zrači sofisticiranost izvedbe koja bez lažne skromnosti predstavlja fantastičan i vrlo privlačan spoj modernog dizajna i suvremene tehnologije koji će zasigurno pronaći svoje vjerne poklonike. A oni će s ponosom ispred svoje vile ili megajahte vezati ovo ekskluzivno plovilo, vrijedno svakog uloženog eura.

Frauscher 747 Mirage tehnički podaci

Duljina: 7,47 m
Širina: 2,50 m
Gaz: 0,5/0,85 m
Visina: 0,5/0,85 m
Spremnik za gorivo: 240 l
Istisnina: 1800 kg
Kapacitet: 6 osoba
Motori: 220-430 KS
Testirani motor: MerCruiser 350 MAG DTS 300 KS
Najveća brzina: 41 čv.
Brzina krstarenja: 24-33 čv.
Zastupnik: Master Yachting

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above