Francuska Polinezija: Utjelovljenje tropskog raja6 min

Gotovo nemoguće lijepa, Francuska Polinezija je smireno, opuštajuće mjesto do kojega itekako vrijedi otputovati

Dok se naš zrakoplov spušta kroz tanke, niske tropske oblačiće nalik na tučeno vrhnje, a kroz njih nazire ljeskanje tirkiznog mora što okružuje Društvene otoke, pitamo se sanjamo li ili su naši snovi postali stvarnost. Pred nama leži samo ocean: kilometri plavetnila daleko od svega, na čijem nas drugom kraju čekaju vrata raja. Moderna fotografija koja ništa ne ostavlja nedirnutim, sve provlači kroz filtre, pojačava, povećava, naglašava, ovdje ne bi imala posla: Tahiti je točno ono što svima padne na pamet kad se spomene riječ raj. To savršeno tropsko utočište ljepše je od svake slike. Neusporedivo ljepše.

Tahiti: Mjesto ljepote i sklada

Francuska polinezija plaza

Tahiti je najljepše mjesto na planetu: voda je ondje najplavija, vegetacija najzelenija, ljudi najnasmijaniji, povjetarac najnježniji, pijesak najmekši. Mjesto je to koje bi svatko trebao doživjeti, no svatko tko ga doživi odmah zapada u stanje opijenosti – svaki dan u raju udaljava nas još malo od stvarnosti, od želje za povratkom domu.

Francuska Polinezija, kako se službeno zove ovaj arhipelag, pokriva 4.167 četvornih kilometara i zapravo je jedini trag čovjeka u Južnom Pacifiku. Ponekad nazvana i Tahiti, prema najvećem otoku, sastoji se od 118 otoka razbacanih u pet većih arhipelaga, redom neizrecivo lijepih – to su Društveni otoci, Tuamotu, Gambier, Austral i Markižansko otočje.

Svaki je od većih otoka toliko bogat kulturnim i društvenim naslijeđem da bi bilo prava šteta ne upoznati ih sve. I dok svaki mami avanturiste svojim čarima, naše putovanje usmjerili smo na zavjetrinsku skupinu Društvenih otoka. Najpoznatiji je to dio Francuske Polinezije, u srcu kojega se nalazi raj na Zemlji: Bora Bora. Društveni otoci podijeljeni su na zavjetrinsku skupinu (Huahina, Raiatea, Tahaa i Bora Bora), i privjetrinsku skupinu (Mehetia, Moorea, Maiao, atol Tetiaroa i veliki Tahiti), a svaki od njih podjednako je privlačan.

Mogli bismo provesti tjedne na svakome od tih otoka, no većina turista preskoči sve i skokne ravno na Tahiti. Najveći otok Francuske Polinezije i njegov glavni grad Papeete najčešće dočekaju turiste u svojoj internacionalnoj zračnoj luci, Fa’a’a. Znamo na što ste pomislili kad ste pročitali internacionalna zračna luka, no odmah zaboravite taj prizor: dovoljan je jedan pogled uokolo da shvatite koliko ste daleko od svijeta u kojem je zračna luka gomila betona kilometrima daleko od grada čije ime nosi.

Okružena vegetacijom, mirna usprkos obilnom prometu i urešena otočnim motivima, Fa’a’a je prvi korak u raj. Nakon noćenja u hotelu Intercontinental Tahiti krećemo dalje, na obližnji otok Moorea, koji se s Tahitija vidi golim okom. Onamo nas vozi trajekt nakrcan turistima i domaćima u jednakoj mjeri; autima, motociklima i kamionima u dovoljnom broju da zakrče cestu u bilo kojem većem svjetskom gradu.

Bora Bora
Tahiti je najljepši dio našeg planeta, raj u kojem je sve savršeno

Moorea: Zeleni dragulj

Moorea je mirnija od Tahitija i svojevrsna najava onoga što slijedi kad dublje zalazite u arhipelag. Poznata po lagunama, dom je odmarališta Sofitel Moorea la Ora Beach Resort, popularne baze za daljnja istraživanja ovog velikog, opuštenog i neobično rijetko naseljenog otoka. Oko Mooree i kroz njezine najljepše dijelove vodi biciklistička staza dugačka 62 kilometara, a mi se slažemo da nema boljeg sredstva da istražite otok od bicikla.

Staza nas je vodila od mjestašca do mjestašca, koja najčešće nisu bila mnogo veća od trga s trgovinom i restoranom. Stanovništvo je upravo nevjerojatno ljubazno, nasmiješeno i opušteno – Tahićanima osmijeh na licu nije po nalogu turističke zajednice, a toplina kojom zrače nije nešto što se može odglumiti.

Na svojem krugu oko Mooree vidjeli smo i grbave kitove, koji su u ovim vodama gosti u srpnju i kolovozu, no na otoku se nismo dugo zadržali; tek kraći odmor prije nastavka avanture. Krasnim aviončićem Air Tahiti Nui iz minijaturne zračne luke Moorea otputili smo se na Ra’iateu, drugi najveći otok Francuske Polinezije. Ra’iatea je jedinstvena usred niza jedinstvenih otoka, što smo shvatili čim smo sletjeli: vjetrić koji nas je dočekao donio je sa sobom opojan, sladak miris vanilije s plantaža što se poput bisera nižu uz obale otoka i već bi se samo zbog njega isplatilo otputovati na kraj svijeta.

Zakoračili smo iz aerodromske zgradice i zaboravili život do tog trenutka, dočekani osmijesima osoblja Le Taha’a Island Resort & Spa. Nedaleko nas je čekao i hotelski shuttle brod i nakon pola sata plovidbe ugledali smo otočić Le Taha’a, kojeg resort gotovo potpuno pokriva. Le Taha’a se zove i Otok vanilije, što uopće nije potrebno objašnjavati, i lijep je poput sna.

Francuska Polinezija ronjenje

Bora Bora
Zaplivajte sa šarenim ribicama neopisivo živih boja

Le Taha’a Island Resort & Spa

Le Taha’a Island Resort & Spa zaslužuje svaku od svojih pet zvjezdica: od 57 vila i apartmana, njih 45 lebdi nad oceanom. Na otočiću nema automobila ni cesta; resort je izgrađen od palme i drugih vrsta otočnog drva i podsjeća na tradicionalne polinežanske kanue usidrene usred oceana, koji su i danas uobičajeno prijevozno sredstvo u ovim vodama. Recepcija resorta nalazi se u kućici koja podsjeća na kuće na drveću (a uz nju i tri hotelska restorana): otvoreni zidovi, bujna vegetacija, beskrajni horizont samo pojačavaju dojam da se ovamo dolazi pobjeći od stvarnosti.

Smjestili smo se u jednoj od vila koje kao da rastu iz vode i ostali bez riječi, zagledani u ocean. Ako vam pogled uokolo nije dovoljan, razveselit će vas vijest da je dno vila stakleno. Ocean je ovdje miran, topao, zaštićen podvodnim grebenima, primamljiv poput pjesme sirena i lako se može dogoditi da provedete sate promatrajući ga, posve nesvjesni protoka vremena – naravno, to plavetnilo neke će potaknuti da se u njega bace naglavce, a naš je savjet da dan podijelite na dva dijela: jedan za promatranje i drugi za plivanje.

Zaron u podvodni koraljni vrt

Francuska Polinezija razmazit će vas i hranom: resort nudi otočnu kuhinju, koja spaja tradicionalnu i francusku – svježa riba uhvaćena gotovo kroz prozor, kokosovo mlijeko, meso s roštilja. Doručak je u resortu događaj koji se ne propušta: planine svježih peciva, tek ubranog voća s kojega još kapa jutarnja rosa i internacionalne delikatese dat će dovoljno energije za cjelodnevno istraživanje… ili izležavanje, kako god vam drago. Prije odlaska s Le Taha’aje svaki gost mora iskusiti koraljni vrt, stoga smo i mi navukli maske i peraje i skliznuli u topli ocean, gdje nas je dočekalo čudo.

Jedinstvena lokacija ovih 500 metara podmorja omogućava atrakciju kakve nema nigdje drugdje na svijetu: podvodna nas je struja nježno zahvatila i povukla u šetnju koraljnim vrtom, prošaranim raznobojnim ribama u svim tonovima svih boja, uključujući neonske. Plutajući nošeni strujom (i pazeći da ne spustimo ruke preduboko, jer je ovdašnji plavi i narančasti koralj oštar), osjećali smo se kao da postojimo između dva svijeta, spoznajući dragocjenost našeg planeta i uživajući u beskrajnom spokoju usred kaosa koji nas inače okružuje.

Tek zvuci povjetarca i valova dokaz su da je ovo mjesto stvarno

Bora Bora: Jedinstven raj

Nakon dana u podvodnom raju, čekalo nas je putovanje na naše konačno odredište: Bora Boru. Još jedan kratak let, još jedan minijaturni aerodrom sa staklenim zidovima okružen palmama – ali ovoga puta s pogledom na sliku s razglednica, planine Otemanu i Pahia. Zemljopisno i duhovno središte Bora Bore, ova su dva diva vidljiva s gotovo svakog mjesta na otoku i nakon nekoliko dana na otoku osjećate se kao da su vam stari prijatelji. Na neki su način simbol Bora Bore; dvojake prirode otoka na kojem caruju i tama i svjetlost, koji je istovremeno prastar i kao da postoji izvan vremena.

Ponekad jedva vidljivi od magle i oblaka, ponekad blistavi poput dva smaragda, Otemanu i Pahia su simbol mistične duhovne ljepote ovog otočja. Gotovo nemoguće lijepa, Francuska Polinezija je smireno, opuštajuće mjesto do kojega itekako vrijedi otputovati. Kad jednom stignete na otoke, između njih ćete se kretati kao da pješačite po vlastitu kvartu, sigurno i opušteno.

Francuska Polinezija diči se ponajboljim hotelima na svijetu, no u ovom raju vam to zapravo ni neće biti važno, jer nećete provoditi previše vremena u sobi. Ako ikako možete, otputite se na Pacifik i upoznajte ovaj arhipelag – ako ni zbog čega drugog, onda već da shvatite da postoji i drugačija svakodnevica od naše. Nemir i ljutnja ondje ne postoje, a već je i to nekako utješno: ovo utjelovljenje tropskog raja svijetla je strana planeta, protuteža urbanoj tami i neredu koji nas okružuje.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above