Filmska đita: Pet prijedloga za plovidbu na velikom ekranu2 min

More nas inspirira na različite načine. Na pučini je lako pobjeći od realnosti, uživati u okusima i mirisima brojnih akvatorija te doživjeti potpunu slobodu kakvu može pružiti samo plovidba.

Yachts Croatia vas obično vodi kroz mnogobrojne lijepe ‘đite‘ gdje vam otkrivamo skrivene kutke Jadrana, no sada smo pripremili drukčiju vrstu plovidbe, onu na velikom ekranu.

Veliko plavetnilo (1988)

Prvi film francuskog redatelja Luca Bessona na engleskom jeziku priča priču o životu poznatih ronioca Jacquesa Mayola (Jean-Marc Barr) i Enza Maiorce (Jean Reno). Mix mora, Mediterana, odrastanja, rivalstva, življenja snova, ljubavi, boja i glazbe idealan je bijeg u beskonačnu slobodu kakvu može pružiti jedino more.

Starac i more (1958)

Prema slavnom istoimenom romanu Ernesta Hemingwaya nastala je priča o starom ribaru koji nakon mnogo neuspjelih pokušaja napokon ulovi ribu svog života. Film donosi mnoge elemente iz života američkog pisca koji je velik dio života proveo na moru. Glavne uloge tumače Spencer Tracy kao ribar te Felipe Pazos kao dječak Manolin.

Wind (1992)

Film je inspiriran događajima na 26. izdanju America’s Cupu koje se jedrilo 1987. godine u Fremantleu na zapadnoj obali Australije. U filmu je korišteno nekoliko originalnih jedrilica klase 12 metara, a priča o borbi za najslavniji jedriličarski trofej na svijetu Auld Mug priča je o strasti koje može pružiti samo more i regate.

All is Lost (2013)

Robert Redford u filmu s tek nekoliko rečenica. Zvuči kao oksimoron, ali forte ovog filma su kadrovi preživljavanja, pažljivo izabrana muzika i zvukovi mora. Priča započinje sudarom broda s kontejnerom na otvorenom moru, a sve dalje je ep o preživljavanju…

Pirati s Kariba (2003-2017)

Legende su stoljećima sastavan dio kulture mora, a kapetan Jack Sparrow kojeg je u pet nastavaka utjelovio američki glumac Johnny Deep romantizirana je verzija pirata koji vlada svjetskim morima na jedan neobičan način. Ekscentričan, nepromišljen, inteligentan, blesav i jako zabavan. Sve su to epiteti koji se vežu uz najpoznatijeg filmskog pirata.

Fotografija Pixabay

Video TriStar Pictures, Walt Disney, Universal Pictures, Gaumont, Warner Bros

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above