Filippetti Navetta 30 na testu: Veliki Gatsby

6 MINUTES READ
00:03:35

Baš poput njezina književnog imenjaka, Filippetti Navetta 30 Gatsby ne boji se odvažnosti – sve dok ona vodi u luksuz. Na 30 metara duljine nudi šest nevjerojatnih kabina. Je li moguće da je Gatsby ipak malo pretjerao?

Porinuta u lipnju 2013. i nazvana Gatsby, prva isporučena Filippetti Navetta 30 sa svojim književnim imenjakom dijeli neke zanimljive osobine – kako s originalom F. Scotta Fitzgeralda iz 1925., tako s Di Capriovom filmskom verzijom iz 2013. Oboje su karizmatični, privlačni individualci uvijek spremni za raskošnu zabavu.

Filippetti & Gatsby

Oboje su puni energije, svježi i lijepo se družiti s njima.  Ali oboje ispod svog tog blještavila i veličanstvenog karaktera kriju opaku manu: previše su velikodušni. Navetta 30 Gatsby krasan je brod, u to nema sumnje. Fantastična nova zvijezda segmenta Navetta, ova damica na svojih 100 stopa nudi šest kabina.

Ovo je fotografija glavnog salona
Filippetti Navetta 30 glavni salon

Svaki od dvanaest gostiju koje je spremna primiti ima na raspolaganju obilje prostora, a ponajviše vlasnik, naravno, koji uživa na vlastitoj palubi. No šest velikih kabina možda znači da se možete odmoriti kad god želite, ali isto tako znači i da nema previše prostora za nešto drugo – recimo, za druženje.

U glavnom salonu nema dovoljno prostora za svih dvanaest gostiju, kao ni u vanjskim salonima. Ipak, stvar spašavaju blagovaonice jer i ona na glavnoj i ona na višoj palubi imaju dvanaest sjedaćih mjesta. Ako tome dodamo pet članova posade… Ne bismo željeli biti u koži osobe koja bude primorana smišljati logistička rješenja.

Jahta je potpuno custom

Šalu na stranu, Navettu 30 Gatsby naručio je vlasnik koji je znao točno što želi, pa nema smisla zamjeriti joj pretjeranu gostoljubivost. Kad je Filippetti Yachts osnovan 2009. i predstavio se s Daemonom 75, Fausto Filippetti je dokazao koliko je majstor za visokoperformansne jahte. Kasnije je tom brzom brodu žednom goriva dodao dva štedljivija – flybridge seriju Evo, djelo Fulvija de Simonija, te Navettu, koju dizajnira Pietro Mingarelli.

Ovo je fotografija jahte Filippetti Navetta 30 u plovidbi
Filippetti Navetta 30

Iz futurističke zgrade Filippettija na talijanskom ladanju danas izlaze jahte dimenzija 65 do 115, a najnovija od njih je Navetta 30 Gatsby. Navetta je talijanska riječ za šatl, a u nautici je postala sinonim za ugodno krstarenje u punom komforu. ‘Spora vila koja plovi morem’, tako bi otprilike glasila definicija jahte ovog tipa – daleko je to od bijesnog opena pokretanog mješavinom goriva i adrenalina. Filippettijeve Navette ipak nude nešto više čvorova brzine od konkurentskih, ali trenutnom profilu kupca zanimljivije su zbog svojeg eko-šika.

Navetta 30 u plovidbi

Gatsby postiže najveću brzinu od 17 čvorova sa svoja dva motora MTU od po 1.200 KS, no zanimljivija od toga je autonomija jahte: 3.600 milja pri brzini od 10 čvorova. Spremnici za gorivo velikog kapaciteta i vodu jamče plovidbu od 15 dana bez zaustavljanja i uz minimalan utjecaj na okoliš. Pri brzini krstarenja okruglasti pramac glavni je ‘krivac’ za hidrodinamičku efikasnost, a dok stoji, stabilizatori jamče komfor gostima. Osim što može prijeći Atlantik, Navetta 30 se nakon toga može uvući u plitke vode Kariba, jer ima gaz od svega dva metra. Uza sve to i onih šest kabina, jasno je da je zapravo idealan brod za američke klijente.

Navetta 30 Gatsby je povrh svega toga krasna jahta. Filippetti je izbjegao onaj kutijasti oblik koji se često povezuje s navettama i neizbježna je posljedica njihove prostranosti na relativno malo metara duljine: Mingarelli joj je podario skladne, graciozne linije. Od oblog pramca do krme vodi zavodljiv, na neki način i ženstven rukohvat, a strogost stakala ublažavaju detalji poput oblika svjetala.

Praktičan dizajn interijera

Strateški raspoređene obline daju Navetti 30 zavodljivost i čine ju jednom od najprivlačnijih jahta u klasi. Kad stupite na Gatsby s krme, u prvi vam se trenutak može učiniti da je krma zatvorena prema vodi, no čim se platforma spusti, postaje jasno da je krma Navette 30 prava terasa uz vodu, na kojoj ima mjesta i za gumeni tender. Do kokpita s platforme vode dva simetrično postavljena stubišta, a tamo smo otkrili dva sitna i praktična iznenađenja: ormariće za manju opremu koji služe i kao stolići za čaše i sl., te mali sudoper na raspolaganju posadi nakon palubnih radova.

Ovo je fotografija Filippetti Navetta blagovaonica
Filippetti Navetta 30 blagovaonica

Takve praktične sitnice, vrlo brzo smo shvatili, raštrkane su po cijeloj jahti. Iz kokpita se ulazi u glavni salon, u kojem na naslonjačima presvučenim finom kožom ima mjesta za sedam gostiju, te koji s desne strane ima praktične i lijepe niske ormariće. Okvir salona su veliki prozori, a svjetlost što kroz njih obilno prodire lijepo obasjava pod u prirodnoj boji drva. Uređenje je suvremeno i vrlo cool, a za atmosferu se noću brine pozadinski osvijetljena ploča od oniksa iza koje se širi toplo svjetlo boje meda.

Tijekom razgledavanja uvjerili smo se da je unutrašnjost vrlo pomno izrađena, baš kao što smo to već ustanovili za eksterijer. Vlastite ideje kuća ima i o rasporedu prostorija, pa je tako kuhinja – izvanredno opremljena – smještena na desnoj strani, dok lijevu zauzimaju dnevni toalet i hodnik što vodi prema kabinama za goste. VIP apartman nalazi se na glavnoj, a četiri gostinske kabine s po dva kreveta raspoređene su u srednjem dijelu donje palube. Iz istog se hodnika penje i na vlasnikovu palubu.

Ovo je fotografija vlasničke kabine
Filippetti Navetta 30 vlasnička kabina

VIP kabina je veća od gostinskih, te se bez srama može usporediti s vlasničkom, a obje su i veće i udobnije od mnogih drugih na sličnim jahtama ovih dimenzija. Vlasnik na raspolaganju ima čitavu gornju palubu, u koju se ulazi stubama s glavne. Kabina ima upravo fantastične prozore sa svih strana, pa čak i iz kreveta vlasnik ima pogled na okolicu. Privatna terasa dodatni je adut ove kabine, savršeno mjesto za doručak, sunčanje ili pak za bijeg s knjigom i cigarom u ruci.

Na lijevoj je strani vlasničke kabine garderoba, a do nje i kupaonica, naravno privatna, ali isto tako dimenzijama jednaka gostinskoj kabini. Na desnoj je strani izveden prolaz prema krmi, na čijem se vanjskom dijelu nalaze privatna blagovaonica i ležaljke za četiri osobe. Ovo je jedan od četiri otvorena prostora za druženje na svježem zraku na Navetti 30, uz već spomenuti kokpit i terasu, te sunčalište na pramcu.

Ovo je fotografija kabine
Filippetti Navetta 30 kabina

Jahta jedinstvenog izgleda

A kad smo kod sunčališta, Navetta 30 Gatsby ima još jedno – na najvišoj palubi, ispred antena i radara. Taj je prostor vrlo dobro zaštićen od pogleda, a njegovu prisutnost otkriva tek rukohvat. Komfor i efikasnost Navette 30 ne svode se tek na estetiku i priče: čim smo krenuli, shvatili smo koliko su projektanti vrhunski odradili svoj posao. Ploveći vodama ispred Cannesa nismo ostavljali gotovo nikakvu brazdu, a pramac je valove sjekao gotovo neprimjetno. Toliko neznatna brazda jasan je pokazatelj vrhunske stručnosti uložene u projektiranje trupa Navette 30, jer pokazuje s koliko se ležernosti jahta kreće kroz vodu.

Osim početnih komentara o rasporedu prostorija i (ne)potrebnosti šeste kabine, Navetti 30 ne možemo naći mane – a mislimo da to ne može niti bilo tko drugi. Gatsby je lijepa, stručno građena jahta koja je u nama izazvala uzbuđenje i divljenje kao malo koja. Inovativna u nekim praktičnim rješenjima, pomno uređena i izvedena, štedljiva u potrošnji goriva, ta je jahta savršen predstavnik Filippettijevog majstorstva. Njezina je unutrašnjost privlačna, a detalji poput pametno smještene garaže za tender i izvanredne krmene platforme jamče gostima zabavu u svakom trenutku.

Filippetti Navetta 30 tehnički podaci

Duljina preko svega: 30,40 m
Najveća širina: 7,48 m
Gaz (pod punim opterećenjem): 2,00 m
Istisnina (s punim opterećenjem): 155 t
Spremnik za gorivo: 27.000 l
Spremnik za vodu: 3.700 l
Motori: 2x MTU 8V 2000 M93
Snaga: 2x 1.200 KS
Generatori: 2x 50kW – 50Hz Kohler
Najveća brzina: 17 čv.
Brzina krstarenja: 13,5 čv.
Autonomija pri 10 čv.: 4.000 nm

Fotografije Filippetti Yacht

 

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
This is a photography of Absolute 60 Fly Testovi

Absolute 60 Fly na testu: Inovacija ‘na kvadrat’

Vlasnička kabina u pramcu i sasvim novi koncept krmenog kokpita najveće su inovacije najnovije jahte Absolute 60 Fly koja predstavlja hrabar dizajnerski iskorak talijanskih graditelja …

Ovo je fotografija Solaris Power 48 Lobster Testovi

Solaris Power 48 Lobster na testu: Nepodnošljiva ljepota postojanja

Solaris Power 48 Lobster je jahta nenadmašnog dizajna i visoke kvalitete izrade koja skriva i iznenađenje u unutrašnjosti, te nudi očekivano dobre performanse iznimno dobro …

Ovo je fotografija Cann Yachting Festival marina Jahting

Pripremite se za nadolazeći Cannes Yachting Festival 2021

Najveći nautički sajam u Europi, sajam u Cannesu će ove godine od 7. do 12. rujna biti i jedno od prvih nautičkih događanja koja se …

Ovo je fotografija nove Sirena 68 Jahting

Sirena 68 spremna za Cannes

Kuća Sirena Yachts najavila novi dodatak floti, model Sirena 68, koji će se javnosti predstaviti na sajmu u Cannesu ove godine. Model 68 je izravna …

Ovo je fotografija Absolute 60 Fly u plovidbi Jahting

Revolucija nove jahte Absolute 60 Fly

Absolute Yachts s početkom nove nautičke sezone predstavlja zanimljive nove modele generacije 2022. Prva revolucija bit će dolazak novog modela 60 Fly, opisanog jedinstvenim riječima …

Ovo je fotografija Seakeeper brodski stabilizator Jahting

Brodski stabilizatori: Tehnologija za miran san

Svi veliki proizvođači najpoznatijih brendova jahti nude opciju ugradnje žiro stabilizatora prilikom kupnje njihovih brodova i to one najpoznatijeg brenda Seakeeper Nekim nautičarima su valovi …

Ovo je fotografija Azimut S8 Testovi

Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta

Zanimljiv iz više aspekata, Azimut S8 nudi odlične performanse, velike prostore za boravak na otvorenom i moderan dizajn vanjštine i unutrašnjosti, u skladu s novim …

Heritage hoteli Lopud 1483 Hoteli

Heritage hoteli na Jadranu: 5 palača uz more

Vodimo vas u neke od najljepših heritage hotela na Jadranu, koji pružaju kraljevski odmor i koji su savršena utočišta za opuštanje – u prirodnom okruženju …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

Scroll to Top