Ferretti 500 na testu: Ulazak u svijet elitnog jahtinga

6 MINUTES READ
00:06:24

Mogućnost da vam se svidi najmanji model kuće Ferretti je velika, jer se talijanski proizvođač pobrinuo da za to imate puno razloga, a jedina prava ‘mana’ Ferrettija 500 je da nakon njega na svijet jahtinga nećete više gledati istim očima

Njemački automobilski divovi poput Mercedesa s A klasom, kao ni BMW svojim ‘jedinicama’, vjerojatno značajno ne povećavaju profitabilnost svojih tvornica, ali utječu na dostupnost svojih vozila širem krugu ljubitelja premium automobila.

Ovo je slika talijanske jahte koja plovi
Najmanja Ferrettijeva jahta dizajnom je vjerna kućnom stilu koji ovaj taljanski brend prati već desetljećima

Upravo je to ono što novi i najmanji Ferrettijev model nudi – najbolje od toga vrhunskog talijanskog brenda sažeto u petnaest metara duljine. Sretni su oni kojima je dostupna takva jahta, a mi smo imali priliku proučiti njezin prototip u talijanskoj La Speziji, uoči predstavljanja na privatnom eventu kuće.

Ferretti 500 dizajn

Pod geslom ‘Just like home’ (Baš kao dom) ova jahta pruža mogućnost za udoban smještaj obitelji, uz jednu veliku prednost u odnosu na veće modele Ferrettija – dovoljno je mala da njome možete bez problema sami upravljati. Dizajn vanjštine potpisuje Filippo Salveti, koji je pomalo zaoštrio klasičnu siluetu Ferretti, ali ona je i dalje ostala vjerna kućnom stilu koji ovaj brend prati desetljećima.

Velika je novost dizajn unutrašnjosti koji je za Ferretti 500 povjeren studiju IdeaeItalia i koji je novim dizajnerskim stilom osvježio ovaj model i dao mu lijepu ‘dušu’ u stilu uređenja inspiriranu Santorinijem. Nježni tonovi hrastovine spajaju se sa svijetlim tkaninama interijera i plavim jastucima koji mu zaista daruju jedinstven šarm.

Ovaj stil uređenja u Ferrettiju su nazvali ‘contemporary’, dok je kupcima na raspolaganju i ‘classic’ stil uređenja inspiriran talijanskim Portofinom sa zagasitijim tonovima uređenja jahte. Ali novi Ferretti je puno više od stilskog iskoraka, to je jahta koja optimalno koristi svaki četvorni centimetar površine uz rješenja koja dodatno optimiziraju postojeće brodske cjeline.

Ovo je slika krmene platforme na Ferretti jahti
Ferretti 500 pruža izniman komfor na krmenoj platformi koja može poslužiti i kao mala privatna plaža

Takav projektni cilj uopće nije bilo lako ispuniti znajući kako su na svjetskom tržištu Ferrettijeve jahte s gornjim mostom desetljećima držale letvicu visoko postavljenu pokazujući put drugim proizvođačima. Zadatak je još teži ako znamo da je danas konkurencija u tom segmentu tržišta vjerojatno najveća od svih, pa stručnjacima zaduženima za kreaciju novog plovila nije preostalo ništa drugo nego da stvore savršenu jahtu.

Kako ona izgleda, najbolje ćete doživjeti ako krenemo od krme, na kojoj ćemo zateći uronjivu hidrauličnu platformu, ali sa skrivenim stubama za lakše uspinjanje u kokpit kada je ona spuštena (koje ćete vidjeti samo kada je platforma spuštena) i koje se spajaju s klasičnim stepenicama za ulazak u kokpit. Na platformi ćete moći nositi Williams tender od maksimalnih 3,25 metara.

Prostrani flybridge

Ovo je slika Ferretti 500 flybridge
Gornji most Ferrettija 500 idealno je mjesto za promatranje romantičnih zalazaka sunca

U krmenom je zrcalu ugrađeno veliko spremište u koje može stati Seabob, a kada zakoračite u kokpit, odmah ćete vidjeti inovativnu krmenu klupu koja se da rasklopiti u veliko sunčalište, a ispod koje je najveće brodsko spremište koje može biti i skiperska kabina. Sukladno transformaciji klupe, i stol u kokpitu se po želji spušta kao baza za sunčalište, ili rasklapa u stol za blagovanje za više osoba. Dovoljno širokim bočnim prolazima možete otići do pramca na kojem je veliko sunčalište s pomičnim naslonom za glavu i držačima za čaše sa svake strane.

Treća cjelina na otvorenom je gornji most (flybridge) za koji talijanski proizvođač kaže kako je maksimalno velikih dimenzija, u čijem se prednjem dijelu nalazi još jedno sunčalište. Kormilarsko je mjesto u prednjem lijevom dijelu, u krmenom dijelu nalazi se veliko sjedište L-oblika s preklopnim stolom od tikovine, a s lijeve je strane smješten i mali šank sa sudoperom, hladnjakom i grillom. Cijeli se prostor jednostavno natkriva biminijem.

Ovo je slika Ferretti 500 salon

Ovo je slika Ferretti 500 kuhinja
Salon i kuhinja Ferrettija 500 odišu talijanskom elegancijom koju prati sjajna funkcionalnost

Ulaskom u unutrašnjost lako je vidjeti da su novi projektanti posvetili veliku pažnju svakom detalju. Kuhinja je ‘ferrettijevski’ smještena u lijevom krmenom dijelu i jednostavnim se podizanjem krmenog stakla otvara prema kokpitu. Opremljena je hladnjakom, dubokim zamrzavanjem, keramičkom pločom, pećnicom, sudoperom i ormarićima, a preko puta nje je dodatni ormarić u kojem se nalaze ladice i dodatni hladnjaci. Od srednjeg dijela salona odijeljena je lijepo stiliziranom niskom staklenom pregradom. U sredini salona nalazi se veliko sjedište U-oblika, a preko puta njega i mali dvosjed iza kojeg je skriven televizor. Mali stolić se također preklapa i podiže, pa može poslužiti i za kavu i za ručak.

Idealna obiteljska jahta

U prednjem dijelu glavne palube se s desne strane nalazi upravljačko mjesto opremljeno s dva multifunkcionalna ekrana od 12 inča i jednim ekranom koji ‘pripada’ motorima od 9 inča. Najkorisniji dio ovog dijela jahte Ferretti 500 je svakako joystick kojim ćete trivijalizirati manevriranje u luci, a simpatičan detalj su i držači za čaše uz kormilarsko sjedalo.

Spremišta i police se nalaze na svakom uglu, jer će vam u ovoj relativno maloj jahti možda zatrebati mjesta, posebno ako provodite puno vremena na moru s velikom obitelji. A za veću obitelj ova je jahta idealna u modelu koji smo testirali: potpalublje skriva tri kabine, krmena je u raskošnoj izvedbi od boka do boka namijenjena vlasniku, te u prednjem dijelu s obje strane ima garderobne ormare, a s lijevog boka i kupaonicu.

Ovo je slika kabine u talijanskoj jahti
Fine tkanine i nježne nijanse plave i sive boje korištene su pri uređenju kabina

U pramcu je smještena VIP kabina, koja dijeli kupaonicu s trećom kabinom, koja je u konfiguraciji ‘na kat’ smještena s desne strane. Ovaj prostor možete koristiti i za smještaj perilica, a u opciji s dvije kabine u njemu je raskošna kupaonica VIP kabine. U cijeloj unutrašnjosti jahta odiše ekskluzivnošću zahvaljujući suradnji s vodećim talijanskim proizvođačima materijala za uređenje, a nama su se posebno svidjele tkanine i jastuci tvrtke Gentili Mosconi Home Collection.

Imali smo sreću što se na testu s nama našao skiper koji je jahtu doveo s naše strane Italije i koji nam je kazao kako po mirnom moru ona ima stabilnu putnu brzinu od 25 čvorova, dok maksimalna za malo prelazi 30 čvorova, a te performanse daju joj ugrađeni Cummins motori od 550 konjskih snaga. Tog dana je na moru ispred La Spezije bilo jako valovito, toliko da su nas ujutro obavijestili kako testa neće biti, ali su tijekom dana promijenili odluku jer se vrijeme malo primirilo.

Ovo je fotografija Ferretti 500 u plovidbi
Ferretti 500 u potpunosti opravdava geslo talijanskog proizvođača ‘Just like home’

Boljih uvjeta za pravi test Ferretti jahte nismo mogli ni poželjeti, a valovi su u dijelu zaljeva kojim smo plovili bili visoki do jednog i pol metra i poprilično dugi. Ovom prilikom odlično je poslužio ugrađeni stabilizator Seakeeper s kojim se jahta ponaša mirno i na tom relativno valovitom moru, ona dobro sluša kormilo u okretima, a po ovim uvjetima brzina od 22 čvora bila je optimalna. Iako smo gotovo dosegnuli ‘zadanih’ 30 čvorova (plovili smo brzinom od 29,7), ta je brzina ipak prikladna za mirno more. Ono što će razveseliti buduće vlasnike jest potrošnja, koja prelazi 100 litara na sat tek pri 3000 okretaja kada jahta plovi brzinom od preko 26 čvorova.

Iako njezina namjena nije jurišanje morskom površinom, performanse koje smo zabilježili su dobre, a kada se prepustite uživanju u komforu koji pruža, Ferretti 500 postaje prava ‘navlakuša’ u svijet elitnog jahtinga.

Ferretti 500 tehnički podaci

Duljina preko svega: 15,33 m
Širina: 4,33 m
Gaz: 1,23 m
Istisnina: 18.500 kg
Spremnik za gorivo: 1350 l
Spremnik za vodu: 600 l
Motori: 2 x Cummins QSB 6.7
Najveća brzina; 30 čv.
Brzina krstarenja: 25 čv.
Graditelj: Ferretti Yachts
Zastupnik: MennYacht

Tekst Darko Šupuk

Fotografije i video Ferretti Yachts

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija vanjskih linija novog modela Ferretti 860 Jahting

Ferretti Yachts 860: Evolucija koncepta flybridge

Nova flybridge jahta koju je stvorilo brodogradilište sa sjedištem u Cattolici donosi vrhunska dizajnerska i tehnološka rješenja u kojima stilski i strukturalni elementi skladno surađuju …

Ovo je fotografija flote Grupe Ferretti Jahting

Ferretti Group privatna premijera u Monte Carlu

Yacht Club de Monaco igra vrlo važnu ulogu na međunarodnoj nautičkoj sceni, kao mjesto sastanka internacionalne zajednice nautičara. Nedavno je klub ugostio tradicionalnu godišnju privatnu …

Ovo je fotografija Yachts izlog 2021 nova plovila Jahting

Nova plovila 2021.: Uzbudljive premijere stižu i u Hrvatsku

Najavljujući nova plovila i njihov dolazak u Hrvatsku kroz Yachts izlog 2021 predstavnici vodećih jahting tvrtki priželjkuju još jednu lijepu i zanimljivu nautičku godinu u …

Ovo je fotografija Ferretti Yachts 500 MennYacht Jahting

MennYacht na krilima grupe Ferretti

Malo je ljubitelja jahtinga na ovim prostorima koji ne poznaju Matjaža Murka, vlasnika slovenske MennYacht grupe, koja na našem tržištu zastupa grupaciju Ferretti, talijanskog proizvođačkog …

Jahting

Alberto Galassi, pilot borbenog zrakoplova u Grupi Ferretti

Pokretačka snaga novog života Grupe Ferretti vodećeg svjetskog graditelja luksuznih jahta je Alberto Galassi, menadžer s nosom za biznis i luksuz. U kratkom je vremenu …

Veličanstvena talijanska jahta Ferretti 1000 Jahting

Novi Ferretti 1000: Luksuzna vila na moru

Ferretti Yachts je svoju budućnost otkrio u obliku svog novog najvećeg broda koji je ikad izgradio – Ferretti 1000 S duljinom od 100 stopa, novi …

Ovo je fotografija Rand Escape 30 Testovi

Rand Escape 30 na testu: Mala jahta velikih namjera

Vanjske linije modela Rand Escape 30, kao i svih ostalih, potpisuje Carl Rand i već na letimičan pogled otkrivaju da se radi o modernom dizajnu, …

Ovo je fotografija vanjskih linija novog modela Ferretti 860 Jahting

Ferretti Yachts 860: Evolucija koncepta flybridge

Nova flybridge jahta koju je stvorilo brodogradilište sa sjedištem u Cattolici donosi vrhunska dizajnerska i tehnološka rješenja u kojima stilski i strukturalni elementi skladno surađuju …

Ovo je fotografija ACI marine Dubrovnik Jahting

Nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik

Nautičari zahtijevaju sve veću razinu usluge, a nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik ukorak su sa svjetskim nautičkim trendovima Kako bi ACI marina Dubrovnik ostala …

Ovo je fotografija tima tvrtke Marinetek Jahting

Marinetek: Uspješna godina zaokružena inovacijama

Marineteku su odobrena bespovratna sredstva iz programa Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021 – Business Development and Innovation Croatia. Radi se o sredstvima za poticanje poslovnog razvoja …

Ovo je fotografija modela s Chaumet dijamantnim nakitom kolekcije Josephine Chaumet Luksuz

Chaumet Joséphine: Probudite caricu u sebi

Današnji komadi dijamantnog nakita kolekcije Joséphine reinterpretacija su nakita koji se u prošlosti izrađivao za jednu od prvih svjetskih modnih influencerica Prva velika klijentica draguljarske …

Ovo je fotografija Tanje Deman Intervjui

Tanja Deman: Moj novi horizont nakon izolacije

Snimanje ekološki angažiranog dokumentarnog filma ‘Horizont’ na najizoliranijem jadranskom otoku temeljito je promijenilo i urbani stil življenja svjetski priznate umjetnice rodom iz Splita Nedugo nakon …

Scroll to Top