Električni Brodovi

Električni brodovi: Pet zvijezda Boota

Tiha električna revolucija ulazi na šire tržište plovila, a razmišljanje o održivosti i briga o čistoći mora otvaraju nova poglavlja u jahting industriji

Premda ideja korištenja električne energije kao propulzije u brodovima postoji još od prošlog stoljeća, čini se da tek sada ta tiha revolucija ulazi na šire tržište plovila, a izloženi električni brodovi na ovogodišnjem sajmu Boot, od malenih tendera do deset metarskih jahti, ukazuju kako razmišljanje o održivosti korištenja izvora energije i brige o čistoći mora, otvara novo poglavlje u jahting industriji. Većina električnih brodova predstavljenih na sajmu cilja na segment super yacht tendera, dok su se neki odlučili omogućiti čisto i tiho uživanje u plovidbi široj publici. Donosimo pet električnih zvijezda sajma u Düsseldorfu:

Rand Yachts

Luksuzni brend električnih brodova, osmišljenih u Danskoj, a izrađenih u Hrvatskoj, čini se da pogađa samu bit budućnosti jahtinga. Izvrstan i privlačan skandinavski dizajn s performansama svojstvenim elektromotorima uparen je s autonomijom i razbija predrasude o dometu električnih brodova. Uz Torqueedo motore dostupni su za ugradnju i motori E-drive, a na modelu Play 24 s E-drive od 20kW može se doseći i 140Nm. Najnovija Yacht serija sastoji se od tri modela – Gran Turismo 26, Pursuit 37 i Vantage 38.

DutchCraft 25

Električni Brodovi
DutchCraft 25 je električni brodić svestranog duha izgrađen od karbona

Nizozemski super yacht tender DutchCraft 25 izrađen je od karbonskih vlakana i uz električni pogon, umjesto velike ljepote, nudi nevjerojatnu raznovrsnost. Osim pramca koji se može otvoriti kako bi se pristupilo plaži, sjedišta se po trupu mogu pomicati, ovisno jesu li na brodu bicikli, ronilačka oprema ili čak par quadova, koji se preko krme mogu iskrcati na plažu. Isporuka snage od 100 kWh dostatna je za 75 minuta plovidbe pri najvećoj brzini od 32 čvora ili 6 sati pri optimalnoj brzini od šest čvorova.

Q Yachts Q30

Vlasnik ove kompanije iz Finske u nemogućnosti pronalaženja proizvođača brodova koji bi implementirao njegove ideje i iskustvo rada u elektroindustriji, odlučio se sam pokrenuti proizvodnju električnih brodova. Rezultat je prekrasan Q30 s dometom od čak 60 nm ili 10 sati plovidbe pri brzini od 6 čvorova odnosno 22 nm pri najvećoj brzini od 16 čvorova. Dok se baterija puni za novu plovidbu, Q30 nudi i kabinu s električnim toaletom, a dodatna mogućnost je i portabilni generator od 2kW koji će produžiti boravak na moru.

X Shore Eelex 8000

Električni Brodovi
Eelex 8000 je dobitnik nagrade German Design Award 2020.

Brend skandinavskog dizajna, ali i filozofiju življenja mnogi kopiraju, pa se nadamo da će tako slijediti primjer brodogradilišta X Shore koji sa svojim modelom Eelex 8000 zaista utire put ka budućnosti. Lithium Ion baterija od 120 kW može isporučiti najviše 220 kW, a u kombinaciji s Volvo Dual Prop, ovaj model postiže čak 40 čvorova, dok mu je doseg oko 100 nM, naravno pri manjoj brzini. Raspored na palubi je modularan zahvaljujući šinama, T-krov ima ugrađene Hi-Fi zvučnike, a zbog cjelokupnog izgleda i performansi Eelex 8000 je dobitnik nagrade German Design Award 2020.

Candela Seven

Električni Brodovi
Candela Seven objedinjuje električni pogon i foiling sistem

Još jedan švedski proizvođač Candela definitivno je otišao korak dalje u proizvodnji električnih brodova i spojio dva trenda koji su mu osigurali titulu jedinog takvog broda na svijetu. Candela je na trup od karbonskih vlakana ugradio ne samo električni pogon već i foiling sistem što ovom brodu, manjem od osam metara s težinom od 1,3 t, omogućuje dosta velik domet. S motorom od samo 55 kW, Candela je sposobna za 30 čvorova, dok je brzina krstarenja 22 čvora, a domet oko 50 nm. Izlet, spuštanje i potpuna kontrola su automatizirani.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije i videa Rand, DutchCraft, Q-Yachts, X Shore, Candela, boot Düsseldorf

Scroll to Top Skip to content