Četiri eko jahte za budućnost nautike7 min
00:05:08
00:05:08

Pokretani prirodnim izvorima energije i građeni sa strašću, ove ekološke jahte trebali bi plovidbu pretvoriti u luksuzno, ali i tiho i mirno iskustvo koje, prije svega, poštuje naše oceane

Bilo da se radi o jahtama koje su namijenjene istraživanju mora na ekološki prihvatljiv način ili o katamaranima koji nude luksuz u svakom pogledu i zamišljeni su kao prostor za uživanje u morskom pejzažu, predstavljamo četiri ekološke jahte, koje svaka na svoj način nude uvid u budućnost uživanja u plovidbi morem.

Zelene jahte postaju stvarnost

Dok su neki novi modeli poput Senses 48 Soel Yachts još uvijek u fazi razvoja, drugi s dugogodišnjim iskustvom već pretvaraju ‘zeleni san’ u stvarnost. Tako Silent Boats, pioniri ovoga zelenog trenda, na krilima uspjeha modela Silenta 64 u svojim halama dovršavaju novi i impresivni Silent 60, koji će se na vodi naći u ožujku 2021.

Ekološke jahte
Ekološki orijentirane jahte nude sav mogući luksuz, ali i prijateljski odnos prema okolišu

Silent Yachtsu pridružio se i Jochen Rudat, bivši direktor Tesle za srednju Europu, pa je u pripremi i potpuno nova platforma za suradnju između ovog brodogradilišta i grupacije Cupra/Volkswagen, koja će također biti predstavljena 2021. Sunreef Yachts jedan je od glavnih igrača u svom segmentu, a vrijedni Poljaci osnaženi svojim nevjerojatnim uspjehom i novim pogonima za gradnju u Gdansku u kojima je smješten najveći europski CNC stroj, spremni su isporučiti vlastitu tehnologiju solarnih panela s integriranim ekološkim sustavom.

U ovom su trenutku na vodi već dva eko-katamarana: Sunreef 60 ‘E’ i Sunreef 50 ‘Tiril’, od kojih nijedan nema ugrađene solarne panele. Za 2021. godinu planiran je novi električni model Sunreef 80 Eco sa solarnim pločama integriranim u trup, bimini, jarbol, boom i palubu, kao i 80 Sunreef Power Eco koji bi trebao biti predstavljen kasnije ove godine. Novi igrač u nautičkom svijetu, studio BYD sa sjedištem u Barceloni nudi svježi i jedinstven pogled na segment trawlera i ekološkog pogona.

U segmentu eko jahti uspješno spajaju moderna i elegantna rješenja i upotrebljivost trawlera. Prvi primjerak novog modela već je u izgradnji u Martinez Constructions Navales na jugu Francuske i bit će porinut tijekom 2021. godine.

BYD Eegle

Ovo je fotografija BYD Eegle eko jahte

Očuvanje planeta ne mora značiti i kraj ugodnog načina života, a to dokazuje jahta Eegle. Španjolski BYD Group, koji nudi i projektiranje i izgradnju, mijenja pravila igre u segmentu održive plovidbe sa svojom novom potpuno električnom, 20-metarskom motornom jahtom u stilu trawlera. Robusne vanjske linije i okomiti pramac za poboljšane performanse, te optimizirano korištenje prostora na donjoj palubi, najzanimljivije su osobine ovog, po svemu sudeći, ‘game changera’.

Tako Eegle ima kompozitni trup i gaz od svega 0,89 metara, a s punim gasom, odnosno s četiri motora od po 150 kW, postiže brzinu do 20 čvorova. Baterije od 600kWh omogućuju mu domet do 80 milja u potpuno električnom zelenom načinu rada. Ugrađeni na 30 četvornih kvadratnih metara površine, solarni paneli na tvrdom krovu fly palube mogu generirati do 9kWh dodatne energije za dodatnu autonomiju Eeglea.

Klijenti se mogu odlučiti za veliki spremnik za gorivo i sustav generatora koji zajedno povećavaju autonomiju Eeglea čak do 1000 milja s brzinom od 7,5 čvorova. Salon velikodušnih dimenzija sa stajaćom visinom pruža luksuz u unutarnjem životnom prostoru kakav se rijetko može vidjeti na 20-metarskoj ‘monohull ‘jahti.

Prostrana i savršeno opremljena vlasnička kabina nalikuje na raskošni apartman i ima velike prozore koji ispunjavaju sobu svjetlom, s velikim bračnim krevetom, radnim stolom i prostorom za sofu, kao i privatnu tuš kabinu, te i vrlo veliku garderobu. Kabine za šest gostiju nalaze se na donjoj palubi, a VIP kabina i dvokrevetna kabina za goste imaju privatne kupaonice.

Na vanjskim palubama Eegle zaista blista: fly paluba je svestran prostor opremljen naslonjačem i šankom u obliku slova L smještenim iza kormilarske stanice, dok se još jedan naslonjač u obliku slova C i sklopivi stol nalaze na pramcu. Na krmi gornje palube nalazi se velik, otvoren vanjski salon dovoljno prostran za čak tri ležaljke natkriven integriranim elementom koji pruža zaštitu od sunca toj palubi.

Udobni prostor za blagovanje ove jahte ima izravan pristup kuhinjskom prostoru u salonu, kroz dvokrilna klizna vrata. Mala blagovaonica na krmenom dijelu kuhinje mjesto je za opuštanje i uživanje u ranojutarnjoj kavi ili koktelu prije večere, a po potrebi ima prostora za blagovaonski stol.

60 Sunreef Power Eco

This is a photograph of a 60 Sunreef Power Eco Profile 01

60 Sunreef Power Eco je svestrana i ekološki odgovorna motorna jahta koja se potpuno prilagođava željama naručitelja. Ovaj luksuzni katamaran opremljen je najnovijim inovativnim tehnologijama za postizanje maksimalne energetske učinkovitosti, ali postiže impresivne performanse. Vrhunski solarni sustav koji je Sunreef Yachts sam razvio, na 60 Sunreef Power Eco pokriva do 68,6 četvornih metara površine na brodu i povećava proizvodnju sunčeve energije na 13 kWp.

Solarni paneli u potpunosti su ugrađeni u bokove trupa, kao i u nadgrađe i zaobljene površine na cijeloj jahti. Fleksibilni i izuzetno čvrsti, to su najlakši paneli u industriji. 60 Sunreef Power Eco pokreću i vrhunski električni motori (2 x 180 kW) kojima snagu daje ultra-lagana baterija, jamac tihe plovidbe bez vibracija.

Kapacitet baterije može biti između 250 kW (716 V) – 320 kW, a moguća je i ugradnja dva generatora od po 100 kW. Kako bi mogli zadovoljiti energetske potrebe, kao i uključenu klimu uz minimalnu uporabu generatora, katamarani Sunreef Yachts Eco se oslanjaju na pametna tehnička rješenja i izuzetno učinkovite litijske baterije.

Nakrcan ‘zelenim’ rješenjima – među njima su i generatori na vjetar i ekološki odgovorni materijali poput struktura na bazi bazalta i lana – 60 Sunreef Power Eco nudi sveobuhvatno iskustvo održivog krstarenja. Ovaj model ima zanimljiv potencijal za prilagodbu s beskrajnim opcijama rasporeda prostorija i gotovo i neograničenim izborom uređenja.

Vanjski životni prostori uključuju golemu fly palubu, pramčanu terasu široku koliko i sam trup i kabine za 12 gostiju i četiri člana posade. Nagrađen kao najbolji motorni katamaran na World Yachts Trophies, koncept 60 Sunreef Power također ima i garažu i krmenu platformu. Uz 60 Sunreef Power, serija Eco program sadrži još tri modela: 70 Power, 80 Power i 100 Power Eco.

Silent 60

This is a photography of Silent Yacht 60

Model Silent Yachts 60 utjelovljuje sljedeću generaciju legendarnog modela Silent 64, prvog serijskog katamarana koji je uz pomoć solarne energije preplovio Atlantik. Njime lako upravlja i samo dvoje ljudi, ali nudi dovoljno prostora za veću obitelji i posadu.

Najsnažnija pogonska opcija (dva motora od po 250 kW) spaja najveću bateriju (300 kW) s najjačim dostupnim električnim motorima, pa Silent 60 može održavati najveću brzinu od oko 30 čvorova dosta dugo, istodobno povećavajući količinu energije koja se može pohraniti za rezervu i upotrijebiti po potrebi.

Silent 60 ima mogućnost smještanja većeg tendera – 4,2 metra umjesto 3,8 metara, na hidrauličkoj platformi, na kojoj se nalazi i sofa s preklopnim naslonom. Za avanturiste tu je spremište za igračke za vodu, SUP daske, kajake i e-bicikle. Osim svih tih ekoloških prednosti, Silent 60 nudi još mnogo toga.

Doživotno jamstvo na motore, kojima nije potrebno održavanje te 25 godina jamstva na solarne panele. Uz pogodbu plovidbe na električni pogon, sa Silent 60 možete uživati i u jedrenju, doduše s potpuno automatskim zmaj-jedrom koje leti na visinama između 70 i 140 m, te se tako dodatno štedi energija.

Silent Yachts ima nova brodogradilišta na Tajlandu i u talijanskom Fanu, gdje se trenutačno gradi nekoliko Silent 60, dok je u pripremi i drugi pogon, s kapacitetom gradnje 15 primjeraka ovog modela godišnje.

Soel Senses 48

This is a photography of Soel Senses 48

Solarni električni katamaran Soel Senses dugačak 48 stopa ne koristi fosilna goriva i zato pruža bešumno uživanje plovidbe, a dizajniran je za opušteno uživanje u prirodi na maksimalno održiv način. Ta solarno-električna jahta dizajnirana je za visoku učinkovitost baš s upotrebom električnog pogona.

Vrlo tanki trupovi i lagana, ali izdržljiva konstrukcija od stakloplastike temelj su visokih performansi ove solarne jahte. Električni pogonski sustav jamči brzinu krstarenja od 10 čvorova i najveću brzinu od 18 čvorova.

Dostupna su dva različita sustava – Naval DC EPS-40 kW i električni sustav EPS-100 kW. S kompletom litijskih baterija od 2 x 71 kWh (ili 2 x 142 kWh), autonomija pri brzini od 10 čvorova iznosi 30 milja, odnosno 56 milja s jačim motorima.

Paluba ove jahte dizajnirana je za udobnost, fleksibilnost i prostranost, a veliki vanjski salon nudi prostor za boravak i uživanje u roštilju ili večeri s obitelji i prijateljima. Udobno sunčalište na pramcu je privatni prostor za opuštanje na suncu.

Model ima i više nego dovoljno prostora za spremanje opreme za vodene sportove. Dva brodska ležaja dovoljno su prostrana za četiri osobe, a još četiri gosta mogu spavati na dodatnim ležajevima u salonu.

Udobne klupe u središnjem prostoru mogu se koristiti kao kreveti, što je još jedan dokaz velike fleksibilnosti modela. Soel Senses 48 može biti potpuno zatvoren i opremljen uređajem za klimatizaciju za ugodne temperature interijera u tropskim krajevima. Vrata salona mogu se potpuno otvoriti cijelom širinom i lijepo povezuju unutrašnjost s krmom, povezujući unutarnji i vanjski prostor u jedan prostrani dnevni boravak.

Središnje smješten element s barom povezuje prostor za sjedenje s upravljačkim mjestom i srce je jahte s kojeg se može jednako uživati u lijepim vidicima bilo preko pramca ili preko krme.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije & video Soel Yachts, Sunreef, BYD Group i Silent Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above