Vodimo vas kroz gastronomsku scenu najpoznatijega hrvatskog grada, u restorane u srcu Starog grada koje posebno vole lokalci
Gdje jesti kao lokalac: Preporuka za restorane u Dubrovniku
Grad Dubrovnik najpoznatija je turistička destinacija u Hrvatskoj, a ujedno i jedna od najpopularnijih destinacija na hrvatskoj obali za jahtaše. Zbog toga se diči živom i raznovrsnom restoranskom scenom, s nekim od najboljih i najpoznatijih restorana u Hrvatskoj, kao što je Michelinovom zvjezdicom ovjenčan 360, povijesna Nautika ili Proto i Posat. Međutim, u sjeni tih poznatih gastronomskih hramova nalaze se restorani koji su se dokazali lokalcima sjajnom atmosferom i odličnim gastronomskim iskustvima, a preporučuje ih dubrovačka agencija Croatia Luxury Concierge.
Forty Four
Forty Four je ozbiljan restoran s najboljom namjerom – da se osjećate odlično uz autentičnu kuhinju i odlične sastojke. Ima savršenu lokaciju – nalazi se točno pokraj Straduna, ali u tihoj ulici s još tišim dvorištem. Vlasnik je rođak NBA košarkaša Bojana Bogdanovića, a lokalci vole ovaj restoran jer je topao i ima domaći ugođaj.
U interijeru ćete zamijetiti tople drvene elemente i tradicionalni dubrovački kamen u kombinaciji s elegantnim modernim detaljima. Na zidovima se nalaze Bogdanovićevi All-Star dresovi. Taj će detalj cijeniti ljubitelji sporta, ali, što je još važnije, restoran je izvrstan sam po sebi. Na jelovniku se nalaze tradicionalna jela pripremljena modernim tehnikama, uključujući domaće tjestenine, meso i riblje specijalitete. Osim toga, poslužuju originalnu carbonaru iz koluta sira, interpretirajući autentične talijanske okuse na dubrovački način. Restoran ima i sjajnu vinsku kartu. Nemojte ga propustiti.
Veranda
Smješten u luksuznom resortu Sun Gardens u Orašcu, putovanje do restorana Veranda počinje čim se iskrcate s broda i krenete u slikovitu šetnju resortom i njegovim zelenilom. Ovaj obiteljski restoran nije fokusiran samo na hranu, nego i na očuvanje uspomena i dijeljenje priča. Jelovnik nudi gastronomsko putovanje kroz raznovrsne hrvatske regije s jelima i vinima koja predstavljaju svako područje.
Postoji i zaseban jelovnik s veganskim specijalitetima kako bi svi gosti mogli uživati u autentičnim hrvatskim okusima. Kad večerate ovdje, dio ste žive povijesti jer ćete iskusiti duboku strast obitelji za kulturno nasljeđe. Veranda je više od restorana; to je slavljenje hrvatske tradicije i gostoprimstva gdje je svako jelo putovanje kroz bogati hrvatski kulinarski pejzaž.
Taj Mahal Dubrovnik
Taj Mahal Dubrovnik popularan je lokalni dragulj nastao kao kombinacija strasti i posvećenosti dviju osoba koje vole hranu, tradiciju, obitelj i stare običaje s autentičnim okusom bosanske kuhinje. Ovaj restoran odaje počast tim elementima koji vam pružaju utjehu, kao što je aroma bakine kuhinje i plata koja je uvijek spremna za goste.
Lokalci vole Taj Mahal ne samo zbog hrane, nego zbog bogate povijesti i kulturnog iskustva koje pruža. Jelovnik i uređenje restorana odaju počast jednostavnim okusima i tradicijama Bosne, s fokusom na povrće i meso s roštilja koje dolazi iz vlastite boutique mesnice restorana, Taj Butcheraj. Ovdje ćete kušati najbolje ćevapčiće, a uz njih možete popiti i jedan od jednostavnih koktela ili čašu vina. Restoran se nalazi u samom srcu Starog grada, što znači da možete očekivati gužve, pa preporučujemo rezervaciju.
Sesame
Restoran Sesame nastavlja se na obiteljsku tradiciju iz 1880. Nalazi se u šarmantnoj zelenoj oazi tek nekoliko minuta od Starog grada, u ulici koja vodi prema parku Gradac i plaži Danče, koje lokalci obožavaju. Smješten je u kamenoj kući staroj dva stoljeća i okružen bujnim zelenilom stabala naranči i pitospore. Ova oaza bez stresa najljepši je tajni biser Dubrovnika.
Na jelovniku se nalaze tradicionalni gastronomski specijaliteti u kojima će vaši okusni pupoljci istražiti povijest i upiti okuse Dubrovnika. Lokalci vole piti kavu u vrtu jer se pokraj nalazi kampus američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology, a rado dolaze i na večeru u unutrašnjem vrtu.
Above 5 Rooftop
Ovaj elegantni restoran nalazi se na jedinom krovnoj terasi u srcu Starog grada. Atmosfera je čarobna zbog kontrasta šarmantnih srednjovjekovnih zidina i suvremenog dizajna interijera. Mekano, ambijentalno svjetlo i pomno osmišljena glazba stvaraju ugođaj za romantičnu večeru ili slavljenički obrok s prijateljima.
Lokalci vole ovo mjesto zbog posebne pažnje posvećene jelovniku u kojem se odražava obilje iz ove regije. Koriste se svježi, lokalni sastojci, uključujući sezonske namirnice iz njihova vrta u Stonu, odakle dolaze čak i jaja. U svakom se jelu slavi mediteranska kuhinja, vješto izrađena kako bi ponudila kulinarsko iskustvo koje oduševljava osjetila.
Tekst Ana Matušić
Fotografije Forty Four, Veranda, Taj Mahal Dubrovnik, Sesame & Above 5 Rooftop