Đita iz snova3 min

Za romantičare željne mira i tišine najbolji su izbor proljetni ili jesenski dani, a oni željni šušura plovit će u srcu sezone, kada je Jadran prepun događanja

Jadran kao najglamurozniji predstavnik hrvatskog (krajobraznog) identiteta u posljednjih desetak godina u mnogočemu se promijenio, ali jedno je, na sreću, ostalo isto – svaki nautičar tu može skrojiti svoju đitu iz snova. Govoreći iz osobnog iskustva, kao skiperica koja je deset sezona plovila pa, nakon pauze od gotovo isto toliko godina, prošlog ljeta ponovno stala iza kormila dugometražnih jedrilica, sve ovisi o vašim interesima i mogućnostima te nadasve kursu kojim ćete zaploviti. U srcu sezone, posade željne šušura i partijanja lako će složiti svoju đitu iz snova jer je takvih sadržaja iz godine u godinu sve više, dok će se romantičari, željni skrovitih i nenapučenih jadranskih kutaka, trebati odlučiti za proljetne ili, pak, jesenske dane. Svoj kutak pod nebom potonji mogu pronaći i u srcu sezone, ali im takav doživljaj uglavnom mogu pružiti samo lokalni skiperi koji dobro poznaju kretanje plovila na moru. Mikroakvatorij koji je posljednjih godina doživio najveći nautički bum – otok Hvar, Vis i Modra špilja na otoku Biševu – osim općenito znatno viših cijena i većeg broja plovila na moru, nautičarima servira još neugodnih iznenađenja. Naime, veliki broj brzojurećih gumenjaka s polaskom iz Splita i okolice plovi gotovo istom ucrtanom rutom svakoga dana. Pri tome obilaze najatraktivnije destinacije spomenutog mikroakvatorija gotovo u istim terminima, koje je tada najbolje zaobići.

Sailing Adriatic
Mikroakvatorij otoka Hvara, Visa i Biševa posljednjih je godina doživio nautički bum

Također, posljednjih godina se povećao i broj party flotila koje, osim splitskih otočnih satelita, sada oplovljavaju i one u okolici Dubrovnika. Svakako treba napomenuti da se nautička sezona znatno protegnula, pa u novijoj nautičkoj eri traje gotovo punih šest mjeseci. Neosporna je činjenica da je u posljednjih desetak godina na cjelokupnom Jadranu višestruko porastao broj čarter-plovila na moru, dok se istovremeno tek neznatno povećao broj dnevnih vezova u marinama. Mnogobrojne marine su preuređene, a izniknula je i nekolicina novih. Marina Frapa Dubrovnik, čije se otvorenje već dugo iščekuje, te ACI Marina Slano vjerojatno su najznačajnije, jer se nalaze u dubrovačkom akvatoriju koji je prethodno bio nepravedno nautički zapostavljen. Prethodnih godina, nakon što bi se popunila marina, slobodan vez se mogao osigurati gotovo isključivo na osnovi prethodnog dogovora, odnosno osobnog poznanstva. Danas, uz nadoplatu, moguće je gotovo svaki vez rezervirati preko on-line platformi. Osim toga, cijene dnevnih vezova su ‘otišle u nebo’ pa se sve veći broj posada manjih platežnih mogućnosti odlučuje za sidrenje kad god to vremenske prilike dopuštaju.

Adriatic sailing
Dobra i cjenovno uglavnom prihvatljiva alternativa sidrenju je vez na bovu

Posljednjih godina upravo su takvi vezovi niknuli kao gljive poslije kiše, posebice u splitskom akvatoriju. Danas, manji budžet zasigurno ne ide u prilog posadama koje vole čvrsti vez te autohtonu gastronomiju, jer baš taj dio ponude u posljednjem desetljeću prati najveći skok u cijenama. Naime, gastronomska ponuda je iz godine u godinu na cjelokupnoj obali sve bogatija, ali znatno su više i cijene koje u mnogim slučajevima ne prate kvalitetu. Sve je uočljivija razlika između ‘običnih’ restorana, čiji su meniji gotovo usuglašeni, te onih koji svojom maštovitošću i originalnošću magnetno privlače goste dubljeg džepa. S jedne strane vidljivo je u moru mnogo više plastike i smeća, dok je s one druge, ljepše strane vrlo jasno da je ekološka svijest kako na svjetskoj, tako i na našoj lokalnoj razini znatno viša. Na sreću, sve su brojnije akcije čišćenja plaža, ali i projekata za zaštitu Jadrana na državnoj razini, pa ostaje vjera i nada da ćemo naše najveće blago sačuvati i za buduće naraštaje koji namjeravaju od mora i s morem živjeti.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić
Photos by Mario Jelavić and Darko Šupuk

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above