CRN Voice: Jahta s karakterom

5 MINUTES READ
00:01:00

Moćne i moderne vanjske linije, zanimljiva, jedinstvena boja trupa, prepoznatljiv pramac i snažan karakter glavna su obilježja jahte CRN Voice. Porazgovarali smo s njezinim tvorcem, Carlom Nuvolarijem, kako o njoj, tako i o novim trendovima u segmentu superjahti

O najnovijoj superjahti kuće CRN, nazvanoj Voice, imali smo priliku porazgovarati s njezinim dizajnerom Carlom Nuvolarijem, suosnivačem – s Danom Lenardom – svjetski poznatog talijanskog studija za navalnu arhitekturu Nuvolari Lenard.

Voice ima moderne vanjske linije. Čime ste se vodili pri dizajniranju?

Stilska obilježja jahte Voice proizlaze iz želje da stvorimo jahtu snažnog karaktera: dinamičnu, moćnu jahtu sportskog duha. Najupečatljiviji detalj dizajna su izduljene linije koje se pretaču jedne u druge bez vidljivog spoja.

Ograda palube spušta se u neprekinutom potezu od pramca do krme, a kao i na svim jahtama kojima smo kroz godine podarili taj element, naš svojevrsni zaštitni znak, i na Voice to stvara dojam fluidnosti i naglašava duljinu. Voice je vrlo otmjena i krase je linije koje naznačuju njezinu brzinu, ali istodobno ima prostran, svijetli interijer poput doma. Ova jahta ima snažan karakter, lako je prepoznatljiva i ističe se ne samo zbog custom boje, nego i zbog aerodinamičnih, odrješitih linija i snažnog identiteta.

This is photo of a design

Koji su jedinstveni ili najzanimljiviji elementi projekta?

Jedinstven dio jahte Voice svakako je njezin karakter, koji spaja ekstremnu čistoću linija s odbacivanjem svega nepotrebnog, što se najbolje vidi na njezinoj širokoj, prostranoj palubi s koje je uklonjen svaki suvišni element. Jedan od zanimljivih detalja je i pogled iz panoramskog salona na pramcu gornje palube, koji je namijenjen isključivo vlasniku. Taj je salon jedinstven jer nudi apsolutnu privatnost, ali je i savršen za druženje.

Druga je posebnost ove jahte stručnost kuće CRN, golemo iskustvo u gradnji custom jahti i posvećenost svakom detalju, koliko god sitan bio. Kao i svaka druga jahta na kojoj smo surađivali s CRN-om, Voice je izrađena savršeno do posljednjeg detalja. Neki elementi, recimo, rukohvati od nehrđajućeg čelika, prava su remek-djela. Zanimljiva je i veranda s panoramskim prozorima na najvišoj palubi, idealna za pogled na more kojem ništa ne stoji na putu.

Voice je definitivno jahta s karakterom, a lako ćete je prepoznati po posebnom izboru boje vanjštine

Što je još custom na jahti Voice?

Voice je potpuni custom, kao i sve druge jahte koje smo oblikovali za kuću CRN. Nijedan dio njezina dizajna nije izrađen ni serijski, ni bez savjetovanja s vlasnikom, sve je po mjeri. Vlasnik je vrlo odlučna osoba koja zna što želi, a na nas i CRN je prenio svoju jasnu viziju i entuzijazam. Želio je jahtu koja će odraziti njegov karakter i stil, ali i biti zanimljiva općenito. Vlasnici custom jahti više od svega žele da njihova jahta bude samo njihova, da ih predstavlja, da bude jedinstvena poput njih. To smo i ovaj puta postigli, u suradnji s CRN-om, i stvorili jedinstvenu jahtu moćne osobnosti, na kojoj su svi elementi u savršenom skladu.

This is photo of a CRN Vocie launch

Koji je vaš stav o odnosu svijeta superjahti i potrebe za zaštitom okoliša?

Vjerujem da se jahting industrija sve više zanima za zaštitu okoliša, kao i vlasnici superjahti. Ugradnja hibridnih ili električnih brodskih sustava, odabir pogona i smanjenje potrošnje goriva neke su od glavnih tema kojima se bavimo, ali još je mnogo elemenata u igri. Među njima je svakako najvažniji stav vlasnika, kao i ponašanje u plovidbi, izbjegavanje plitkih voda gdje bi jahta mogla oštetiti podmorje ili zbrinjavanje otpadnih voda i drugog otpada bez utjecaja na okoliš.

Razmišljanje o okolišu mora postati esencijalan dio razgovora o gradnji svake nove jahte. Živim u Veneciji i predan sam smanjenju utjecaja jahti na morski okoliš, jer je nama to već stvaran problem.

Pročitajte: CRN Atlante na testu: Iskra originalnosti

Pročitajte: CRN Cloud 9 na testu: Korak dalje

Pročitajte: CRN 50m Latona na testu: Lude pariške dvadesete

Kako bi se, prema vašemu mišljenju, industrija superjahti mogla razvijati u idućih pet godina?

Trenutno svjedočimo situaciji u kojoj vrlo malen broj vlasnika raspolaže vrlo velikim svotama novca. Zbog toga dimenzije superjahti rastu, brodogradilišta dizajniraju i grade sve veće jahte. S druge strane, raste i potražnja za manjim jahtama.

Njih ponajprije naručuju vlasnici koji su već posjedovali veću jahtu, na kojoj su shvatili da im je zbog pretjeranih dimenzija jahte ograničeno kretanje, da im je onemogućen pristup nekim vrlo ugodnim lokacijama, malim otocima, malim lukama. Superjahtama je pristup ili nemoguć ili zabranjen u neka vrlo zgodna mjesta, a pravila i zabrane postaju sve strože.

This is photo of a balcony

Stručnost kuće CRN, golemo iskustvo u gradnji custom jahti i posvećenost svakom detalju jasno su vidljivi i na jahti Voice, o kojoj su nam iz brodogradilišta sa sjedištem u Anconi rado kazali nešto više.

Voice ima posebne boje trupa i nadgrađa. Čija su ideja bile te boje i kako ste odabrali točne tonove?

Te zanimljive, jedinstvene tamne boje je odabrao sam vlasnik, koji je želio da Voice bude iste boje kao njegovi najdraži automobili. Naš odjel za vođenje projekta bio je zadužen za boje i sve su custom: trup je tamnosiv poput kvarca, nadgrađe srebrno s mat finišem, a detalji crni. Ovisno o vrsti, količini i kutu upada svjetlosti, boje se mijenjaju i dojam je fantastičan.

Ovo je prva jahta kuće CRN građena prema standardu IMO Tier III. Što je to značilo za projektante i dizajnere?

Voice je početkom 2020. dobila potvrdu da odgovara svim zahtjevima standarda IMO Tier III, koje će slijediti i sve druge jahte koje CRN trenutno gradi. IMO Tier III odnosi se prvenstveno na zagađenje zraka, a za dobivanje certifikata potrebno je smanjiti štetne emisije dušikova oksida u plinu pogonskog sustava za najmanje 70 posto. Projekt je u potpunosti vodio i izveo tehnički odjel CRN-a, odabirom i ugradnjom sustava SCR (Selective Catalytic Reduction) koji omogućava smanjenje udjela dušikovog oksida.

Modifikacije potrebne za ugradnju sustava pretežno su se odnosile na dizajn strojarnice: cilj nam je bio ugraditi taj katalizator bez smanjenja dimenzija vlasničke kabine. Da bismo to postigli, naši inženjeri su morali optimizirati raspored svih elemenata u strojarnici, kao i preoblikovati raspored cijevi i kabela, koji su isto tako svi morali zadržati i funkcionalnost i ostati lako dostupni.

This is photo of a CRN Voice

Jahta je građena u Italiji. Odražava li se u njoj doista sva vještina talijanske brodogradnje?

Talijanska tradicija je apsolutno odigrala ključnu ulogu u oblikovanju Voice, kao i u oblikovanju svake naše custom jahte. Ponosni smo što CRN ima stručnjake za svaki dio procesa – majstore brodograditelje, zavarivače, mehaničare, električare, proizvodne mehaničare, mehaničare zadužene za instrumente, stolare, tesare, malere, stručnjake za rad u gipsu i mramoru, tapetare, dekoratere – svi oni svojim znanjem i vještinama doprinose izgradnji svake naše custom superjahte.

CRN ima vlastiti odjel za izradu namještaja, to je kuća Zago u vlasništvu grupe Ferretti, koja dulje od pola stoljeća izrađuje vrhunske drvene elemente. Ovi vješti radnici su naša specijalistička tajna, a njihov doprinos svakoj custom jahti odražen je u savršenstvu svakog detalja. CRN surađuje i s nizom malih i srednjih tvrtki, a sve to je temelj našeg dugogodišnjeg konstantnog uspjeha i omogućava nam da radimo na visokoj profesionalnoj razini, ali i fleksibilno.

Fotografije CRN & Giovanni Malgarini Video CRN

CRN
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija CRN M/Y 142 Jahting

CRN napreduje u gradnji M/Y 142

Kuća CRN, legendarno brodogradilište koje sad pripada grupi Ferretti, lijepo napreduje u gradnji custom jahte CRN M/Y 142. Ovu aluminijsku megajahtu dizajnirao je tehnički ured …

CRN 138 01 Jahting

Nova jahta brodogradilišta CRN

Brodogradilište CRN objavilo je prve skice novog trupa broj 138, koji je plod je suradnje CRN-a i Omega Architects, dok dizajn interijera potpisuje Pulina Exclusive. …

CRN 70m Project By Vallicelli Design Jahting

Novi projekt CRN-a s Vallicelli Designom

Graciozan stil sa suptilno ženstvenim dodirom Brodogradilište CRN predstavilo je She, 70-metarsku jahtu sagrađenu po zahtjevima naručitelja, stilski sofisticiranu i skladnih oblika. Novi koncept razvio …

Testovi

CRN 50 m Latona

Lude pariške dvadesete Sa svojim otvorenim prostorima i svevremenskom elegancijom te pedeset metara stila i funkcionalnosti, nova superjahta kuće CRN nudi originalnu interpretaciju besprijekorne brodogradnje …

CRN Latona 50m Jahting

Nova CRN superjahta M/Y Latona

Remek-djelo skladnih linija Nakon predstavljanja u veljači, nova jahta kuće CRN, 50 metara dugačka Latona, spremna je zaploviti Sredozemljem. Remek-djelo kuće iz Ancone napustilo je …

CRN Cloud 9 Testovi

CRN Cloud 9

Korak dalje Uz moćnu potporu projektnog menadžmenta kompanije Burgessa i dizajnera interijera Andrewa Wincha, brodogradilište CRN itekako je ‘podiglo letvicu’. U Monaku smo iskoristili prigodu …

Ovo je fotografija sa Velebit jeep safari Aktivni odmor

Velebit Jeep Safari: U srcu južnog Velebita

Velebit Jeep Safari avantura južnom stranom velebnog masiva otkriva čudesnu scenografiju prirodnih ljepota i skrivenih vidikovaca koji oduzimaju dah Ako ste zaljubljenik u prirodu, vjerujemo …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Scroll to Top