Corrado Piccinelli: Snaga strasti3 min

Mlado talijansko brodogradlište FIM svoju filozofiju temelji na spajanju luksuza sa sportskim duhom. Njihovi brodovi njeguju stil dolce vita s vrhunskim plovidbenim sposobnostima

Otac Fabrica Italiana Motoscafi živi svoj san: njegove su jahte međunarodno priznate, osvojile su neke od najprestižnijih nagrada u industriji i pred njima je svijetla budućnost. S talijanskim poduzetnikom imali smo priliku razgovarati u Cannesu tijekom svjetske premijere njihova modela Regina.

Kako biste opisali FIM? Koliko je brodogradilište staro?
FIM je brodogradilište u razvoju, rođeno prije tri godine, na idejama Corrada Piccinellija i Manuele Barcelle. Tijekom 20 godina gradili smo brodove za glavne brendove u industriji, nakon čega smo odlučili predstaviti vlastitu liniju Regina. U samo dvije godine FIM je uspostavio međunarodnu prodajnu mrežu sa salonima u Italiji, Monaku, Španjolskoj, na Balkanu, u Sjedinjenim Državama i Meksiku. Štoviše, Vannis Marchi, jedan od osnivača modne kuće Liu Jo, ušao je u projekt kao partner-ulagač.

Po čemu je FIM poseban?
Naša snaga leži u našoj strasti, uspjet ćemo jer volimo ono što radimo. Usto se dobro brinemo za klijente u svakoj fazi – od početnog savjetovanja do pomoći nakon prodaje. Svaki detalj nam je važan.

Kakvo je vaše profesionalno iskustvo?
U sektoru pomorskih usluga radim od 1999. godine i imam dvadeset godina iskustva u remontu, novogradnji i održavanju brodova stečeno u vodećim brodogradilištima.

Koje su najzanimljivije osobine serije Regina?
Naše jahte spajaju luksuz sa sportskim duhom, talijanski stil dolce vita sa strašću prema plovidbi. Prvi model 340 Regina porinut je 2020. godine i krasi ga udobnost luksuzne jahte, ali s performansama opena. To je mini-jahta s dinamičnim i sportskim linijama, koja odiše luksuzom i profinjenošću. Model 340 Regina ima prostrani kokpit koji uključuje i kuhinju (opcija), stol na razvlačenje s udobnim sjedalima i ležaljku koja se pretvara u široko i udobno krmeno sunčalište. Na središnjoj konzoli sve je nadohvat ruke, zbog čega je upravljanje jahtom jednostavno, sigurno i dinamično. Ono što na modelu iznenađuje su interijeri – kabina je visoka 1,90 metara i ima velike prozore, zbog kojih je taj prostor ugodan i svijetao. U unutrašnjosti su i blagovaonica na pramcu, koja se može pretvoriti u dodatno mjesto za spavanje, kupaonica s odvojenim tušem i dva kreveta na krmi, koji se mogu spojiti u bračni krevet zahvaljujući strukturnom umetku za dodatni jastuk.

fim 470 regina

Ove godine ste zablistali s Reginom 470. To je ozbiljan korak za kuću.
Novi model za 2022., FIM 470 Regina, zamišljen je da maksimalno iskoristi vanjske prostore, što uspijeva zahvaljujući pomnom projektu krme i pramca. Na krmi se nalaze sklopivi balkoni i sunčalište, dva rješenja koja jamče prostranost iskoristivog prostora, lak pristup i ugodan život u plovidbi. Krmena platforma za kupanje opremljena je sustavom za podizanje koji će olakšati spuštanje i vuču tendera ili jet-skija. Pramac modela 470 Regina je pravi dragulj svestranosti – sunčalište u salonu može biti podijeljeno na dva dijela jer se jastuci razmiču i tako stvaraju svojevrsnu plažu. Dizajneri su nazvali ovu jedinstvenu konfiguraciju Bow Life, a ovaj je element moguće koristiti na razne načine: tu je mogućnost punjenja morskom vodom za stvaranje malog bazena ili dodavanja prijenosnog stola za stvaranje dodatne blagovaonice. Ovaj element također osigurava prirodno osvjetljenje u pramčanoj kabini, koja se nalazi ispod ojačanog stakla. Model 470 Regina dostupan je s dva motora Volvo Penta IPS 650 ili IPS 800, uz koje postiže najveću brzinu od 39 čvorova. Svi sustavi i svi instrumenti su iz kataloga kuće Raymarine, a serijski unutarnji raspored predviđa dvije luksuzne prostrane vlasničke kabine sa stropom visine 2,15 metara. Svaka kabina ima svoj privatni toalet i tuš. Pramčana vlasnička kabina uključuje i višenamjenski prostor koji se može urediti prema potrebama vlasnika, kao ured, bar ili kozmetički kutak. Za vlasnike koji planiraju druženje s više gostiju, tu je i konfiguracija s tri kabine.

Koji su idući projekti FIM-a?
Planiramo tri serije: seriju Regina za modele tipa open, seriju Contessa za modele coupé i seriju Imperatrice za sportski fly. Uz 340 Reginu i 470 Reginu, radimo i na razvoju modela 420 Regina, 500 Contessa (coupé), 500 Imperatrice (flybridge), a imamo i planove za model duljine 60 stopa.

Tekst Darko Šupuk
Fotografije FIM

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above