Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi
- October 20, 2021
Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom.
Na masterclassu, koji je bio popunjen do posljednjeg mjesta, ovaj šarmantni Francuz hrvatskog podrijetla brojnim je hrvatskim slastičarima, chefovima i predstavnicima medija pokazao postupak, nove trendove i tehnike u pripremi čokoladnih slastica.
Masterclass i druženje s čokolatijerom zajednički su organizirali Veleposlanstvo Francuske Republike u Zagrebu, Francuski institut, festival Taste the Mediterranean i domaćin hotel Esplanade, a sve u povodu globalne gurmanske inicijative Good France koja se nakon više od godinu dana stanke uzrokovane pandemijom ponovno vraća u restorane, ovaj put u listopadu.
Ovo globalno gurmansko slavlje uvršteno je 2015. godine na popis nematerijalne baštine UNESCO-a zahvaljujući talentiranim chefovima koji se uključuju u projekt u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Zagrebački restoran Zinfandel’s već šestu godinu zaredom svojim gostima priređuje gala večeru na francuski način te se tako pridružuje tisućama uzvanika diljem svijeta koji na isti dan slave francusko kulinarsko umijeće.
Valja istaknuti da je MasterClass vodila i moderirala gospođa Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean, koja je pritom istaknula:
‘Čokolatijer Claude Krajner gostovao je na nedavnom festivalu Taste the Mediterranean u Splitu, zajedno s ostalim francuskim chefovima iz udruge Gourméditerranée iz Marseillea. Naš festival surađuje s njima već duže vremena, jer nam je zajednički cilj predstaviti i promovirati mediteransku prehranu. Baš kao i manifestacija Goût de France, koja je pokrenuta nakon ulaska francuske gastronomije na Unescov popis nematerijalne kulturne baštine, tako smo i Festival Taste the Mediterranean pokrenuli nakon uvrštenja hrvatske mediteranske prehrane na isti Unescovu popis svjetske kulturne baštine.’
Claude Krajner bio je poseban gost ovogodišnje gala svečanosti u Zinfandel’su, gdje će zajedno sa cheficom Anom Grgić Tomić pripremio večeru na francuski način. Ovaj šarmantni Francuz hrvatskog podrijetla proglašen je jednim od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj. To priznanje, kao i titulu Maître Artisan Chocolatier dobio je 2015. godine, kada je postao i članom prestižne kulinarske akademije Académie Nationale de Cuisine.
Zanat je pekao u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarskim otocima gdje je bio slastičar. Stalni je predavač na uglednoj kulinarskoj školi Villa des Chefs u Aix-en-Provenceu te je autor personaliziranih čokoladnih proizvoda za prestižne tvrtke kao što su Kartell, Swarovski i Palais des Thés.
Fotografije Arhiva hotela Esplanade