Čokoladno iskustvo za osjetila
- December 4, 2017
To’ak ima misiju promijeniti doživljaj tamne čokolade: njezina proizvodnja i kušanje primiču se razini uživanja u probranim vinima i odležanom viskiju
Nekoć davno, čokoladu se smatralo plemenitom i posvećenom, ali je ona u industrijskoj eri postala namirnica masovne proizvodnje. Sada To’ak nastoji čokoladi vratiti nekadašnju veličinu i granice uživanja u njoj pomaknuti prema novim obzorima. Priča o čokoladi To’ak počinje u tropskoj prašumi u Ekvadoru, gdje je Jerry Toth počeo uzgajati stabla kakaovca i pripremati čokoladu u trošnoj kolibi od bambusa – a svoj je nasad podigao u provinciji Manabi, koja je za kakao ono što je francuska Burgundija u svijetu vina. U sklopu svog djelovanja na zaštiti šuma, Jerry je nekoliko godina podizao organski voćnjak u kojem je kakaovac križao s više od pedeset vrsta tropskih voćaka, a uzgojio je i poludivlji kakaovac što ga je našao u planinama iznad kuće – rastao je uz obale brzaca.
On i njegovi suradnici ubrali su taj kakao i proizveli čokoladu onako kako su ih poučili njihovi susjedi: sve ručno, jer u kući nije bilo struje. Najprije bi zrna kakaa pržili u velikomu željeznom tignju, a tada ih čistili, jedno po jedno, te mljeli starim ručnim mlincem. Nezaboravna moćna aroma što se širila iz mlinca otkrila mu je da je ekvadorski kakao drugačiji od svih. Nekoliko godina je potajno njegovao tu svoju strast, a tada se povezao s Carlom Schweitzerom i Serviom Pachardom, pripadnicima već četvrte generacije uzgajivača ekvadorskog kakaa, s namjerom da pruži poznavateljima čokolade onakvo zadovoljstvo što ga ljubitelji vina i viskija osjete kada kušaju savršene i bezvremenske arome tih pića.
Prvo izdanje čokolade To’ak nastalo je 2014. godine: pod imenom Rain Harvest Edition iz doline Piedra de Plata izvezene su 574 pločice s 81% kakaa. Rain Harvest Edition iz 2015. podijeljena je u dvije selekcije: tamnu Piedra de Plata s 80,5% i svijetlu sa 73% kakaa – svaka se odlikuje različitim spektrom okusa sorte nacional, budući da To’ak prerađuje sirovinu isključivo te vrste iz ekvadorske priobalne regije Arriba. Razne sorte kakaovca u tom kraju vuku genetsko porijeklo od varijeteta što ih je čovjek počeo uzgajati prije 5.300 godina. U svakoj pločici čokolade To’ak nalazi se po jedno prženo zrno određene veličine, što ga osnivači kompanije sami ručno probiru – ono svjedoči o izvornoj aromi sirovine od koje je ta čokolada proizvedena i podsjeća da čokolada nastaje od ploda kakaovca, a ne u tvorničkom procesu.
Svaka pločica također se pakira u ručno izrađenu kutiju od španjolske brestovine s rednim brojem urezanim na poleđini, a u njoj dolaze i štapići za kušanje, izrađeni od ekvadorskog bambusa, kako bi se nježne arome čokolade doživjele kao posebno osjetilno iskustvo. Naime, kušanje tamne čokolade je poseban doživljaj koji zaokuplja svih pet čula – a ona moraju prepoznati nijanse koje zajedno pričaju priču o porijeklu čokolade i putovanju njezinih sastojaka iz tla u stablo i od zrna kakaovca do pločice.