Čokoladno iskustvo za osjetila

3 MINUTES READ

To’ak ima misiju promijeniti doživljaj tamne čokolade: njezina proizvodnja i kušanje primiču se razini uživanja u probranim vinima i odležanom viskiju

Nekoć davno, čokoladu se smatralo plemenitom i posvećenom, ali je ona u industrijskoj eri postala namirnica masovne proizvodnje. Sada To’ak nastoji čokoladi vratiti nekadašnju veličinu i granice uživanja u njoj pomaknuti prema novim obzorima. Priča o čokoladi To’ak počinje u tropskoj prašumi u Ekvadoru, gdje je Jerry Toth počeo uzgajati stabla kakaovca i pripremati čokoladu u trošnoj kolibi od bambusa – a svoj je nasad podigao u provinciji Manabi, koja je za kakao ono što je francuska Burgundija u svijetu vina. U sklopu svog djelovanja na zaštiti šuma, Jerry je nekoliko godina podizao organski voćnjak u kojem je kakaovac križao s više od pedeset vrsta tropskih voćaka, a uzgojio je i poludivlji kakaovac što ga je našao u planinama iznad kuće – rastao je uz obale brzaca.

Chocolate To'ak
Izvedena iz starih dijalekata Ekvadora, riječ to’ak znači ‘stablo’ i ‘tlo’, koji predstavljaju istinski izvor čokolade

On i njegovi suradnici ubrali su taj kakao i proizveli čokoladu onako kako su ih poučili njihovi susjedi: sve ručno, jer u kući nije bilo struje. Najprije bi zrna kakaa pržili u velikomu željeznom tignju, a tada ih čistili, jedno po jedno, te mljeli starim ručnim mlincem. Nezaboravna moćna aroma što se širila iz mlinca otkrila mu je da je ekvadorski kakao drugačiji od svih. Nekoliko godina je potajno njegovao tu svoju strast, a tada se povezao s Carlom Schweitzerom i Serviom Pachardom, pripadnicima već četvrte generacije uzgajivača ekvadorskog kakaa, s namjerom da pruži poznavateljima čokolade onakvo zadovoljstvo što ga ljubitelji vina i viskija osjete kada kušaju savršene i bezvremenske arome tih pića.

Chocolate To'ak
Čokolada To’ak je proizvod tla Ekvadora i sadrži samo kakao uzgojen u toj zemlji

Prvo izdanje čokolade To’ak nastalo je 2014. godine: pod imenom Rain Harvest Edition iz doline Piedra de Plata izvezene su 574 pločice s 81% kakaa. Rain Harvest Edition iz 2015. podijeljena je u dvije selekcije: tamnu Piedra de Plata s 80,5% i svijetlu sa 73% kakaa – svaka se odlikuje različitim spektrom okusa sorte nacional, budući da To’ak prerađuje sirovinu isključivo te vrste iz ekvadorske priobalne regije Arriba. Razne sorte kakaovca u tom kraju vuku genetsko porijeklo od varijeteta što ih je čovjek počeo uzgajati prije 5.300 godina. U svakoj pločici čokolade To’ak nalazi se po jedno prženo zrno određene veličine, što ga osnivači kompanije sami ručno probiru – ono svjedoči o izvornoj aromi sirovine od koje je ta čokolada proizvedena i podsjeća da čokolada nastaje od ploda kakaovca, a ne u tvorničkom procesu.

Chocolate To'ak
Prženo zrno kakaa u sredini čokolade prikazuje iskonski izvor proizvoda

Svaka pločica također se pakira u ručno izrađenu kutiju od španjolske brestovine s rednim brojem urezanim na poleđini, a u njoj dolaze i štapići za kušanje, izrađeni od ekvadorskog bambusa, kako bi se nježne arome čokolade doživjele kao posebno osjetilno iskustvo. Naime, kušanje tamne čokolade je poseban doživljaj koji zaokuplja svih pet čula – a ona moraju prepoznati nijanse koje zajedno pričaju priču o porijeklu čokolade i putovanju njezinih sastojaka iz tla u stablo i od zrna kakaovca do pločice.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
BMW 2 Gran Coupé Automobili

BMW serije 2 Gran Coupé: Lovac na poglede

Netipični coupé koji pruža nevjerojatno iskustvo: prvi ikada BMW serije 2 Gran Coupé uvodi novi oblik autoriteta odvažnog karaktera u kompaktnu klasu. Prije svega beskompromisna …

Maybach Automobili

Mercedes-Maybach GLS 600: Novi oblik luksuza

Marka Mercedes-Maybach predstavlja ekskluzivni luksuz, maksimalnu udobnost i najnoviju tehnologiju u automobilskoj industriji, kao i uslugama i dodacima. Ova marka predstavlja predvodnika u definiranju stila …

Jeanneau Jahting

60. obljetnica Jeanneau

Utemeljeno 1957. godine, brodogradilište Jeanneau oblikovalo je, proizvelo i prodalo na svjetskom tržištu velik broj jedrilica, jahta i brodica s unutarnjim i izvanbrodskim motorom Priča …

Garmin Navionics Jahting

Garmin pripaja Navionics

Neovisni proizvođač za pomorsku industriju Garmin je pripojio Navionics S.p.A., neovisnog proizvođača elektroničkih navigacijskih karata i mobilnih aplikacija za pomorsku industriju diljem svijeta. ‘Navionics je …

Villeroy Boch Luksuz

Više od estetike

Villeroy & Boch Premium brend Villeroy & Boch ima 269 godina iskustva u inovacijama i dizajnu, ali i kvalitetu i razinu usluge koje toj tvornici …

Tudor Lady Gaga Luksuz

Tudor kampanja #BornToDare

Lady Gaga novo je zaštitno lice Renomirani švicarski brend satova Tudor, za svoju novu kampanju #BornToDare bira ambasadore čija su životna ostvarenja rezultat njihova odvažnog …

Ovo je fotografija ana roš matea benedetti nove uniforme hiša franko Moda

Matea Benedetti i Ana Roš: Hiša Franko kao modna pista

Ljubav prema prirodi spojila je Anu Roš, vlasnicu i cheficu restorana Hiša Franko – jedinog u Sloveniji nagrađenog s dvije Michelinove zvjezdice, i Mateu Benedetti, …

Ovo je fotografija Azimut S8 Testovi

Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta

Zanimljiv iz više aspekata, Azimut S8 nudi odlične performanse, velike prostore za boravak na otvorenom i moderan dizajn vanjštine i unutrašnjosti, u skladu s novim …

Heritage hoteli Lopud 1483 Hoteli

Heritage hoteli na Jadranu: 5 palača uz more

Vodimo vas u neke od najljepših heritage hotela na Jadranu, koji pružaju kraljevski odmor i koji su savršena utočišta za opuštanje – u prirodnom okruženju …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Scroll to Top