Zadarski akvatorij: Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

6 MINUTES READ
00:00:35

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte zadarski akvatorij, uz mogućnost posjeta obližnjim Kornatima kao logičnom nastavku plovidbe

Sailing In Croatia Zadar Kornati Turquoise Sea 01
Naših četiri dana plovidbe bili su ispunjeni ovakvim prekrasnim prizorima

Grad Zadar koji kao da izranja iz gusto isprepletene mreže neprocjenjivih kutaka; sa sjevera ga štiti moćni Velebit i hrane plodni Ravni kotari, a s juga ga omeđuju brojni otoci zadarskog arhipelaga. Kako se jahtom ne možemo upustiti u istraživanje čarobnih kanjona Paklenice, niti pak uspeti na ponosne vrhove Velebita, kako i priliči, zaplovit ćemo labirintom koji čini na stotine magičnih otoka i otočića.

Mali Paranak pravi je raj za oči

Iako će vam za ovaj morski doživljaj biti dovoljna četiri slobodna dana, imajte na umu da na ovom rajskom dijelu Jadrana možete provesti i čitavo ljeto polako razotkrivajući njegova mnogobrojna lica. Nakon što obrise grada Zadra i sjeverne obale otoka Ugljana ostavite po krmi, kada se uputite k zapadu, prvo tirkizno osvježenje s okusom soli potražite s istočne strane Srednje Sestrice ili, pak, u atraktivnom prolazu između otoka Sestrunja i znatno manjeg otočića Mali Paranak.

Oba sidrišta su raj za oči, a dok će vam Sestrica pružiti iskonski osjećaj divljine, Sestrunj vam može osigurati zaklon od popodnevnog maestrala te pokoji nesvakidašnji doživljaj.

Zadar Archipelago Sestrunj 01
Otok Sestrunj i jedino naselje na otoku istog imena

Park prirode Telašćica krasi istoimena duboko uvučena uvala te dva prirodna fenomena – slano jezero Mir te impozantni klifovi, a Kornatsko otočje 152 manja i veća otočna bisera koja neodoljivo podsjećaju na savršeno složeni prirodni mozaik

Naime, na uzvisini tog malenog otoka utaborilo se istoimeno mjesto Sestrunj, koje je ujedno i jedino na otoku. Možete se usidriti u uvali Kablin, u kojoj se nalazi tek nekoliko manjih mulova i kuća pa se odlučiti za 15-ak minuta dugu šetnju kako biste upoznali rustikalno mjesto Sestrunj. Tu nema ni dućana ni škole, ali ima jedna pametna klupa, jedan kafić i tek 30-ak ‘vjernih’ otočnih stanovnika. Prije no što pjesmu cvrčaka zamijenite glasanjem zrikavaca, približite se otoku Ižu.

Imajte na umu da se u ovom akvatoriju nalazi nekoliko ribogojilišta označenih bovama pa one neće uznemiriti vašu opuštajuću plovidbu. Dobro opremljena marina Veli Iž, koja se smjestila u istoimenom, najvećem naselju na otoku, može vam osigurati siguran zaklon u slučaju nepovoljnih prilika, ali naši planovi su potpuno drukčiji.

Školjić i 50 nijansi tirkizne

Noć provedite u nenaseljenoj uvali Vodenjak, koja se zavukla među jugoistočne obale ovoga samozatajnog otoka. Sljedeće bi se godine tu trebao otvoriti i restoran, a do tada možete iskoristiti mogućnost cateringa pa se osladiti morskim ili mesnim specijalitetima ispod peke, odnosno s roštilja.

Veli Vodenjak Cove 01
Uvala Veli vodenjak ispred Školjića na Malom Ižu, izvrsna je međupostaja bilo da plovite prema sjeveru ili jedrite prema Kornatima

Ovu uvalu krase opijajuće tirkizne boje mora i šumoviti otočić Školjić, a osim što pruža siguran zaklon po svim sjevernim vjetrovima, u njoj su postavljene i bove. Dobro je znati da su bove postavljene i u gotovo svim zapadnim, od bure zaštićenim uvalama obližnjeg otoka Rave, koji prema legendi zovu ‘Rava – centar svita’.

Dolphins In Croatia 01

Dolphins Zadar Archipelago 01
U četiri dana plovidbe iznenadilo nas je zaigrano jato dupina na putu prema Telašćici

Između otoka Žuta i mnogo manje Žutske Abe nalazi jedno od ljepših sidrišta ovog akvatorija

U slučaju da vas privuče ljepota ovoga minijaturnog otoka razvedenih obrisa, a preferirate intimnije kutke, savjetujemo uplovljenje u uvalu Paladinica ili uvalu Grbavac. Dok prva predstavlja najveće i najbolje sidrište na otoku, u drugoj se, osim slikovitog ambijenta, u restoranu Villa Rava može doživjeti i pokoji – novčano izdašniji – gastronomski vrhunac. Dani koji slijede ispunit će na stotine magičnih prizora i, nadamo se, vaših iznimno upečatljivih uspomena.

Ako vam treba ‘pit stop’, najbolje je izabrati luku Sali na Dugom otoku, koja je opremljena dućanom i crpkom goriva, a mi predlažemo da se potom uputite u – mir. Park prirode Telašćica krasi istoimena duboko uvučena uvala te dva prirodna fenomena – slano jezero Mir te impozantni klifovi, a Kornatsko otočje 152 manja i veća otočna bisera koja neodoljivo podsjećaju na savršeno složeni prirodni mozaik.

Croatia islands

Kanal Mala Proversa i Kornati
Mala Proversa ulaz je za bajkoviti arhipelag Kornata

Nakon što još u rimsko doba prokopan prolaz Mala Proversa ostavite po krmi, stopite se s ljepotama prostrane luke Telašćica. Plovilo vežite za bovu u uvali Mir pa krenite u istraživanje obližnjih fenomena. Prošetajte uređenom stazom (2,2 km) uz fotogenične obale jezera, u kojem se možete i okupati, pa nakon toga posjetite impresivne klifove koji će vas zasigurno hipnotizirati svojom ljepotom.

Možete se odlučiti i za upečatljivu šetnju (30 minuta ili više) duž klifova, koja će zasigurno ‘iznjedriti’ spektakularne fotografije te opravdati poneku prolivenu kap znoja.

Park prirode Telašćica panoramski pogled
Kao jedini posjetitelji imali smo priliku uživati u potpunom miru i nedirnutoj ljepoti slanog jezera Parka prirode Telašćica

Čuveni restoran na Žutu

Obogaćeni živopisnim prizorima i nadamo se susretom s pokojim jelenom ili, barem, lokalnim magarcima koji će rado progutati po koju jabuku, ako želite uživati svim čulima, nastavite plovidbu prema Kornatima. Mi ćemo Kornate i njihovu posebnost ostaviti za jedan drugi tekst, a da bismo osjetili njihov duh, zaputit ćemo se do obližnjeg Žuta i sigurnosti njegovih uvala. U slučaju da vam je do intimnijih kutaka, imajte na umu da se između otoka Žuta i mnogo manje Žutske Abe nalazi jedno od ljepših sidrišta ovog akvatorija.

Kornati Archipelago Panoramic View 01
Dobrodošli u kornatski labirint

Žut je drugi po veličini kornatski otok, a kako je niži od susjednog Kornata, Latini su ga nazvali iunctus – ‘dodan (Kornatu)’, što se s vremenom pretvorilo u Žut. Noć provedite u sigurnom okrilju prostrane luke Žut koja nudi zaklon od svih vjetrova ili na sigurnom vezu koje nudi ACI marina Žut s čuvenim obližnjim restoranom Fešta ili pak noć provedite usidreni u nekoj od njezinih skrovitih uvalica. Na povratku, pažljivo zaobilazeći podvodne hridi, zaplovite prema prolazu Mali Ždrelac i gradu Zadru, s kojim je i započela ova vaša morska priča.

Marine i privezišta u zadarskom arhipelagu
U marini Benjamin na otoku Ižu (+385 23 277 006) ukupno je 45 vezova sa škverom, trgovinom, dok se u uvali Vodenjak (+385 95 905 2549) na istom otoku možete vezati na 16 bovi uz prethodnu rezervaciju. U mjestu Dolinje (+385 91 289 1800) na Malom Ižu možete se vezati na jednu od 10 plutača. U samom mjestu Mali Iž nautičarima su na raspolaganju četiri veza ispred restorana (ne radi) te još devet plutača (+385 91 303 5555). U uvali Paladinica na otoku Ravi najbolje se sidriti, jer osim što imate na raspolaganju 20 plutača (+385 98 449 309), možete svratiti i u restoran, a isti koncesionar postavio je i 15 bova u uvali Lokvina. Na ovom otoku možete se besplatno sidriti na 10 vezova ili na šest plutača ako ste gost restorana Villa Rava (+385 92 288 3310) u uvali Grbavac.

Centralno mjesto za sidrenje na otoku Žutu je ACI marina (+385 22 786 0278) sa 120 vezova i 15 plutača, a opskrbu možete obaviti u malom dućanu, dok po okrjepu svratite u tamošnji restoran. Uvala s restoranom Žmara (+385 98 757 165) u uvali Hiljača nudi 10 plutača te još osam, restoranskih vezova. U nenaseljenoj uvali Strunac postavljeno je 10 bovi (+385 98 186 7883), te šest vezova za goste restorana. Gastronomski centar Žuta svakako je restoran Fešta (+385 99 347 3519) ispred kojeg je 40 vezova. Za posjet PP Telašćica (+385 23 377 096) vezati se možete u uvali Mir na pontonima ili na plutačama u uvalama Tripuljak, Kruševica, Kučinmul, a vez je svugdje besplatan uz kupljenu kartu za park. U Salima je 80 vezova pod Lučkom upravom (+385 23 250 563) s prodavaonicama, restoranima, pa i Lučkom kapetanijom, dok se benzinska crpka nalazi u 1 nm udaljenom Zaglavu.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić

Fotografije Boris Kačan

Video Yachts Croatia

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
This is photo of a island Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije više od osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji …

Ovo je fotografija dvorca Trakosšćn Destinacije

Zagorje: Bajka na dlanu

Nepunih sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Zagorje, regija prepuna zelenih pitomih brežuljaka, starih dvoraca, atraktivnih muzeja, gdje se može uživati u aktivnom odmoru …

Ovo je slika Tri vrha Lavareda Putovanja

Tri vrha Lavareda: Najljepša šetnja u oblacima bez kojih nijedan posjet Dolomitima nije potpun

Tri vrha Lavareda spadaju među najveće planinarske trofeje u ovom dijelu Europe. Uskočite u gojzerice Reinholda Messnera koji je za Dolomite rekao kako možda nisu …

Otok Susac Panoramska Slika 01 Plovidba

Sušac: Otkrivamo magične vizure jadranskog čuvara pučine

Pučinski otok Sušac jedan je od najegzotičnijih izbora tijekom plovidbe po jugu Hrvatske, a osim morskog, moći ćete uživati i u kopnenom ambijentu i netaknutoj …

Otok Brac Pogled Splitska Vrata 01 Destinacije

Yachtsov vodič za Brač: Otok kulturnog avanturizma

Osebujan i izazovan u svojoj specifičnoj ljepoti, otok Brač njeguje maslinu i lozu, ovcu i kozu, kamenarstvo i klesarstvo… dopunjujući turističku ponudu ljetnim fjerama i …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Hoteli

Ekskluzivni Spalato Spa je ozbiljan razlog da ove zime na wellness vikend odete u Split!

Nakon dobivanja pete zvjezdice ovoga ljeta i nedavnog završetka renovacije spa & wellness centra u sklopu hotela, više od 250.000 putnika diljem svijeta svojim glasovima …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Scroll to Top