Cantieri Estensi4 min

Lobsteri i trawleri vječne ljepote

Više od dvadeset godina Cantieri Estensi gradi brodove koje krase praktičnost, izdržljivost i prilagođenost trenutku u kojem su građeni. Ne čudi stoga što je njihova popularnost svevremenska koliko i njihova ljepota

‘Iskustvo u ovom poslu podučilo nas je da se neke prilike mora iskoristiti bez previše razmišljanja, a kupnja brodogradilišta Cantieri Estensi bila je baš jedna od tih’, kaže Mattia Garlini objašnjavajući odluku svoje obitelji da 2015. okupi sindikat poslovnih subjekata i kupi kuću Estensi, jednog od najuglednijih talijanskih brodograditelja. Osnovano 1995. u Ferrari, Cantieri Estensi je dosad izgradilo više od 500 primjeraka svojih 14 modela i na glasu je kao aristokracija među brodograditeljima. Njihove brze, pouzdane i izuzetno kvalitetne brodove krasi otmjen, bezvremenski stil još od prvog modela, Queentime iz 1996., koji se pokazao toliko privlačnim da je prodan u čak osamdeset primjeraka.

Cantieri Estensi
Proizvodi ovog brodogradilišta spajaju moderan luksuz s najvišim standardima trawlera i lobstera

Kuća Estensi je 2000. predstavila seriju Goldstar i specijalizirala se za lobstere. Vrlo se brzo pokazalo da su dizajneri kuće izuzetno vješti u prilagođavanju toga naglašeno američkog tipa broda potrebama i željama europskih kupaca i serija Goldstar postala je okosnica uspjeha kuće u Italiji i šire. Jednostavne linije, moderni dizajnerski detalji i mediteranski duh preneseni su i u seriju trawlera Maine, čiji su se prvi primjerci našli na vodi 2006. Trawleri te serije u tren oka su se izdigli iznad konkurencije unoseći inovacije u tip broda koji je naizgled bio dosegnuo svoj vrhunac, ali ne gubeći ništa od svoje tradicionalne estetike ili kvalitete. Estensi je sa svojim trawlerima ponudio prestižan brod s poluistisninskim trupom, sposoban za postizanje brzina između 8 i 18 čvorova. Kuća je 2009. otvorila novi pogon, iz kojega je dvije godine kasnije izišao i prvi novi model – 640 Maine, trawler koji utjelovljuje funkcionalan pristup brodogradnji i plovidbi.

Cantieri Estensi
Cantieri Estensi 640 Maine

Nakon nekoliko teških godina uzrokovanih globalnom financijskom krizom, Estensi je 2015. promijenio vlasnika: 55% dionica kupila je obitelj Garlini. Nakon promjene vlasnika kuća ne mijenja i smjer, već usavršava postojeću filozofiju, s novim ciljem: razvoj najkvalitetnijih trawlera i lobstera i zauzimanje vodećeg mjesta na talijanskom i međunarodnom tržištu u tim kategorijama. Novi je vlasnik uložio više od tri milijuna eura u obnavljanje brenda Cantieri Estensi, a ove godine obitelj Garlini kupila je još jedan dio dionica i sad posjeduje čak 70%. Ono što se nije promijenilo jesu vrlo tradicionalne vrijednosti, kojih se brend i dalje drži, kao i kvaliteta te dobar odnos s klijentima. Na svakome projektu Estensi s klijentom surađuje blisko od prvog dana, pomažući u svakom pogledu da stvori brod iz snova, pri čemu su spremni na uistinu zapanjujuće ustupke. Novi vlasnik ima za cilj gradnju prvoklasnih brodova avangardnim metodama, ali prema klasičnim počelima. Prvi je korak prema ostvarenju tog plana stvaranje dizajna koji spaja moderni luksuz s najvišim graditeljskim standardima u segmentu trawlera i lobstera, pa kuća već radi na obnovi kataloga. Sljedeći je korak širenje na nova tržišta i širenje prodajne i servisne mreže, s centrima u Italiji, Monaku, Francuskoj i Španjolskoj. Novi pogoni otvoreni 2011. podigli su graditeljski kapacitet, spajajući produktivnost moderne industrije s ručnim radom majstora.

Cantieri Estensi
Nakon ulaganja više od tri milijuna eura, Cantieri Estensi s novim vlasnikom plovi novim kursom, a njihova plovila naći ćete i u hrvatskim marinama

Rezultat je neosporiva kvaliteta: novi modeli su nevjerojatno izdržljivi, sigurni i pouzdani, imaju vrhunske plovne osobine i uređeni su i opremljeni toliko kvalitetno i otmjeno da se izdaleka prepoznaje talijanska ruka. Cantieri Estensi trenutno ima dvije proizvodne linije, obje djelo talijanskog dizajnera Marina Alfanija i inženjera Sergija Cutola. Serija Goldstar nudi lobstere između 8 i 18 metara duljine, a serija Maine trawlere dugačke između 14 i 21 metra. Ove godine Estensi će predstaviti i treću proizvodnu seriju, nazvanu America. Serija Goldstar nadahnuta je klasičnim lobsterima s juga Sjedinjenih Država i podijeljena je na linije Classic i Sport, pri čemu je Classic duhom bliska tradiciji, a Sport se odlikuje određenom dozom agresivnosti. Serija Classic nudi ukupno deset modela – od Classic 360 do Classic 560, moguća je i izvedba s fly palubom. Serija Maine nadahnuta je američkim trawlerima i namijenjena onima koji vole dugu plovidbu u punom komforu. Trenutno nudi tri modela duljina između 15 i 20 metara, dizajniranih za korištenje tijekom cijele godine i za dugačka krstarenja, a imaju autonomiju od impresivnih 1.250 milja. Kuća Estensi pokrenula je novu strategiju obnove na najbolji način i ne sumnjamo da će se njihovi novi modeli vrlo brzo dokazati na internacionalnom tržištu. Prošle su godine u Hrvatsku dostavljena dva nova primjerka Estensijevih modela, a ovdje se mogu nabaviti uz pomoć kuće tvrtke Yacht Class d.o.o. u vlasništvu Nautica della Delta, koja nudi i servisne i poslijeprodajne usluge.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above