Cannes Yachting Festival 2021.: Traži se brod više3 min

Cannes Yachting Festival, nakon dvije godine pauze održava se svečano i u punom sjaju, od 7. do 12. rujna, kako bi se svijetu predstavilo sve najbolje i najnovije iz svijeta nautike. Nakon dvije pandemijske godine, pored sajma u Genovi ovo je prvi održani veliki nautički sajam, a organizatori ovog najvažnijeg festivala jahtinga na starom kontinentu s tradicijom starom gotovo 40-ak godina, govore o gotovo jednakom broju izlagača kao rekordne pretpandemijske 2019. godine.

Uvjereni su kada je u pitanju kvaliteta predstavljenih motorni jahti, jedrilica, katamarana, gumenjaka te i noviteta na području nautičke opreme, da će se i broj posjetitelja izjednačiti s onim najslavnijim godinama ovog festivala. S oko 140 predstavljenih noviteta što čini oko 25% izloženih plovila, brojne svjetske premijere koje smo najavili u prijašnjim člancima, izazvale su veliko zanimanje potencijalnih kupaca i nebrojeno znatiželjnih pogleda posjetitelja.

Optimizma kod brojnih brodograditelja u opstanak i jedan novi zaokret nautičke industrije prema održivosti nije izostao, jer potražnja za brodovima svih duljina trenutno nadmašuje proizvodne kapacitete mnogih brodogradilišta, a to je ono što svi priželjkuju.

Pročitajte: Najvažnije velike jahte koje dolaze na Cannes Yachting Festival 2021.

Pročitajte: Yachtsov vodič za motorne jahte u Cannesu

Pročitajte: Ostale važne premijere na Cannes Yachting Festivalu 2021.

Mnogi modeli jahti većih od petnaest metara prodani su dvije godine unaprijed i neki kupci su pokazali spremnost da za svoju novu jahtu čekaju čak i tri godine. Slična je situacija i s dvotrupcima, od kojih većih modela više nema s isporukom za 2022., a koji su zajedno s jedrilicama izloženi u susjednoj marini Port Canto. Primjetan je trend, kako kod motornih jahti, tako i kod jedrilica da brodograditelji nastoje tržištu ponuditi sve veće modele.

Električni brodovi još traže svoje mjesto na tržištu u raznim verzijama, a jasne su naznake da nautička industrija pokušava pronaći svoj put prema ekološkijem i održivijem jahtingu, redom su svi veliki graditelji obznanili konkretne mjere usmjerene na smanjenje emisije stakleničkih plinova, ekološki prihvatljiviju proizvodnju, a neki čak i ulaganja u dobrotvorne svrhe.

Lijepo je čuti i vidjeti pozitivan trend u proizvodnji jahti, ali i osjetiti ‘šušur’ sajma koji je još jednom pokazao svu ljepotu nautičke industrije.

Fotografije Filip Bubalo

Video Yachts Croatia

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above