Bradley Cooper

by Yachts Croatia

Redatelj i glavni glumac u filmu ‘Zvijezda je rođena’ te dobitnik Oscara za najbolju originalnu pjesmu, koju je otpjevao u duetu s Lady Gagom

Bradley Cooper ostvario je komercijalni prodor glavnom ulogom u komediji ‘Mamurluk’. Godine 2012. prvi je put bio nominiran za nagradu Oscar, za glavnu ulogu u filmu ‘U dobru i u zlu’, dok je 2014. nominiran za sporednu ulogu u filmu ‘Američki varalice’, a 2015. zaradio je čak dvije nominacije – kao glumac i producent filma ‘Američki snajper’, koji je kritika zdušno pozdravila. Nominiran je i za nagradu Tony, za ulogu u predstavi ‘Čovjek-slon’, koju je prvo odigrao na pozornici kazališnog festivala u Williamstownu, kao i kasnije na londonskom West Endu. Prošlog listopada Cooper je debitirao kao redatelj u filmu ‘Zvijezda je rođena’, u kojem je i glumio glavnu mušku ulogu – partnerica mu je bila Lady Gaga – i sudjelovao u pisanju scenarija s Willom Fettersom i Ericom Rothom. U novoj verziji te tragične ljubavne priče, Cooper glumi glazbenika Jacksona Mainea koji otkriva umjetnicu Ally (Lady Gaga), koja se bori za opstanak, i zaljubljuje se u nju. Ona se već bila rastala sa snovima o velikoj pjevačkoj karijeri… a onda je Jack zamijeti i vrati pod svjetla pozornice. Ali, dok njezina karijera stremi visinama, njihov se odnos slama i Jack sam nastavlja bitku sa svojim demonima. Lady Gaga otpjevala je originalne pjesme koje je za taj film napisala s nekoliko umjetnika, uključujući Coopera, Lucasa Nelsona, Jasona Isbella i Marka Ronsona. Sve skladbe su originalne i snimljene uživo. Film ‘Zvijezda je rođena’ bio je nominiran za Oscara u osam kategorija, a dobio je nagradu za najbolju originalnu pjesmu.

Bradley Cooper

Cooper je utjelovio ključne vrijednosti švicarskog proizvođača luksuznih satova, kuće IWC Schaffhausen

Prigodom dodjele Lady Gaga je rekla: ‘Bradley, nema nijedne osobe na planetu koja bi mogla tu pjesmu otpjevati sa mnom – osim tebe. Hvala ti što si vjerovao u nas.’ Zahvaljujući snažnoj osobnosti i karakteru koji podsjeća na pionirski duh, povjerenje i životnost, Cooper je također utjelovio ključne vrijednosti švicarskog proizvođača luksuznih satova, kuće IWC Schaffhausen, s kojom je pri dodjeli Oscara ostvario jedan dobrotvorni projekt. Naime, na Akademijinoj ceremoniji glumac je nosio unikatni model Big Pilot’s s ugraviranim citatom iz ‘Malog princa’ Antoinea de Saint-Exupéryja – ‘Čovjek valjano vidi samo srcem’. Taj sat ima brojčanik u ponoćnomodroj boji, kućište mu je od 18-karatnog zlata 5N, a na posebnoj aukciji u Sotheby’su prodan je u korist zaklade za mlade koja nosi ime slavnoga pilota-pisca. U suradnji s udrugom Arrimage, Zaklada Antoine de Saint-Exupéry podučava djecu oštećenog vida slikanju s osloncem na osjet dodira. Glumac je također 2014. godine pokrenuo pilot-program Charles J. Cooper Patient Support Fund, nazvan po njegovu ocu, koji je umro nakon duge bitke s rakom na plućima, a prikupljeni novac namijenjen je usklađivanju skrbi, novčanoj pomoći i potpori oboljelima od raka i njihovim obiteljima u cijeloj zemlji.

Fotografije Shutterstock.com & IWC Schaffhausen

Ivan Jurišić
Luka Grubišić