Bombardier Aerospace: Nastajanje legende

4 MINUTES READ

‘Jeste li za posjet Bombardierovoj tvornici u Montrealu?’ upitali su nas. Da razmislimo: zanima li nas rođenje legendarnih aviona? Zanimaju li nas ljudi koji ih stvaraju? Itekako nas zanimaju sve tajne Bombardiera, samo nismo ni znali koliko nas iznenađenje čeka

Bombardierovi pogoni za gradnju Global 5000 i Global 6000 kao da se protežu preko cijele zračne luke Dorval. Ulaz u glavnu zgradu je veličanstven, a osoblje srdačno i nasmijano. Nakon duge šetnje pogonom ušli smo u sobu koja bi posramila i najbolje hotele na svijetu: sa zidova vise uzorci finih tkanina, a uokolo se kočopere materijali svake vrste, od mramora do kamena.

Skupocjeni porculan i kožni ukrasni detalji svake vrste izloženi su u staklenim vitrinama, a do njih i srebrni pribor za jelo u bezbroj stilova. Izbor je neopisivo širok i čini nam se da je opremanje privatnog aviona nezamislivo težak zadatak. Nasreću, Bombardier nudi pomoć i njihovi dizajneri spremni su uskočiti u svakom trenutku. Usprkos tome, kažu nam da mnogo klijenata dovede vlastite dizajnere, najčešće iste one koji su uredili njihove domove. Problem s time je što dizajneri interijera najčešće pojma nemaju o tehničkim i pravnim ograničenjima koja nameće opremanje aviona. Često ih treba podsjetiti, primjerice, da kaminu nije mjesto u avionu.

Bombardier Aerospace
Mogli bismo opisati kako izgleda letenje jednim Bombardierom, ali je nemoguće prenijeti kakav osjećaj izaziva

Bombardierovi dizajneri vode nas kroz proces opremanja, upozoravajući pritom na svakom koraku da je težina najvažnija. Težina je kriptonit aeronautike, kažu nam. Ove prostorije u Bombardieru nisu samo veliki izložbeni prostor, nego i svojevrstan hotel za klijente i njihovu posadu. Pogon ima i restoran, i to ne bilo kakav, nego na razini ponajboljih svjetskih restorana, s nekoliko šefova kuhinje koji bi bilo gdje na svijetu mogli biti prave zvijezde, ali kažu nam da klijenti povremeno dovedu i vlastite kuhare.

Srce i duša pogona leži nedaleko od ovog raja za klijente – proizvodna hala u kojoj se grade modeli Global 5000 i Global 6000. Taj prostor najbolje opisuje riječ ‘golem’: dugačak je 500 metara, što je dovoljno da prizemljite jedan od aviona koji se ondje grade (ako ste jako dobri s kočnicama, doduše). Ovaj je dio pogona zapanjujuće tih i nekako svečan. Avioni se grade na proizvodnoj traci; sve je vrlo uredno i logično jer je Bombardier već odavno poduzeo sve da uvede reda u ovaj dio gradnje.

Inženjeri kuće poslani su u Japan, na promatranje proizvodnog procesa u tamošnjoj automobilskoj industriji, a vratili se s idejama koje su urodile ergonomski savršenim procesom gradnje. Global 5000 i Global 6000 sastavljaju se u Torontu, u ekološki osviještenim pogonima površine 158 tisuća četvornih metara, a nakon toga dolaze u Montreal na dovršavanje.

Bombardier Aerospace
Dok sjedite u Bombardieru, imate osjećaj da sjedite u vlastitu domu – odnosno domu koji biste imali da ste milijunaš

Uređenje i bojenje obavljaju se u tri pogona, a sva se sjedala i ormarići također izrađuju ondje. Posjet odjelu u kojem se izrađuje taj dio namještaja neobično je iskustvo nakon kojega vam se mijenja definicija savršenstva. Jedan nas majstor izaziva da pronađemo grešku u komadu drva i nakon deset minuta pažljivog pregledavanja pod raznim kutovima i pri raznom osvjetljenju, priznajemo poraz.

Nama i našim neuvježbanim očima taj je komad drva savršen. Majstor nam tada pokazuje milimetarsku greškicu na bočnoj strani. Naš bi test taj element prošao, ali Bombardierov nije. Nekoliko sati rada i greška će biti uklonjena, kaže nam majstor i pokazuje brusni papir kojim će je ispraviti. Tek nam tada ništa nije jasno: na dodir je brusni papir tek nešto grublji od običnog papira.

Kad jedan primjerak Globala izađe gotov iz dvorane, vlasnik ga najčešće ugleda odozgo, sa strateški smještenog balkona zgrade. Cijela je ta golema prostorija neopisivo čista, uredna poput ljekarne i savršena pozornica za upoznavanje vlasnika i njegova novog aviona. Bombardierov odjel za gradnju poslovnih aviona u brojkama je div pred kojim staje dah. Zapošljava više od 10.000 ljudi, godišnje zarađuje sedam milijardi dolara i u ovom trenutku ima narudžbe vrijedne sedamnaest milijardi.

Bombardier Aerospace
Bombardierov odjel za poslovnu avijaciju globalna je kompanija u svakom smislu te riječi: njegovih osamdeset tisuća zaposlenika radi u sedamdeset i pet pogona u dvadeset i osam zemalja

Odjel za komercijalne avione dodaje Bombardieru još 2,4 milijarde dolara vrijednosti, a s druga dva odjela i nekoliko manjih vezanih za transport Bombardier godišnje zaradi više od 18 milijardi dolara. U vrijeme kad se mnoge kompanije hvastaju epitetom globalnih, Bombardier to uistinu i jest: njegovih osamdeset tisuća zaposlenika radi posvuda po svijetu, a Bombardierove avione piloti obožavaju i putnici u njima uživaju kao nitko drugi.

Tihi i udobni, od uzlijetanja do slijetanja pružaju iskustvo nalik ni na jedno drugo. Nakon posjeta pogonu Bombardiera jasno nam je zašto ovi avioni bude takav vjerski zanos. Svatko tko je uključen u njihovo stvaranje pravi je strastveni ljubitelj letenja, odlučan u namjeri da ostavi traga na industriji. Ako se nas pita, moto Bombardiera ne bi trebao biti sadašnji Global Express, nego Global Success.

Fotografije Arhiva

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija ana roš matea benedetti nove uniforme hiša franko Moda

Matea Benedetti i Ana Roš: Hiša Franko kao modna pista

Ljubav prema prirodi spojila je Anu Roš, vlasnicu i cheficu restorana Hiša Franko – jedinog u Sloveniji nagrađenog s dvije Michelinove zvjezdice, i Mateu Benedetti, …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

Ovo je fotografija Dominique Chenot Intervjui

Dominique Chenot: Protokol za odgodu starenja

Dominique Chenot, suosnivačica Chenota, čiji je posljednji Espace otvoren u One&Only Portonovi resortu, govori o njihovu medicinsko-terapeutskom wellness programu za zdraviji, dulji i kvalitetniji život …

Jahting

Novi Yachts u prodaji: Dvojezično ljetno izdanje na 300 stranica

Od 16. srpnja u prodaji je ljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina na hrvatskom i engleskom jeziku koje i ove godine broji tri stotine stranica. …

Ovo je fotografija Donna Vekić Intervjui

Donna Vekić: Od suza do glamura

U svojoj prvoj mirisnoj kolekciji teniska zvijezda Donna Vekić spojila je Murano i Grasse, a dio zarade od prodaje svijeća daruje za opstanak pčelinje zajednice …

Ovo je fotografija ana roš matea benedetti nove uniforme hiša franko Moda

Matea Benedetti i Ana Roš: Hiša Franko kao modna pista

Ljubav prema prirodi spojila je Anu Roš, vlasnicu i cheficu restorana Hiša Franko – jedinog u Sloveniji nagrađenog s dvije Michelinove zvjezdice, i Mateu Benedetti, …

Ovo je fotografija Azimut S8 Testovi

Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta

Zanimljiv iz više aspekata, Azimut S8 nudi odlične performanse, velike prostore za boravak na otvorenom i moderan dizajn vanjštine i unutrašnjosti, u skladu s novim …

Heritage hoteli Lopud 1483 Hoteli

Heritage hoteli na Jadranu: 5 palača uz more

Vodimo vas u neke od najljepših heritage hotela na Jadranu, koji pružaju kraljevski odmor i koji su savršena utočišta za opuštanje – u prirodnom okruženju …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Scroll to Top