Bogatstvo okusa cigare maduro

2 MINUTES READ

Dobra maduro cigara može zasjeniti mnoge ‘standardne’ cigare kad je riječ o otkrivanju novih okusa, koje kreiraju najbolji svjetski cigar master blenderi

Što je privlačnije jednom ljubitelju cigara od ugodne atmosfere cigar loungea u kojem može uživati u društvu dobre cigare i toplog čaja s rumom. Upravo u takvoj situaciji našao sam se i sam, u šarmantnom ambijentu Mareva loungea u Splitu, a društvo mi je pravila predivna cigara Macanudo Inspirado Black Toro, jedna od uzdanica potpuno nove Inspirado linije, ali u verziji maduro. Svojim tamnim, gotovo crnim, uljanim maduro wraperom te bogatim okusom, ponukala me da posvetim nekoliko redaka cigarama koje su posebne upravo po svom wraperu, odnosno najdelikatnijem listu duhana, koji kao posljednji list ‘oblači’ cigaru i formira njezin finalni izgled.

Osim specifičnog vrlo tamnog omotača, cigara maduro ističe se i po karakterističnom okusu mineralne zemlje, slatkasto-gorkim notama crne čokolade, te pržene kave. Ugodna kompleksnost okusa je uvijek odredište kojem se iskusniji ljubitelji cigara vraćaju te je iznimno cijene. Iako njezina tamna boja odbija povremene ljubitelje cigara ili pak početnike, zbog pretpostavke da se radi o snažnoj i teškoj cigari, maduro cigara zapravo nudi zrele, odležane i slatkaste okuse. I zbog toga maduro cigare postaju sve popularnije i ozbiljnije.

Međutim, tamna boja cigare ne mora značiti da je takva cigara isključivo maduro cigara. ‘Maduro’ je španjolska riječ koja znači ‘zrelost’ i u svijetu cigara se koristi za označavanje procesa postizanja veoma tamnih wrapera, odnosno omotača cigara, putem dugotrajnih te kompliciranih prirodnih fermentacija duhana, uz još poneko umijeće i tajnu velikih svjetskih proizvođača duhana i cigara. Postoje cigare koje imaju tamniji omotač, a koji nije bio podvrgnut takvom procesu, baš kao što postoje i maduro omotači koji su prošli taj proces, ali nisu postigli vrlo tamnu boju.

Cigare maduro
Cigare maduro krasi vrlo taman, gotovo crni omotač i karakterističan robustan okus

Ono što je važno naglasiti jest da se u procesu stvaranja maduro omotača, prilikom procesa fermentacije duhana, temperatura povećava te se time dobiva tamna boja, a duhan postaje blaži. Proces dobivanja maduro cigare je zaista kompleksan i rezultat ovisi o mnogim čimbenicima, detaljima i tajnama velikih cigar majstora. Danas je uobičajeno da ljubitelji cigara svaku tamnu cigaru, bez obzira na proces, zovu maduro cigarom.

Početnici se tako mogu naći u zbrci koja ih može dovesti do presnažne cigare za koju još nisu bili spremni ili je ne preferiraju, pa samim time stvaraju krivu predodžbu o maduro cigarama. Najčešće se radi o tamnim cigarama s Ekvadorske Sumatre ili iz Srednje Amerike koje su izuzetno snažne, a nisu tretirane maduro procesima fermentacije. Jednom sam prigodom u društvu dvoje ‘novopečenih’ članova kluba Mareva odlučio degustirati cigare Macanudo Maduro Titan.

One su priuštile ugodno iznenađenje okupljenom društvu, iako su ‘početnici’ u početku bili skeptični, prvenstveno zbog tamne boje i sumnje u njihovu snagu. Kako su uživali u nježnoj cigari, prepunoj okusa i aroma te notama pržene kave, zemlje i crne čokolade, tako je njihovo iznenađenje i oduševljenje raslo. U svakom slučaju, moja je preporuka, pogotovo kada su u pitanju maduro cigare, da se dobro raspitate i posavjetujete s cigar ekspertima prije njihova kušanja kako bi na kraju vaše iskustvo s maduro cigarama bilo nezaboravno!

Tekst Marko Bilić
Fotografije Arhiva

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Hoteli

Ekskluzivni Spalato Spa je ozbiljan razlog da ove zime na wellness vikend odete u Split!

Nakon dobivanja pete zvjezdice ovoga ljeta i nedavnog završetka renovacije spa & wellness centra u sklopu hotela, više od 250.000 putnika diljem svijeta svojim glasovima …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Automobili

Audi tour e-xperience: Putevima održive Istre

Audi Tour e-xperience povezuje hrvatsku eno-gastro ponudu s vrhunskim elektrificiranim automobilima. Istra, magična zemlja u kojoj se spaja razvedena obala i zelena unutrašnjost, kulturno-povijesna baština …

Ovo je fotografija sa Velebit jeep safari Aktivni odmor

Velebit Jeep Safari: U srcu južnog Velebita

Velebit Jeep Safari avantura južnom stranom velebnog masiva otkriva čudesnu scenografiju prirodnih ljepota i skrivenih vidikovaca koji oduzimaju dah Ako ste zaljubljenik u prirodu, vjerujemo …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Scroll to Top