Berba od koje se puno očekuje

3 MINUTES READ

Dom Perignon Vintage 2008.

Ako je Dom Perignon nešto što si možete priuštiti i ako imate podrum u kojem ga možete čuvati, Vintage 2008. je šampanjac u koji se može investirati. U pitanju je proizvod koji se uspoređuje s mitskom 1996. godinom

Svijet vina će vam neumoljivo podijeliti packe po prstima svaki put kada se iole okuražite i pomislite da nešto o tome svijetu znate. Ovdje zaista valja vječno biti ponizan učenik. I prečesto ćete čuti da se za prave šampanjce, a naročito one iz reda ‘Les Grandes Marques’, te Dom Perignon, kaže da tu najviše posla odrađuje marketing i da su to velike kuće s velikom proizvodnjom koje počivaju na brendu, ali ne pristajte na to, odmah ćete dobiti packu. Rečenice koje slijede zaista shvatite ozbiljno – Dom Perignon Vintage 2008. je šampanjac u koji se može investirati, berba u koju možete dugoročno ulagati. Ako je Dom Perignon nešto što si možete priuštiti i ako imate podrum u kojem ga možete čuvati, počnite čim prije kupovati ove šampanjce. Kada berba 2008. iziđe u drugom i trećem izdanju, iznenadit će vas vrijednost koju će postići. Naime, ta 2008. godina je počela kao vremenski/klimatski prosjek u Champagnei. Ničim iznimna, ni u kojem smislu. U novije vrijeme svaka je godina u maloj mjeri toplija, ali 2008. se to nije previše osjetilo jer su proljeće i ljeto obilovali oblacima, skrivali loze od sunca i sprječavali rast temperature. Nije se očekivalo da će 2008. šampanjci izlaziti u ‘vintage’ klasi. No, završnica je čitavu stvar preokrenula naglavce i posljedično je taj rani nedostatak prometnula u veliku prednost. Da se godina završila kako je počela, malo tko bi bio zadovoljan razinom zrelosti grožđa. Kiseline bi, dakako, bile tu, ali ekstrakti i dio aromatskog spektra bi nedostajali barem za klasu vintage šampanjaca.

Ali, onda je došao neočekivano topao rujan i počelo je to pomalo odgođeno sazrijevanje. Chef du Cave (majstor podrumar), a pomalo i umjetnik, Richard Geoffroy, tada već u pratnji Vincenta Chaperona kojeg je pripremao da ga naslijedi, morao se odvažiti i riskirati te se nadati da će vrijeme ostati toplo i sunčano, ali bez većih kiša i da će moći odgoditi berbu. Sreća prati hrabre pa je mjesec rujan bio baš kao izmišljen. Druga važna ‘sitnica’ bilo je odgađanje berbe pa je grožđe zorilo usporeno i produženo. Mnogi vinari sanjaju da grožđe što dulje ostane na majci lozi, ali da ga sunce ne spali, ne zasiti šećerima i da ga kiša u završnici ne razvodni. Takav je plod neusporedivo kvalitetniji. Rezultat je šampanjac koji se uspoređuje s mitskom 1996., ali s nijansu jačim tijelom i za nijansu mesnatijim. Počinje s nosom koji je pun terroirskih, tipično šampanjskih vapnenastih aroma, uz nijansu dimnih. Na nepcu se, vrlo usporeno, nenapadno, gotovo nonšalantno, pojavi elegantna kremoznost i ne prestaje još dugo vremena. Na kraju bih ponovio, ovo nije mala stvar! Londonska vinska burza je počela trgovanje s Dom Perignonom 1. siječnja 2019. po cijeni 1200 do 1240 funti za sanduk od 12 boca (ali za unaprijed dogovorene rezervacije), a već koji dan nakon toga cijena se popela na 1400 funti. Nama je zanimljivo što to znači za budućnost ove berbe i za odležavanje. Od nje se puno očekuje. Već za tri i pol godine, na tržištu se očekuje P2 – njegovo drugo izdanje kojem je minimalna starost 15 godina, a tada bi mu cijena mogla narasti minimalno 80 posto. Ostavit ću vas uz možda još i vrjedniji, a meni svakako draži, savjet; kupite ga za sebe po redovnoj cijeni i sačuvajte ga sljedeće tri i pol godine. Popijte ga kao P2!

Tekst Kruno Filipović
Fotografija Miva
Video Dom Perignon

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija restorani vis Gastronomija

Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

U plodnom viškom polju, utisnutom u unutrašnjosti otoka, nalaze se restorani u kojima Vis pokazuje sve čari otočne kuhinje Otok Vis jedan je od rijetkih …

Ovo je fotografija Luka Krajančić Intervjui

Luka Krajančić: Pjesnik i umjetnik vina

Svaka boca Luke Krajančića neopterećena je, ali ne i lišena tradicije, i ispunjena vinom s jasnim okusima i mirisima Korčule, crnog otoka bijelih vina Luka …

Ovo je fotografija Meneghetti hotel i vinarija Gastronomija

Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Raskošan multifunkcionalni resort u pitomom krajoliku Istre Meneghetti Wine Hotel & Winery, s uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, hotelom te restoranom, niže komplimente …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija obrade vinograda Hrvatska

Biodinamička vina: Istinski terroir otkriva dinamika

Osiguravanje pravilne ravnoteže i stvaranje skladnih životnih uvjeta između zemlje, biljaka i okoliša unutar gospodarstva, ključ je za biodinamička vina Trend biodinamičke proizvodnje Premda ne …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Ovo je fotografija jahte Prestige X70 Testovi

Prestige X70 na testu: ‘Wow’ crossover

Prestige X70, kao predstavnik nove linije X-Line, najhrabrije je dizajnirana jahta koju je ovo brodogradilište ikada proizvelo. Test u Cannesu pokazao nam je kako se …

Scroll to Top