Beneteau 50 Gran Turismo Sport Fly na testu: Savršeni obiteljski krstaš3 min

Beneteau je u svoj najveći model motorne jahte ugradio niz inovacija, ali dušu ovog broda čine elegantni i svijetli prostori u unutrašnjosti, koja je gotovo spojena s krmenim kokpitom

Najveći model (flagship) bilo kojeg proizvođača brodova mora uvijek, osim što je najveći, biti i odraz kvalitete i dizajna jednog brodogradilišta. Francuski proizvođač Beneteau je prošle godine na sajmu u Cannesu predstavio svoj najveći model u dvije inačice – za svoju liniju klasičan 50 Gran Turismo s čvrstim krovom kokpita i 50 Gran Turismo Sport Fly sa sportskim gornjim mostom koji smo imali priliku testirati u Splitu. Elegantan, s crno-bijelim trupom i crnim detaljima na nadgrađu, Sport Fly je uistinu pravi dragulj na moru. Krmeno zrcalo, kako je to uobičajeno, dolazi s hidrauličnom uronjivom platformom nosivosti do 350 kg, što je više nego dovoljno da bude mjesto za jet-ski ostavljajući krmenu garažu slobodnu za gumenjak dužine do 2,90 m. Vrata krmene garaže podižu se vertikalno prema gore, a garaža je opremljena sklopivom rampom te električnim vinčem za lakše rukovanje pomoćnom brodicom. Glavna paluba mjesto je na kojemu će se provoditi najviše vremena te je zamišljena da omogući gotovo neprekinuti spoj kokpita i salona zahvaljujući mogućnosti spajanja sjedišta u kokpitu i onog u salonu. Kokpit je opremljen prostranom sofom oblika slova L i rasklopivim stolom koji se može prenamijeniti u sunčalište, dok se sjedište u salonu nastavlja na kokpit sa svojim rasklopivim stolom za objedovanje.

Beneteau GT50
Salon i kokpit čine jednu cjelinu, a interijer je izrazito prozračan, uz skladno uređenje u svijetlim tonovima

Pred ulaz u salon odmah ispod stuba za flybridge smjestio se maleni bar za sudoper i vanjski hladnjak. Na gornjem mostu nalazi se još jedna sofa s rasklopivim stolom za četvero ljudi, te vanjsko upravljačko mjesto na desnoj i sjedište sa sunčalištem na lijevoj prednjoj strani gornje palube. Unutrašnjost salona odlikuje se velikom količinom sunčeve svjetlosti budući da se bočne stranice sastoje od dva reda duguljastih prozora koji prate linije nadgrađa, a najniži red se i otvara pritiskom na dugme. U skladu s time, u unutrašnjosti odabir boja i materijala prati osjećaj prozračnosti, te je čitava uređena sa svijetlim wenge drvom, tkaninama boje bijele kave i smeđom kožom, dok poneki elementi u sjajnom drvu daju luksuzniji štih, a naručiteljima je u ponudi još nekoliko stilova uređenja. Upravljačko mjesto je maksimalno podređeno centralnom Simradovu ‘touchscreen’ ekranu. Upravo ova jahta je prvi Beneteau model koji nudi Ship Control sučelje kojim se vrlo lako mogu kontrolirati apsolutno sve funkcije broda. Razvijeno u suradnji sa Simradom ovo sučelje prisutno je na oba upravljačka mjesta, a može se instalirati na bilo koji tablet, čime omogućuje kontrolu s bilo kojeg mjesta na brodu. Lijevo do upravljačkog mjesta stube nas vode na donju palubu i direktno u kuhinju uređenu u sivim tonovima sjajnog drva. Kuhinja je opremljena s kuhalom, velikom mikrovalnom pećicom, velikim hladnjakom, sudoperom i mjestom za perilicu posuđa.

Beneteau 50Gran Turismo Sportfly
VIP kabina smještena je u pramcu, s mogućnošću razdvajanja kreveta ‘na V’

U pramcu je smještena VIP kabina s bračnim krevetom, koji se poput škara može odvojiti u dva pojedinačna kreveta. Ova kabina dijeli potpuno opremljenu kupaonicu s gostinskom/skiperskom kabinom s dva pojedinačna kreveta. Vlasnička kabina duša je ovoga broda i osim prostranog bračnog kreveta u sredini, na stranama kabine uz bočne prozore nalaze se sofe za dvoje ljudi koje mogu poslužiti i kao praktični ležajevi za djecu. Kupaonica ove kabine smještena je dvije stube više od same kabine kako bi se dobro iskoristio prostor u unutrašnjosti, što omogućuje prostranu tuš-kabinu i odvojeni WC. Kada se govori o plovnim karakteristikama, bitno je naglasiti da ovo nije jurilica, budući da je maksimalna brzina jahte 28 čvorova, ali je riječ o vrlo dobro izbalansiranom brodu umjerene potrošnje, koji se najbolje ponaša pri brzinama krstarenja od 17 do 24 čvora, pri čemu je potrošnja između 100 i 150 litara na sat. S novim modelom Beneteau 50 Gran Turismo Sport Fly, ovaj francuski proizvođač ponudio je odličan flybridge krstaš koji će posebno cijeniti obitelji i vlasnici koji traže svestran brod s puno prostora, kako u unutrašnjosti, tako i na njegovim dvjema palubama.

Tehnički podaci

Duljina: 15,78 m
Širina: 4,38 m
Gaz: 0,90 m
Spremnik za gorivo: 2 x 650 l
Spremnik za vodu: 400 l
Istisnina: 13.640 kg
Motori: Volvo IPS 600 (2 x 435 KS)
Dizajn: Nuvolari & Lenard, Andreani Design
Graditelj: Beneteau
Zastupnik: Nautika Centar Nava

Fotografije Beneteau

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above