Audi A4

by Yachts Croatia

Audi A4 Touch Brač

Test novog automobila iz Audi A4 odradili smo na otoku Braču; uživali smo u lakoći vožnje i agilnosti novog vozila, ali i fantastičnom okruženju koje nam je u proljeće pružio taj otok

Novi Audi A4 razlikuje se od prethodnika u mnogim detaljima, ali ukupnim izgledom ne odskače od dosadašnje linije najprodavanijeg Audi modela. Sitnim izmjenama na svjetlima i detaljima, poput rešetke hladnjaka, te malo promijenjenim dimenzijama novom automobilu naglašen je sportski izgled i elegancija. Njegova prava vrijednost nalazi se skrivena od pogleda, u osnovnoj verziji pogoni ga TDI motor od 150 KS, što se na testiranom modelu pokazalo kao itekako dobar izbor. Ukupna masa cijelog automobila smanjena je, pa postižete dobre performanse i s manjim motorom, a pritom je potrošnja izuzetno niska. Nama se od noviteta najviše svidio tzv. virtualni kokpit, odnosno ekran veličine 12,3 inča koji stoji na mjestu komandne table i na kojem čitate sve informacije o brzini, broju okretaja… Izuzetno korisno i estetski odlično uklopljeno rješenje. Novi Audi dolazi s bogatim paketom serijske opreme, koji je više nego dovoljan za sigurnu i dobru vožnju, a vožnja je zapravo ono što nam se kod novog automobila najviše svidjelo.

Audi A4

Brač nam je ponudio lijepu scenografiju za fotografiranje

Treba kazati da kada smo dobili novi Audijev model A4 za test, nije nam bilo teško odlučiti gdje ćemo odraditi testnu vožnju. Dobre ceste bez puno prometa, lijepi pejsaži i raznovrsnost uvjeta za vožnju, uz proljetni zov mora – odluka je brzo pala na otok Brač, odnosno njegov zapadni dio. Želeći vam pokazati kako taj otok može biti lijep i kada mu ne prilazite brodom, odradili smo test našeg automobila u idealnim uvjetima, onima u kojima potpuno uživate baš u samoj vožnji. Nakon trajekta u Supetru uputili smo se prema Vidovoj gori, relativno široka cesta i zavojiti usponi prema vrhu otoka dali su nam ‘uvodnu riječ’ što se tiče vožnje. Ali cilj nam nije bila Vidova gora, već nova cesta koja se s vrha otoka spušta prema uvali Farska – pravi otočno-planinski ambijent. Novi asfalt, zavojita cesta i prekrasni pogled na Hvar i Vis pružili su nam pravi užitak. Automobil se ponašao vrlo agilno i lagano, a upravljanje i po zahtjevnim zavojima odrađivao je besprijekorno tjerajući nas da testiramo njegove mogućnosti do kraja. To smo i napravili, a pri povratku smo se na maloj i puno grbavijoj cesti prema Vidovoj gori ugodno iznenadili mekoćom prilikom prelaska preko ipak dosta neravnog terena. Pritom su nas lokalna stada ovaca začuđeno pratila pogledom. Ono što nam se posebno svidjelo bila je lakoća upravljanja i brza reakcija našeg ljubimca, i kada smo koristili samo automatski mjenjač koji inače ima sedam stupnjeva prijenosa.

Audi A4

Otočna planinska cesta s južne strane Brača bila je pravi test za novi Audi A4

Nakon nekoliko sati vozikanja po vrhu Brača odlučili smo se spustiti u mjesto Škrip gdje smo posjetili muzej otoka, kao i mali muzej maslinova ulja smješten u staroj uljari. Imali smo uvid u antičke i rimske artefakte s otoka, kao i u odličnu ‘marendu’ sastavljenu od otočnih namirnica, sira, maslina, slanih srdela i neotočnog, ali dobrog pršuta. Nakon što smo popodnevnu siestu odradili na kavi u obližnjoj uvali Splitska, uputili smo se prema Ložišću, glavnom magistralnom cestom otoka, na kojoj je bilo i više prometa. U ‘normalnim’ cestovnim uvjetima, novi Audi se vozi bez napora, a osmijeh bi nam došao na lice kada bismo malo stisnuli papučicu gasa. U Ložišću smo pozirali ispred poznatog zvonika napravljenog po nacrtu kipara Ivana Rendića, čime smo završili službeni dio testa. Za kraj smo posjetili vrsnog vinara Sašu Senjkovića u njegovom podrumu u obližnjoj Dračevici, gdje smo kratko degustirali njihova ovogodišnja vina i maštovitu kuhinju supruge mu Magdalene. S osmijehom smo otišli s Brača, automobil je pokazao zašto je Audi premium marka, a mi vam preporučujemo da i sami isprobate lakoću upravljanja koju nudi novi A4, te da doživite Brač na jedan drugačiji način.

Audi A4

Magdalena i Saša Senjković dočekali su nas s odličnim vinima i još boljom hranom

Pink Wing
Pink Wing