Musée Atelier Audemars Piguet: Urarstvo je umjetnost4 min
00:01:00
00:01:00

Musée Atelier Audemars Piguet jedinstveni muzej posvećen povijesti, sadašnjosti i budućnosti urarstva, spoj tradicije i avangarde Audemars Pigueta, otvoren je u Le Brassusu, u švicarskim Alpama

Stakleni paviljon spiralnog oblika ispod tamnog neba posutog zvijezdama izgleda poput svemirskog broda spuštenog na golemu zelenu livadu koja se spaja s gustom borovom šumom. No to avangardno zdanje površine 2500 četvornih metara nenametljivo se uklapa u zadivljujuću prirodu švicarskih planina Jura i Vallee de Joux, kolijevku urarske industrije, gdje se u Le Brassusu nalazi i manufaktura Audemars Piguet.

Musée Atelier Audemars Piguet povezuje dva svijeta

Musée Atelier Audemars Piguet Dron 01
Opruga sata nadahnula je arhitekta Ingelsa za oblik muzeja površine 2500 četvornih metara

Mjestašce šezdesetak kilometara udaljeno od Ženeve ima tek nešto više od 1300 stanovnika: većinom su to farmeri i vinogradari ili, pak, u manufakturi Audemars Piguet izrađuju luksuzne satove. Njihov novi ponos Musée Atelier Audemars Piguet izranja iz zemlje poput mosta i povezuje dva svijeta: staru dvokatnicu u kojoj su Jules Louis Audemars i Edward Auguste Piguet 1875. pokrenuli svoj, rekli bismo danas – start-up, i muzej koji posjetiteljima nudi jedinstven pogled na povijest švicarske doline satova i na remek-djela kojima su skromni urari osvojili svijet.

U središtu spirale izložbeni je prostor od 900 četvornih metara, a u njemu dva specijalizirana atelijera: prvi – Grande Complication – posvećen je zahtjevnim primjercima satova čija izrada traje i do osam mjeseci, a pojedini su sastavljeni od 650 komponenti.

Na najvišem, drugom katu, gdje dopire i najviše prirodnog svjetla, gospoda Audemars i Piguet postavili su prije 145 godina svoju radionicu. Projekt njezina renoviranja spojio je mnoge lokalne majstore, koji su u suradnji s Odjelom za očuvanje nasljeđa kompanije obnavljali zdanje izgrađeno 1868.godine

Središnje mjesto na izložbi pripada džepnom satu Universelle, najkompliciranijem ikada izrađenom u Audemars Piguetu, sastavljenom od 1158 komponenti, a ima čak 21 funkciju. U drugom atelijeru nazvanom Metiers d’Art nastaju kreacije visokog draguljarstva, obrađene posebnim tehnikama graviranja i optočene dragim kamenjem.

Prošlost, sadašnjost i budućnost Audemars Pigueta

Na 300 izloženih satova, među kojima je puno unikata, objedinjene su sve vještine vrhunskih urara i draguljara, na kojima počiva prošlost, sadašnjost i budućnost Audemars Pigueta. Posjetitelji mogu online rezervirati ulaznicu za obilazak muzeja otvorenog krajem lipnja te kroz staklene pregrade gledati urare kako sklapaju mehanizme.

Audemars Piguet pocket watch No. 6142, called the 'Universelle'
Audemars Piguet džepni sat Universelle

‘Puno je disciplina u urarstvu pomoću kojih se postiže maksimalni učinak s minimalnom količinom materijala. Poput arhitekture, i urarstvo je umjetnost i znanost prožimanja metala i minerala s energijom i pokretom, njihovo oživljavanje u formi prikazivanja vremena’, sinergiju arhitekture i urarstva objašnjava Bjarke Ingles, danski arhitekt čiji je biro BIG izradio idejni projekt Musée Ateliera.

Održivi razvoj i društveno odgovorna arhitektura

BIG djeluje već petnaest godina, imaju urede u Kopenhagenu, New Yorku, Barceloni i Londonu, a projektirali su i Googleovu zgradu u North Bayshoreu. Muzej u Le Brassusu nastao je u suradnji sa švicarskim uredom CCHE, nagrađivanim za projekte održivog razvoja i društveno odgovorne arhitekture. Po istim principima energijske učinkovitosti i kvalitete gradnje BIG i CCHE za Audemars Piguet grade i vrhunski Hotel des Horlogers, površine 7000 četvornih metara, a otvaranje je predviđeno za ljeto 2021.

Musée Atelier Audemars Piguet Inside View 01
The main room of the Musée Atelier Audemars Piguet in Le Brassus

Ingelsova vizija muzeja prilično je odudarala od švicarske arhitekture u planinama Jura. ‘Švicarska su pravila gradnje, blago rečeno, stroga. Rečeno mi je da svi krovovi moraju imati kut s obje strane’, otkrio je na predstavljanju muzeja, izgrađenog, posve suprotno, u formi opruge sata, koja ga je i nadahnula za oblik muzeja. Zidovi spiralnog paviljona izrađeni su od zakrivljenog stakla debljine 12 centimetara, a ukupno 108 staklenih panela nosači su čeličnog krova težine 470 tona. Mreža od mesinga postavljena duž vanjske površine ne ometa pogled na prirodu, ali regulira svjetlo i temperaturu u muzeju. Dodatni regulator topline je i krov koji upija vodu, zimi pokriven snijegom, a ljeti travom.

Radionica postoji od 1875. godine

Za razliku od staklene spirale s kojom je povezano, povijesno zdanje manufakture spoj je drva i kamena. Upravo na najvišem, drugom katu, gdje dopire i najviše prirodnog svjetla, gospoda Audemars i Piguet postavili su 1875. godine svoju radionicu. Projekt njezina renoviranja spojio je mnoge lokalne majstore, koji su u suradnji s Odjelom za očuvanje nasljeđa kompanije obnavljali zdanje izgrađeno 1868. Zahvaljujući stolarskim majstorima, spašena je sva drvenarija, pa se u temeljito preuređenim prostorima sada nalaze arhiva, Heritage Department, Zaklada Audemars Piguet te restauratorski atelier, a u njemu specijalizirani urari popravljaju i dotjeruju antikne primjerke satova.

[Re]master01 Selfwinding Chronograph
Audemars Piguet [Re]master01 Selfwinding Chronograph
Zaklada Audemars Piguet osobito je angažirana u obnavljanju biorazličitosti, očuvanju šuma i zaštite okoliša u Švicarskoj i u svijetu, a tome u čast u atriju muzeja posadit će stablo merale (Amelanchier rotundifolia) te će ga nakon dvije godine presaditi u prirodu kao dio projekta lokalne zajednice.

Posebno izdanje Audemars Piguet (Re)master01

Zakladu vodi Jasmine Audemars, predsjednica odbora direktora Audemars Pigueta i kći Jacquesa-Louisa koji je 1992. i osnovao Zakladu. Dostojno povijesnog trenutka otvaranja muzeja, iskazala se i manufaktura: kreirali su novu verziju iznimno rijetkog ručnog kronografa iz 1943. i nazvali ga (Re)master01. Svega 307 primjeraka tog vintage modela izrađeno je između tridesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća, a ovo reizdanje – limitirana edicija od 500 primjeraka – evocira sve atribute originala.

Tekst Dubravka Tomeković Aralica

Fotografije & video Iwan Baan & Musée Atelier Audemars Piguet

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above