Atraktivan obilazak otoka Ugljana3 min

Olive Island tura

Naši prijatelji iz tvrtke Zadar Archipelago pripremili su za ovu sezonu atraktivnu rutu po otoku Ugljanu, koja kombinira doživljaj destinacije s pažljivo biranim kulturološkim i gastro senzacijama

Nakon ukrcavanja u Zadru, ostavljamo iza sebe glasovite Morske orgulje i krećemo prema otoku Ugljanu, koji slovi kao jedan od najljepših u zadarskom arhipelagu. Prolazimo pored dvaju manjih otoka. Prvi je Ošljak koji je sa svojih 12 stanovnika u jednom jedinom mjestašcu, istoimenom Ošljaku, najmanji stalno naseljeni otok na Jadranu. Najviša točka na otoku je 90 metara visok Lazaret, a posebno je lijepa pješačka staza koja okružuje otok s pogledom na Kali i Preko.

Drugi otočić, Galevac ili Školjić, smjestio se svega 80 metara od Preka i na njemu se nalazi franjevački samostan iz 15. stoljeća. Zaustavljamo se i krećemo u šetnju po otoku kroz gustu borovu šumu uređenim puteljkom koji nas vodi do samog središta otoka i samostana s crkvicom sv. Pavla. Upoznajemo fra Božu, jednog od tri otočana koliko ih živi u samostanu, koji nam ukazuje na bogatu povijesnu baštinu ovoga kraja. U samostanu se, osim vrijednih knjiga na starohrvatskom jeziku i umjetnina, čuvaju i ostaci hrvatske katoličke tiskare koja je prenesena iz okupiranog Zadra 1925. na Preko, a potom u Galevac gdje do 1945. djeluje kao žarište hrvatskog nakladništva i hrvatske duhovnosti.

Olive Island Tour
Srednjovjekovna tvrđava Sv. Mihovila na otoku Ugljanu, mjesto Preko

Zastajemo na tren u konobi, nekadašnjoj kućici s puškarnicama, kako bismo kušali otočne specijalitete – rakiju od oraha, rogača i limoncello. Okrijepljeni, krećemo dalje prema Kornatima i otoku Žutu, gdje smo proveli ugodno poslijepodne u restoranu Fešta uživajući u vrhunskim specijalitetima i lijepom ambijentu uz obalu. Međutim, odlučite li se ipak zadržati na Ugljanu, svratite barem na jedan dan u Preko. Mjestašce je to u kojem se masline prerađuju više od dvije tisuće godina. A tako je i na cijelom otoku. Gotovo svako domaćinstvo bavi se maslinarstvom, diljem otoka ima stotina tisuća stabala maslina, maslinskih puteva i suhozida, a o tragovima prošlosti svjedoče i ostaci antičke uljare u Mulinama pa Ugljan s pravom nosi naziv – Otok maslina.

Krenete li iz Preka uzbrdo do tvrđave Sveti Mihovil, čeka vas nezaboravan pogled na cijeli arhipelag i 200 milja pučine. Prema jugu vidjet ćete više od dvije stotine otoka, gotovo sve otoke arhipelaga, uključujući i Kornate i Dugi otok, koji štiti obalu od oluja s mora, dok sjeverozapadno pogled nesmetano leti prema Istu, Olibu, Pagu, Molatu i otocima sjevernog Jadrana.

Olive Island Tour
Kamene i pješčane plaže, čisto i prozirno more, te izvorni gastro doživljaj samo su neki od razloga za posjet zadarskom arhipelagu

Konačno, pogledate li prema naprijed, ugledat ćete Zadar, stari grad iznimne ljepote i bogatog povijesnog naslijeđa. Sa svoja 263 metra, brdo Sveti Mihovil druga je najviša točka na otoku, a još od prapovijesnih vremena pa do danas ostala je važna strateška točka zadarskog arhipelaga. Prva tvrđava podignuta je još u 4. stoljeću, a nova tvrđava, koja stoji i danas, izgrađena je 1203., nedugo nakon križarske opsade Zadra. Podigli su je Venecijanci kako bi nadzirali Zadar, spriječili njegovu obnovu i zaštitili svoje brodove i trgovce.

Tvrđava danas predstavlja vrlo vrijednu kulturnu baštinu Hrvatske i kao takva je zaštićena. Put će vas dalje odvesti kroz naseljena mjesta na otoku, u razgledavanje slikarskog atelijera ili starog pogona za proizvodnju maslinova ulja, a predahnuti možete u jednom od najboljih restorana na otoku, u kojem se svakodnevno poslužuju svježe morske delikatese. Posjet zadarskom arhipelagu najljepše je završiti u suton – uz pozdrav Suncu. Ne hvale se Zadrani uzalud da je njihov zalazak sunca jedan je od najljepših na svijetu.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above