Anthony Hopkins: Glumac ‘po instinktu’4 min

Višestruko nagrađivani glumac Anthony Hopkins još uvijek održava životni duh pamćenjem poezije i dijaloga, a u nekom drugom životu bio bi jednako uspješan pijanist, skladatelj ili slikar

U svojim pozamašnim godinama poznati velško-američki glumac Anthony Hopkins ostvario je, prema kritičarima, možda jedno od svojih najkvalitetnijih glumačkih ostvarenja još od kultnog Hanibala Lectera. Uloga dementnog oca u istoimenoj drami ‘The Father’ (2020.) svrstala ga je među najstarije živuće glumce (83 g.) koji su osvojili prestižni Academy Awards za najbolju glavnu mušku ulogu.

Svoj glumački talent još je 1991. obznanio široj publici, a bilo mu je dovoljno tek 16 minuta u filmu ‘Kad jaganjci utihnu’ da osvoji svog prvog Oscara i ostane upamćen po svojem prodornom pogledu, prigušenom glasu i sposobnošću da realistično utjelovi jezive, sarkastične i psihološki kompleksne likove.

Ovo je fotografija Anthony Hopkins
Anthony Hopkins/Photo12 via AFP

Posljednjom ulogom kao da je htio pokazati što je sve naučio posljednjih tridesetak godina impresionirajući gledatelje širokim rasponom afekata koje mijenja iz minute u minutu, tako da ga u jednom trenutku vidimo kao (donekle već viđenog) bezosjećajnog ostarjelog oca teške naravi, u drugome je šarmantan veseljak, a u konačnici potpuno izgubljen i nemoćan da vodi bitku sa svojim stanjem.

Hopkins je ove godine osvojio prestižnu nagradu Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu ‘The Father’

Uloga je napisana posebno za Hopkinsa i nije slučajno da se ime i karakter glavnog lika, datum rođenja, distanciran odnos s kćeri poklapaju s njegovim stvarnim životom. Iako danas ima potpuno drukčije aspiracije i svjetonazor, otvoreno priznaje da ga je u glumački svijet privukla želja da postane slavan kako bi uzvratio onima koji su mu mladenački život učinili nepodnošljivim.

Nadimak ‘Dumbo’ pratio je introvertiranog Hopkinsa tijekom cijelog školovanja jer nije bio pretjerano bistar učenik. Srećom, s 15 godina upoznaje filmskog glumca Richarda Burtona, zahvaljujući kojem se usmjerava prema umjetničkom pravcu, upisuje i završava Welsh College of Music and Drama u Cardiffu. Nakon odsluženog vojnog roka seli se u London, gdje postaje vježbenik na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti. Imao je čast učiti od velikog Sir Laurencea Oliviera, na čemu mu mnogi holivudski glumci mogu zavidjeti.

Ovo je fotografija glumaca Robert De Niro, Douglas, Brody, Kinglesy, Penn i Anthony Hopkins
Michael Douglas, Adrien Brody, Sean Penn, Ben Kingsley, Anthony Hopkins i Robert De Niro

Nakon što je dokazao sebi da može izvoditi Shakespearea i upamtiti izuzetno duge tekstove, odlučio je zamijeniti kazališne daske filmskim setom Hollywooda, gdje se u pravom smislu pronašao. Oživio je mnoge fiktivne i stvarne povijesne ličnosti, poput Rikarda Lavljeg Srca, Johna Quincyja Adamsa, Richarda Nixona, Hitlera, Otela, Pabla Picassa, Quasimoda, pape Benedikta XVI., a tvrdi da se najviše poistovjetio s ulogom Burta Munroa u filmu ‘Legenda o motoru’, istinitoj priči o starom mehaničaru s Novog Zelanda koji želi obarati brzinske rekorde u pustinjskim motociklističkim utrkama.

Pročitajte: Kino Riva: Brodovi bez kojih nisu mogli James Bond, Indiana Jones, Sophia Loren, Brigitte Bardot…

Pročitajte: Clint Eastwood: Za šaku filmova

Da je izvanredan glumac, dokazao je cijelome svijetu, ali još je u mlađoj dobi imao problema s pravilima i autoritetima, pa i alkoholizmom. Poznat je po svom urođenom temperamentu, taštini, teškoj naravi i sklonosti improvizaciji na setu. Ne druži se s drugim glumcima i preferira slobodno vrijeme provoditi u samoći.

Možda mu upravo zbog toga polazi za rukom ono što malo kojem glumcu uspijeva – dočarati surovu realnost svojih kompleksnih likova, često upravo negativaca: kanibalističkog serijskog ubojice Hanibala Lectera, Wolfmana, Drakule, marvelovskog jednookog vladara Odina, manipulatorskog ubojice i inženjera Teda Crawforda, mentalno nestabilnog mađioničara Corkyja…

Ovo je fotografija glumaca sa snimanja filma Dvojica papa
Anhtony Hopkins i Jonathan Pryce na snimanju filma Dvojica Papa

Osobenjak iz radničke velške obitelji danas se nalazi u ekskluzivnom društvu odlikovan titulom Sir, za koju kaže: ‘Ne znam zašto sam dobio viteško odlikovanje – iako je vrlo lijepo od njih – ali titulu samo koristim u SAD-u’, inzistirajući da ga zovu Tony. Životnim iskustvom Hopkins je naučio cijeniti jednostavnost i svaki trenutak koji mu donosi užitak i zabavu. Fasciniraju ga misteriji ljudskih snova i prolaznosti vremena. Za sebe kaže da je ‘glumac po instinktu’, ali ne i pretjerano metodičan kao što je bio u mlađim godinama.

‘Ne mogu sjediti u uglu i razmišljati da sam biljka ili išta tome slično. Uzmem si šalicu čaja ili kave i kažem: ‘Dobro jutro.’ Neki ljudi žele napraviti veliku stvar oko toga. Ja ne mogu. Imam vlastiti život i gluma je za mene hobi, plaćeni hobi, u kojem uživam’, istaknuo je Hopkins. U svoja četiri zida koja drži daleko od očiju javnosti, Hopkins svakodnevno vježba i improvizira na svom Bösendorferu, prepunom hrpom ispisanih skica notnih zapisa.

Ovo je fotografija Anthony Hopkins i Jonathan Pryce
Anthony Hopkins i Jonathan Pryce

Malo kome je poznato da Hopkins nije pijanist amater, već svira Beethovena od svoje desete godine te da je u svome životu objavio singlove, te filmsku i orkestralnu glazbu. Zahvaljujući svojoj trećoj supruzi Stelli koja ga je potaknula na dodatno istraživanje umjetničkih potencijala, Hopkins provodi sate i dane u svom slikarskom ateljeu slikajući slobodno i ‘po instinktu’.

Dobitnik dvaju Oscara, dvaju Emmyja, četiri nagrade BAFTA i Zlatnog globusa za životno djelo još uvijek održava životni duh pamćenjem poezije i dijaloga, a u nekom drugom životu bio bi jednako uspješan pijanist, skladatelj ili slikar.

Tekst Trešnja Ferić
Fotografije AFI Fest, Erik Ovanespour, Todd Wawrychuk, Michael Yada / ©A.M.P.A.S. & 7e Art/Film4 / Photo12 via AFP

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above