Ante Bekavac: Kvalitetno i NAJEKO poslovanje5 min

Betina je poznata kao jedan od centara tradicionalne brodogradnje u Hrvatskoj, čuvena po drvenoj brodogradnji, koja na otoku uspješno djeluje više od dva stoljeća. U spoju s modernim kapacitetima brodogradilišta to dalmatinsko mjesto nudi jedinstven spoj znanja i brodograđevnih usluga, koje danas odlazi korak naprijed u smjeru ekologije

Zahvaljujući svom položaju i sačuvanoj izvornosti, Betina je jedna od najljepših jadranskih destinacija. Godine 1948. u Betini je otvoreno moderno brodogradilište koje baštini tradiciju ‘kalafata’ iz prethodnih stoljeća, ali danas pruža i vrhunsku uslugu servisiranja i održavanja modernih jahti građenih od svih materijala, te drvenih brodova, jedrilica, katamarana i ostalih plovila do maksimalne mase od 440 tona i dužine do 50 metara. Brodogradilište i Marina Betina d.o.o. kao daleko najveća otočna brodograđevna tvrtka značajno je doprinijela da Betina, točnije otok Murter, ne doživi depopulaciju koja je zadesila mnoga otočna mjesta.

Zahvaljujući sačuvanim prirodnim i ljudskim resursima, ovo prekrasno mjesto ima izvanredne potencijale za daljnji rast i napredak. Također, tvrtka se može pohvaliti i marinom za nautičare i njihova plovila, koja raspolaže sa 190 vezova i privlači velik broj posjetitelja iz cijelog svijeta. Idealna je bazna luka koja svojim gostima pruža brojne usluge i sadržaje. Tvrtka je u sigurnost, brigu za okoliš i podizanje kvalitete usluge u zadnje dvije godine uložila više od 3.000.000 eura. Kažu da na tome neće stati jer ih obvezuje njihova vizija da budu ‘partner od povjerenja nautičaru i moru’. Jedan hvalevrijedan projekt inspiriran ovom vizijom bio je povod našeg posjeta ovoj respektabilnoj tvrtki i razgovoru s njezinim direktorom Antom Bekavcem.

Koji je to konkretan projekt koji će vašu zanimljivu viziju učiniti svima vidljivom?
Krećemo s projektom za koji vjerujem da će biti jedna lijepa i korisna priča za sve koji se uključe u njega. Konkretno, radimo na stvaranju ‘NAJEKO TOČKE’, koja će svu raspoloživu energiju oko sebe transformirati u energiju koja će spriječiti onečišćenja mora. Određeni detalji projekta uskoro će biti dostupni na našim web-stranicama. Ukratko, razvijamo koncept NAJEKO plovila s pripadajućim NAJEKO privezištem. Više detalja u ovom trenutku vam, nažalost, ne mogu kazati jer je u tijeku proces zaštite intelektualnog vlasništva.

‘Pozivamo sve naše klijente, kapetane, partnere, ali i ljude iz lokalne zajednice, da se uključe u ovaj projekt’

Kako mislite financirati ovaj projekt jer mi se čini da to ne košta malo?
Upravljam tvrtkom koja je izuzetno stabilna, što mogu prvenstveno zahvaliti prethodnim direktorima te zdravoj vlasničkoj politici, tako da financiranje projekta neće biti problem ako poslovno okruženje ostane stabilno. Sagledat ćemo i ostale dostupne izvore financiranja. Ovdje prvenstveno mislim na nepovratna sredstva koja nude država i EU fondovi. Projekt je već u inicijalnoj fazi zainteresirao jednu internacionalnu tvrtku koja ima proizvodnju u Hrvatskoj, a vjerujem da će naše jedinstvene promotivne akcije privući još novih partnera.

marina betina

Lijepo je čuti da tvrtka na otoku sa sto zaposlenih posluje stabilno i kvalitetno. Vidim da visoko podižete ljestvicu. Kako mislite postići jedinstvenost?
U projekt promocije želimo uključiti sve naše klijente, partnere, djecu i sve ljude koji vole more, prirodu i čovjeka. Prvo NAJEKO privezište treba urediti, a naš NAJEKO brod treba materijal i za to nam je potrebna pomoć. Pozvat ćemo sve vrtiće na otocima da uz pomoć djece i roditelja sakupe male predmete od drva, ali i otpad koji se može reciklirati. Drvene predmete će nam poslati, a korisni otpad pravilno zbrinuti. Od drvenih predmeta će djevojčice i dječaci s otoka Murtera u suradnji s tetama i našim djelatnicima, napraviti male ukrase za NAJEKO privezište. Svaki vrtić koji se odazove ovoj akciji dobit će od nas i naših partnera jedan eko-poklon koji će im omogućiti da bolje čuvaju okoliš.

Treba naglasiti koliko je važno da otoci žive i poslati poruku o važnosti ostanka djece u sredini iz koje su potekla

U tu priču planirate uključiti i vaše klijente i partnere?
Želimo ovom pričom dotaknuti svaki otok, bio naseljen ili nenaseljen, a ne samo one gdje postoje dječji vrtići. Štoviše, na nenaseljene otoke nakupljaju se velike količine otpada, a nema ih tko očistiti od tog ljudskog proizvoda s kojim oni nemaju veze. U prikupljanju drvene građe za naš NAJEKO očekujemo pomoć kapetana, posade i putnika naših prekrasnih drvenih turističkih brodova. Svaki brod koji nam u tome pomogne u znak zahvale dobit će od nas kvalitetan popust za sve radove u drvu. Popust će biti i veći ako naše NAJEKO privezište nahrane korisnim otpadom sakupljenim s napuštenog otoka.

Mislili ste i na ostale brodove koji nisu drveni?
I oni su važan dio naše priče. Vlasnici i kapetani jahti svih veličina svojim povjerenjem značajno su pomogli da kao tvrtka budemo tu gdje jesmo. I njih molimo da sakupe koliko god mogu korisnog otpada s naših napuštenih otoka i da nam ga donesu. Za sve koji nam pomognu pripremili smo kvalitetne popuste za sezonske radove. I to nije sve! Dobit će jednodnevni besplatni vez u marini, i to u sezoni, i besplatno pražnjenje sivih i crnih voda na NAJEKO privezištu, čija će prva faza do ljeta biti u funkciji.

Kada promocija službeno počinje?
Prvih 30 kapetana koji će nam pomoći u realizaciji projekta zajedno sa svojom posadom bili su naši gosti u jednodnevnom nezaboravnom druženju. Promocija je počela eventom održanim 4. svibnja 2022. u našoj marini. Pozivamo sve naše klijente, kapetane, partnere, ali i ljude iz lokalne zajednice, da se uključe u ovaj projekt. Naravno, ništa ne može proći bez djece, koja su nam svojim talentima pomogla otvoriti event. Prikupljanje materijala za projekt počet će onog dana kada s naših kornatskih bisera uzmemo male kamene temeljce koji će biti integralni dio kobilice broda.

marina betina

Što vas je motiviralo da uključite djecu u ovaj projekt i zašto baš male otočane?
Mnogi ističu da su naši otoci nešto najljepše što su u životu vidjeli. I zaista, kad ljeti provedete na otoku tjedan-dva godišnjeg odmora, uživate u bistrini tirkiznog mora, prekrasnim plažama, netaknutoj prirodi i tradicionalnoj arhitekturi. Ali to je samo dio života na otoku i ostaje nepoznato kako se tu živi izvan sezone, s kakvim problemima se otočani nose, što im nedostaje. Osim ovog ljetnog perioda prepunog života ostali dio godine na otocima se preživljava. Loša povezanost i nedostatak sadržaja potrebnih za kvalitetan život razlog su da sve manje ljudi tu živi, prvenstveno mladih. Zato smo kroz ovaj projekt željeli dati svoj mali doprinos važnosti života na našim otocima, apostrofirajući upravo djecu i dječje vrtiće kao garanciju nastavka života na njima. Želimo naglasiti koliko je važno da otoci žive i poslati poruku o važnosti ostanka djece u sredini iz koje su potekla. Nastojimo uključiti ne samo djecu, nego i sve zaposlene u vrtićima.

Kako ćete zahvaliti djeci koja će sudjelovati u ovom projektu?
Zahvala je sveprisutni element u ovom projektu. Kao znak zahvalnosti djeci koja pošalju svoje radove do definiranog roka poklonit ćemo set kockica za igru od reciklirane plastike. Zahvalit ćemo, kako smo i rekli, i vrtićima koji se aktivno uključe, i to donacijom opreme za kvalitetno recikliranje.

Odakle inspiracija za ovu uistinu jedinstvenu priču i koju poruku imate za kraj?
Priča je inspirirana Mediteranskim brevijarom Predraga Matvejevića. A što se tiče poruke za kraj, pa djeca nas uče što je radost i ljubav, a mi njih kako živjeti i preživjeti na planetu. Vrijeme je da svoje životne navike uistinu oplemenimo brigom o našem moru. A djeca? Ona rade ono što vide! Posjetite našu web-stranicu www.shipyard-betina.com i pridružite nam se u ovoj inicijativi.

Tekst Darko Šupuk
Fotografije Robert Matić & Marina Betina

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above