AB Yachts 145 na testu: Brzina i veličina3 min

Novi model kuće AB Yachts kao da leti nad vodom, prostraniji je nego što smo mogli zamisliti i krase ga osobine koje svim modelima kuće daju izgled koji možemo opisati samo kao senzualnu agresivnost

Nautički sajam u Cannesu, rujan 2015. Nalazimo se na palubi novog AB 145. Zahvaljujući ljubaznosti Ivana Adžića, koji vodi zastupstvo Maiora i AB Yachtsa za Francusku, imamo povlasticu da smo na probnoj vožnji s klijentom. Zahvaljujući jet pogonu jahta polako isplovljava iz veza i podiže sidra, a mi uživamo u jutarnjim vizurama Cannesa.

Ploveći minimalnom brzinom, isplovljavamo na otvoreno more, a onda se svi selimo u kormilarnicu. Tamo nam skiper otkriva što ova jahta zapravo može. Trup od gotovo 45 metara lako ubrzava do gotovo nevjerojatnih 42 čvora, a meni pažnju privlači tišina. Ne samo da je zahvaljujući vrhunskoj izolaciji jahte razina buke jako niska, nego nitko ne ispušta ni riječi, već impresionirani viđenim samo gledamo u GPS ploter na kojem piše 42 čvora. Tako je izgledao prvi susret s najvećim modelom AB Yachtsa, 44 metra dugačkom jahtom koja već na prvi pogled iznenađuje količinom prostora koja se primjećuje i nagovještava izvana.

Prirodan korak u evoluciji uspješnog modela AB 140, od njega je veći, prostraniji i senzualniji, ali i agresivniji. Nadgrađe i trup novog modela izrađeni su od superlaganih materijala, jahtu pokreću motori MTU i vodene turbine MJP, a njezin trup dubokog V-profila pravo je remek-djelo. Brodogradilište se silno potrudilo baš oko težine jahte i svaki je detalj dizajniran tako da bude što je moguće laganiji. Rezultat sveg tog promišljanja su nevjerojatna brzina, stabilnost i apsolutno odsustvo vibracija.

AB 145
Jednostavno i čisto uređenje prostora u svijetlim tonovima drva i tkanina obilježava cijelu unutrašnjost jahte, uz poneki ‘šik’ detalj poput crvene fotelje

Estetski gledano, AB 145 je podjednako lijep koliko i praktičan, spaja sigurnost i stil. Komforan je, luksuzno uređen i opremljen, otmjen i agresivan u podjednakoj mjeri. Odražava i tradiciju kuće i krase ga neke sasvim nove osobine, koje su pretežno uvedene da bi jahta bila što udobnija, što prikladnija za opuštene trenutke u krugu obitelji i prijatelja.

Posebno je zanimljiva vlasnička kabina, smještena na glavnoj palubi i opremljena centralno smještenim krevetom iz kojega puca krasan pogled na okolinu. Zid te kabine potpuno je prekriven staklima, pa je kabina preplavljena prirodnim svjetlom. Iza spavaćeg dijela kabine izvedena je vrlo prostrana kupaonica, a do nje i praktična garderoba, a iz ove se kabine privatnim stubama izlazi na vanjski dio palube, u salon na pramcu. Taj je salon jedan od nekoliko privatnih prostora namijenjenih isključivo vlasniku, a kao i ostali, uređen je vrlo raskošno. Vlasnička kabina povrh svega ima i privatnu terasu, na desnoj strani trupa.

Zajednički salon na glavnoj palubi je prostran, okupan prirodnim svjetlom i uređen finim namještajem, u svijetlim i veselim bojama. Salon je, prema željama vlasnika, podijeljen na dva jasno odvojena dijela – lounge s naslonjačima i blagovaonicu koja može potpuno nestati iza pomične pregrade.

AB 145
Vlasnička kabina smještena je u pramčanom dijelu glavne palube, a osim što je izrazito prostrana, ima i veliki balkon

U potpalublju su izvedene četiri gostinske kabine, sve podjednako udobne i raskošno namještene, koje se vrlo malo razlikuju od vlasničke. Sve kabine imaju privatne kupaonice, uređene su u svijetlim bojama i u istom minimalističkom luksuzu kao vlasnikova, a do njih se nalazi i brodska teretana. Na ovom brodu ni posada nije zapostavljena, pa na raspolaganju, osim kabina, ima vlastitu blagovaonicu, do koje se nalaze praonica rublja, kuhinja i smočnica.

Fly paluba je impresivna dimenzijama i praktičnošću, podijeljena na nekoliko zona redom namijenjenih opuštanju, druženju, zabavi i – opet prema izričitim željama vlasnika – sunčanju. Udobna jahta na kojoj vlasnik može provoditi vrijeme u obiteljskom krugu ili zaploviti brže ako to želi – tako je vjerojatno glasio opis narudžbe za ovaj krasan brod, a rekli bismo da je klijent točno to i dobio. Lijepi AB 145 najbolje se može opisati u nekoliko riječi: prostor, brzina, stil.

AB 145
AB 145 spaja sigurnost i stil
Tehnički podaci

TEHNIČKI PODACI
Duljina: 44,50 m
Širina Beam: 8,30 m
Gaz Draft: 1,30 m
Motori Engines: 3 x MTU 16V2000 M94
Snaga Power: 2x 2.600 KS HP
Vodene turbine: 2+1 MJP 650
Najveća brzina: 43 čv.
Brzina krstarenja: 38 čv.
Autonomija: 1.000 nm
Graditelj: AB Yachts – FIPA GROUP

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above