Održana 32. i 33. Think Green akcija u Visu i Komiži



4 min

Ronilački klub Roniti se mora u suradnji s partnerima uspješno je održao 32. i 33 ekološku akciju Think Green na otoku Visu

Ronilački klub Roniti se mora sada već sa dvanaestogodišnjim iskustvom u uklanjaju otpada iz Jadranskog mora, uz podršku partnera C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te tvrtke INA d.d., uspješno je održao 32. i 33 ekološku akciju Think Green u Visu i Komiži.

Akcija je trajala dva dana, a čistile su se lokacije luka Vis, uvala ispred Češke vile, luka Komiža te uvala Parja. Iz podmorja je izvađeno gotovo devet tona (8.780 kilograma) otpada. Pronađene su i uklonjene razne vrste plastičnog i staklenog otpada, ostaci ribolovnog pribora, ribarske mreže, metalne i građevinske konstrukcije, a iz poznatog tunela za podmornice uklonjene su čak 42 kamionske i automobilske gume. U partnerstvu s C.I.O.S. grupom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav otpad prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka te će biti razvrstan, recikliran i adekvatno zbrinut.

U akciji je sudjelovalo preko 60 volontera, a ovaj impresivan rezultat ne bi bio izvediv bez potpore lokalne zajednice: Grada Visa, Gradine Vis, Grada Komiže, Turističkih zajednica grada Visa i Komiže, Modra Špilja d.d. te Nautičkog centra Komiža.

think green akcija skupljanja smeća iz mora kraj otoka visa think green akcija skupljanja smeća iz mora

U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora Zagreb, kao i članovi ENK PENA iz Tetova koji su potegnuli čak iz Makedonije kako bi sudjelovali u Think Green akciji na Visu, ERK Leut iz Blaca, ERK Periska iz Ploča, članovi udruge Morski covik s Visa, Sea Star Diving iz Molunta, PIK Mornar iz Splita te Svet ronjenja iz Beograda iz čega je vidljivo da Think Green okuplja ronilačku zajednicu iz cijele regije, a i mnogo šire.

Ove ekološke akcije u Visu i Komiži sponzorirali su: Jamnica, Dicta d.o.o., ORIS, Mares, JANAF d.d., Jadrolinija, Montre, Seiko, Garmin, Zagrebačke pekarne KLARA d.d., Germania, Geopark Viški Arhipelag, Hoteli Vis d.d., DC Nautica Vis, Manta Diving center, ISSA Diving center, Diving center B-24, HVIDRA Vis i DVD Komiža, a medijski pokrovitelji su SCUBAlife, Scuba Skener i Morski.hr.

raznorazan otpad u podmorju plastične boce na dnu mora

U sklopu Think Green akcije na komiškom kaštelu postavljena je izložba ‘AqUA – Adriatic Underwater Academy’. Riječ je o još jednom projektu RK Roniti se mora (sufinanciran sredstvima Europske Unije) kojim je osmišljena poučna staza sastavljena od 30 ploča. Na njima su slike živih bića Jadranskog mora s opisima glavnih bioloških karakteristika i razloga zbog kojih su ta bića bitna za bioraznolikost našeg ekosustava. Izložbu su dosad kao podvodnu stazu već posjetili osnovnoškolci grada Bale iz Istre, a sada su je imali priliku vidjeti i komiški mališani.

Kao drugi dio edukativne komponente Think Green akcije na otoku Visu u Centru za kulturu Ivan Vitić održano je predavanje pod nazivom ‘Što nam govore nova znanstvena otkrića o podvodnoj kulturnoj baštini otoka Visa’ u organizaciji udruge Morski covik Vis. Tako su sudionici eko-akcije imali priliku od profesorice splitskog sveučilišta Tee Katunarić Kirjako čuti nešto više o povijesti olupina koje se nalaze u viškom akvatoriju. Kako je u Komižu upravo na dan održavanja 33.

think green akcija čišćenja podmorja sudionic i partneri think green predavanje o onečišćenju podmorja

Think Green akcije uplovio istraživački brod RPM Nautical Foundation-a koji se služi najsofisticiranijom opremom za istraživanje podmorja, jedinstvena prilika bila je poslušati predavača Jamesa Goolda, direktora zaklada koji je predstavio dosadašnje projekte otkrivanja ostataka na olupinama u Mediteranu te načinu na koje se olupine štite od devastiranja i krađe artefakata.

Inače, zanimljivo je navesti da je nakon ovih akcija u Visu i Komiži Think Green premašio brojku od stotinu tona – nakon vaganja otpada izvađenog u Visu i Komiži (8.780 kilograma) ukupna masa otpada koju su ronioci na eko akcijama Think Green uklonili iz podmorja veća od je stotinu tona, brojka koja tjera na razmišljanje i one kojima ekologija nije bliska…

Fotografija RK Roniti se mora

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above