Ferretti Yachts 860 na testu: Simfonija ljepote i komfora



6 min
00:01:18
00:01:18

Ferretti Yachts 860 osvaja skladom između stilskih i arhitektonskih elemenata, izvanrednom udobnošću s naglaskom na well-being i optimizacijom svih elemenata – a sve je to upakirano u prepoznatljivi stil Made in Italy

Novi flybridge model premijerno je predstavljen na sajmu u Cannesu, kao evolucija izuzetno zapaženog modela 850, koji je izrađen u više od 40 primjeraka. Nimalo jednostavan zadatak poboljšavanja već odlične jahte dobio je tim koji potpisuje nove Ferretti modele. Tako je Ferretti Yachts 860 rezultat suradnje odbora za strateške proizvode kojim predsjedava Piero Ferrari i odjela za inženjering grupe Ferretti, dok dizajn vanjskih linija potpisuje Filippo Salvetti, a interijera Ideaitalia.

Ferretti Yachts 860 dizajn

Prvi pogled na siluetu plovila kaže vam da se radi o novom stilskom izričaju, a njome dominiraju staklene površine i novi bočni prozori koji trupu daju dinamičan izgled. Najuočljivije promjene su na krmi. Poput modela ‘mille’, i novi 860 ima staklenu stijenku poviše krmenog zrcala koja omogućava nesmetan pogled na morsku površinu dok sjedite u kokpitu.

Stol u kokpitu je kvadratnog oblika za osam osoba i naglašava glavnu misao vodilju dizajnera, a to je stilsko povezivanje eksterijera i interijera u jednu cjelinu. Tako ćete stol gotovo istog oblika pronaći i u blagovaonici, a jedino što ih razlikuje je materijal izrade, kokpit krasi stol od tikovine, a blagovaonicu stakleni.

Krmeni dio plovila je doživio i najveće promjene, tako da sada u garažu stane nezaobilazan Williams Jet 395, ali i jet ski s dva sjedala, što ga čini prvom jahtom u klasi po kapacitetu garaže, a morske igračke mogu skliznuti na vodu s krmene platforme koja se spušta pod površinu. Udobnost, praktičnost, privatnost i elegancija karakteriziraju cijeli krmeni dio.

Ploveća vila je najbliži opis osjećaja koji novi Ferretti 860 pruža u plovidbi

Kokpit i platforma tvore neprekinuti prostor površine veće od 30 četvornih metara, s novim konceptom dizajna i spomenutim panoramskim pogledom. Vrata glavnog salona mogu se potpuno otvoriti, bilo električno ili ručno, čime se stvara maksimalan kontinuitet između prostranih, svjetlom ispunjenih unutarnjih i vanjskih prostora.

Ferretti Yachts 860 interijer

Upečatljivo dizajniranim interijera dominiraju protočne, skladne linije, a nekoliko elemenata se ističe na toj skladnoj pozadini – spiralno stubište na glavnoj palubi koje vodi do donje palube i oko kojeg se razvija cijeli raspored, samostojeći namještaj i čiste linije nadahnute stilom art deco, koje su temelj sofisticiranog, ali nenametljivog dizajna.

Nama se svidio i ogroman televizor smješten na podu s lijeve strane salona veličine 75 inča. Svestrana izvedba interijera ostavlja vlasniku širok izbor za osmišljavanje vlastita kućnog okoliša – ta mješavina stilova i trendova jedna je od prepoznatljivih osobina novih modela Ferretti Yachts, prema konceptu ‘Just Like Home’, koji opisuje udobnost, talijanski stil, bezvremenski dizajn i izrada. Također je vrijedna pažnje evolucija stilskih osobina, temeljena na bogatim strukturalnim detaljima i detaljima elemenata dizajna interijera.

ferretti yachts 860 interijer
Unutrašnjost jahte može se naručiti u klasičnoj ili modernoj izvedbi

ferretti yachts 860 interijer

Glavni salon površine veće od 27 četvornih metara u potpunosti iskorištava kontinuitet između vanjskog i unutarnjeg prostora, s prozorima od poda do stropa na objema stranama trupa i dva moguća rasporeda, s otvorenom kuhinjom ili s pregradom koja ga odvaja od predvorja. Primjerak u Cannesu imao je klasičnu zatvorenu kuhinju sa zasebnim izlazom na palubu.

Ferretti Yachts 860 je dostupan u dvije kromatske sheme, klasičnoj i suvremenoj: prva ima tamnije i toplije boje, te upečatljive kontraste, a druga bljeđe i hladnije boje i karakteriziraju je nijanse ton-na-ton do potpuno bijele. ‘Naša’ jahta je bila uređena klasično, za talijanskog vlasnika.

Blagovaonica sa stolom za osam gostiju ima veliku kliznu ostakljenu površinu koja se otvara na lijevi dio vanjske palube i s njim stvara prekrasan ambijent ispunjen svjetlom. Kuhinja ima staklokeramičku ploču za kuhanje, kombiniranu mikrovalnu pećnicu, hladnjak zapremine 302 litre i zamrzivač zapremine 117 litara, uz mogućnost dodavanja drugih uređaja.

Moderni interijeri savršeno se nadopunjuju s udobnim eksterijerima

S lijeve strane salona, veličanstveno spiralno stubište vodi na donju paluba, dok se pristup pramcu i velikom upravljačkom mjestu uređenom u istom stilu kao i ostatak interijera može zatvoriti vratima, jamčeći privatnost gostiju. Poluizdignuto upravljačko mjesto je tako odvojeno od prostora za goste, a posadi je na raspolaganju blagovaonica s naslonjačem i stolićem za kavu, uz dva samostojeća naslonjača kuće Poltrona Frau.

ferretti yachts 860 pramac

Upravljačko mjesto najnovije generacije ima novu integriranu kontrolnu ploču Simrad Command i prednje staklo bez središnjeg pregradnog elementa, za savršenu preglednost tijekom plovidbe. Prostorije za posadu smještene su u pramcu, te uključuju dvije dvokrevetne kabine s vlastitim kupaonicama. Na donjoj palubi se nalaze četiri dvokrevetne kabine za goste, sve s vlastitim kupaonicama.

Vlasnička kabina velikih dimenzija proteže se od jedne do druge strane trupa i ima dizajn i rješenja slična onima razvijenim za megajahte: dovoljno prostora za pohranu, uključujući garderobu i vlasničku kupaonicu. Posebno su zanimljiva i inovativna rješenja zvučne izolacije, dizajnirana da omoguće maksimalnu udobnost i privatnost.

Naime, komfor je bio jedan od najvažnijih zadataka dizajnerskog tima, a njemu doprinose i nova rješenja koja smanjuju vibracije i buku. Prema pramcu na desnoj strani nalazi se jedna dvokrevetna kabina za goste, a na lijevoj strani jedna s dva odvojena kreveta. Za kraj, na donjoj palubi nalazi se i velika dvokrevetna VIP kabina s krevetom okrenutim prema boku.

Ni vanjske prostorije jahte nisu manje impresivne: pramčani kokpit površine 11 četvornih metara ima raspored dnevnog boravka, s naslonjačem za dvije osobe okrenutim prema naprijed, središnjim rukohvatom i ugrađenim držačima za čaše, s kaučem na razvlačenje s naslonom za leđa i elegantnim stolićem od tikovine u sredini. Tenda za zaštitu od sunca s nosačima od karbona pruža zaklon od sunčevih zraka.

ferretti yachts 869 flybridge

Flybridge nudi iskoristivu površinu od 44 četvorna metra, može biti opremljen samostojećim elementima, a ima mjesta i za veliki višenamjenski element sa svime potrebnim za pripremu i posluživanje obroka, blagovaonicu za do osam osoba i – prvi put na jednom modelu Ferretti Yachts – dodatni jacuzzi na krmi. Apsolutnu udobnost jamči dvobojni kruti krov dostupan u tri različite verzije – fiksno staklo, staklo koje se otvara ili staklo s venecijanerima.

Ferrettii Yachts 860 u plovidbi

Prvi primjerak modela Ferretti Yachts 860 opremljen je dodatnom konfiguracijom s dva motora MAN V12 (2000 okr./min) s kojima smo postigli najveću brzinu od 30 čvorova, uz potrošnju od 789 litara. Brzina krstarenja od 24 čvora čini se kao ugodna alternativa uz koju trošite 540 litara na sat, dok u delivery režimu i brzini od 10 čvorova trošite samo 65 litara na sat.

ferretti 860 krmena platforma
Jahta ima prostranu krmu, najpopularniji prostor za druženje i privatnost, s vrlo prostranim kokpitom ograđenim staklenom ogradom

Standardna verzija s dva motora MAN V12 snage 1800 KS postiže brzinu krstarenja od 24 čvora i najveću brzinu od 28 čvorova (privremeni podaci). Na zahtjev se mogu ugraditi stabilizatori Seakeeper ili Side Power/Sleipner Vector Fins, a mi smo plovili s ugrađenim Seakeeperom 18. Poanta ove jahte nisu visoke performanse, već udobnost plovidbe, a ona je tu nenadmašna. Sveukupno gledajući, sigurni smo da će nova jahta Ferretti nadmašiti uspjeh svoje slavne prethodnice.

Ferretti Yachts 860 tehnički podaci

Duljina: 26,95 m
Širina: 6,22 m
Gaz: 2,08 m
Istisnina: 72.000 kg
Spremnik za gorivo: 7000 l
Spremnik za vodu: 1400 l
Motori: 2 x MAN V12 2000
Najveća brzina: 32 čvora
Graditelj: Ferretti Yachts
Zastupnik: MennYacht

Fotografije i video Ferretti Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above