Canados Gladiator 493 Grand na testu: Spreman za arenu



4 min

Canadosov dnevni krstaš izrazito sportskog dizajna omogućava brz i siguran dolazak na odredište uz dovoljno luksuza za uživanje na palubi i boravak od nekoliko noći u ugodnoj unutrašnjosti

Canados je brodogradilište koje je najpoznatije po flybridge jahtama iz linije Canados i velikim jahtama iz linije Oceanic, zbog čega je linija manjih dnevnih krstaša upečatljivog imena Gladiator pomalo ostavljena u sjeni svoje veće braće. Ipak upravo ove godine Canados je najavio tri nova modela iz ove linije: Gladiator 411 Carbon Series, Gladiator 493 Grand i Gladiator 631 Next.

Canados Gladiator 493 Grand
Gladiator 493 Grand izglisira već pri 14 čvorova, a maksimalna brzina koju smo uspjeli postići na testu je 38 čvorova

Na sajmu u Cannesu imali smo priliku probati Gladiator 493 Grand, petnaest metara dug dnevni krstaš s otvorenim kokpitom. Izrazitog sportskog izgleda s bočnim stranicama koje su više od središnje konzole i malenog nadgrađa od kojega su s boka vidljiva samo sjedišta upravljačkog mjesta, vjetrobransko staklo, te ležište ispred njega, Gladiator 493 Grand prati trenutno moderan dizajn dnevnih krstaša koji smješta unutrašnjost u potpunosti ispod glavne palube.

Osim što je rađen za užitak u plovidbi, Gladiator je stvoren i za jednak užitak boravka na palubi

Ipak, Gladiator 493 Grand pri tome i dalje uspijeva zadržati sportski izgled izbjegavajući jako visok ukupni dizajn trupa. Gladiator je brod rađen prvenstveno za osjećaj plovidbe te mogućnost da vas i po lošem vremenu sigurno vrati u marinu. Na testu u Cannesu ovaj model nas je oduševio svojom poletnošću.

Gladiator 493 Grand glisiranje

Opremljen s dva Volvo Penta D-6 DPI dizelska motora od po 440 konjskih snaga te hidrauličnim stern driveom, Gladiator 493 Grand izglisira već pri oko 14 čvorova, a maksimalna brzina koju smo uspjeli postići je 38 čvorova s četiri osobe na brodu i s blago valovitim morem, dok je optimalna brzina krstarenja s ovim motorima 33 čvora.

Kome ovo nije dovoljno, u ponudi je opcija s dva motora Volvo Penta D11 od po 725 konjskih snaga ili dva Caterpillar C12 motora od po 705 konjskih snaga u kombinaciji s površinskim propelerima JDM Special Surface Shafts, koji postižu maksimalnu brzinu od 48 čvorova, a na izboru je još i verzija broda s po tri izvanbrodska motora.

Canados Gladiator 493 Grand Canados Gladiator 493 Grand

 

No, osim same brzine bitno je kakav osjećaj u plovidbi Gladiator 493 Grand pruža, a osjećaj je vrhunski budući da je brod vrlo lagan na kormilu i u isto vrijeme jako precizan zahvaljujući visokom V- profilu trupa, omogućujući okrete pri punoj brzini bez puno gubitka brzine. Flapsovi, iako nisu automatski, namještaju se pomoću dviju visokih ručica te se podižu i spuštaju u roku od jedne do dvije sekunde, a za Canados ih je radila specijalno tvrtka JDM.

Osim samog osjećaja vožnje, test je pokazao da Canados drži do maksimalne kvalitete izrade i u svojim manjim modelima, gdje to najbolje dolazi do izražaja s obzirom na to da svaki udar u val otkriva slabu točku. Kod Gladiatora 493 Grand toga nema te je svaki dio ovog broda čvrst kao da je od čelika.

Canados Gladiator 493 Grand

 

Sjedišta su također prilagođena performansama broda te su tako tri sjedišta upravljačkog mjesta duboka sportska sjedišta s visokim bočnim stranicama koja vas drže u mjestu, a za putnike koji žele čisti osjećaj vožnje, na vrhu nadgrađa, ispred sunčališta, postavljana su ergonomska ležišta s naslonom za glavu u kojima se može sigurno uživati u vožnji u poluležećem stavu, tzv. šezloni. Osim što je rađen za užitak u plovidbi, Gladiator 493 Grand je brod rađen i za jednak užitak boravka na palubi.

Tako je prostrana krmena platforma dostupna u opciji s hidrauličnim stubištem koje se spušta u more tvoreći tako od krme privatnu plažu. Prostrano sunčalište na krmi ispod skriva spremište za maleni tender ili igračke za more, a ispod nje se nalazi prostor za motore s odličnim pristupom. T-topom je natkriven stol za objedovanje s dva reda sjedišta te vanjska kuhinja u stilu bara koja se naslanja na upravljačka sjedišta, a opremljena je ladičnim hladnjacima, grilom i sudoperom, i sasvim dovoljna za dnevna krstarenja.

 

vlasnička kabina

Upravljačko mjesto napravljeno je od karbonskih vlakana s velikim klasičnim tipkama, dok su sve informacije o motorima i brzini sadržane na jednome multifunkcionalnom displeju. Za manevriranje u marinama tu je i Volvov joystick. U unutrašnjost se ulazi kroz jednostavna klizna vrata pored upravljačkog mjesta, a tu se nalazi vlasnička kabina s prostranim šesterokutnim krevetom, prostranom kupaonicom te malenom kabinom za goste s nešto manjim bračnim krevetom.

U stilu svojih velikih jahti, Canados omogućuje vlasnicima izbor materijala i izgleda unutrašnjosti i vanjštine. Uz kvalitetu izrade i odličan užitak plovidbe, Gladiator 493 Grand je brod koji vraća dnevne krstaše svojim korijenima, a to je mogućnost da brzo i sigurno stignete na odredište uz dovoljno luksuza za uživanje na palubi i boravak od nekoliko noći u ugodnoj unutrašnjosti. Kao takvoga nije nam teško vidjeti ovaj model ili neke druge Canadosove manje modele kao tendere za superjahte.

Canados Gladiator 493 Grand tehnički podaci

Duljina preko svega: 15,05 m
Širina: 4,25 m
Gaz: 1,05 m
Istisnina: 12.400 kg
Spremnik za gorivo: 1350 l
Spremnik za vodu: 300 l
Motori: 2 x Volvo D6-440 KS, 2 x Volvo D11-725 KS,
2 x Caterpillar C12-700 KS, 3 x Mercury 450R,
3 x Mercury 600 KS V12
Graditelj: Canados

Tekst Mlađan Marušić
Fotografije Canados

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above