Plešivica: Uskim cestama u carstvo hrvatskih pjenušaca

8 MINUTES READ
00:00:25

Hrvatska se sa svojom listom autohtonih sorti savršeno uklapa u nove svjetske enološke trendove, a mi smo ovu regiju s nekim od najboljih pjenušaca odlučili istražiti s novim Audijem A4 35 TDI S tronic, koji se pokazao kao savršeni suputnik za vijugave ceste ‘hrvatske Champagne’

Plesivica pogled iz zraka
Plešivicom meandriraju ceste s nasadima chardonnaya, rizlinga, portugisca, pinota

Na prvi pogled, automobile i pjenušce ne možete svesti na zajednički nazivnik ni teorijom velikog praska, no zanemarimo li konačni proizvod, s jedne strane limuzinu, a s druge strane pjenušavo vino, poput mjehurića iz duge uske čaše izlaze sličnosti, a naša reportaža o otkrivanju hrvatske ‘šampanjske’ regije dobiva i prve logične konture. Duga tradicija, kvaliteta i premium status, etikete su koje se mogu ‘zalijepiti’ na oba proizvoda. U slučaju novog Audija 35 TDI S tronic ‘etikete’ se savršeno preklapaju s potrebama današnjih poslovnih ljudi za limuzinom više klase koja skriva sportske karakteristike, a koja će ih, upotpunjena udobnošću i tehnologijom, prevesti u najkraćem vremenu i sigurno do idućeg sastanka. S druge strane, Hrvatska se sa svojom listom autohtonih sorti savršeno uklapa u nove svjetske enološke trendove jer danas, za razliku od prije tridesetak godina, može kvalitetom proizvodnje parirati svjetskim pjenušcima, a ako Francuska ima pokrajinu Champagne, onda Hrvatska ima Plešivicu. Za doći do Jastrebarskog, odnosno Plešivice, gdje se nalaze hrvatski majstori pjenušaca, mora se proći zagrebačke gužve, što Audi odrađuje bez ikakvog problema, jer zavaljeni u duboko profilirana sjedala s odličnim audiosistemom vrijeme puno lakše prolazi. Od bogatog programa zaštite putnika, na zaslonu osjetljivom na dodir možete odabrati nivo automatskog kočenja (Audi pre sense city), što će dobro doći upravo u prometnim gužvama.

Idealan suputnik za male i velike ceste

Izraženiji sportski redizajn najprodavanije Audijeve limuzine savršeno se uklopio u krajolik vinorodne Plešivice

U ritmu kreni-stani, Audijev sistem automatskog gašenja funkcionira odlično, pa još k tome i uštedite gorivo, iako TDI motor sa 120 kW nije velik potrošač. Kod prestrojavanja i naglih ubrzanja, gotovo i nemate osjećaj da se u motoru mijenjaju brzine i preslaguju zupčanici, no broj okretaja linearno raste na potpuno digitalnom sučelju. Kad iziđete iz gužve i dohvatite se autoceste, Audi će vam sa zadovoljstvom pokazati svoje lice, a to je udobna ‘cestovna krstarica’ srednje klase, koja vanjskim dizajnom možda to ne naglašava, ali suvereno nadilazi konkurenciju. Instant odziv gasa čini ubrzanja istinskim užitkom, pa smo svako malo pregledavali zaslon kako ne bismo prekoračili ograničenja brzine, no i mi smo ljudi, pa tko zna, možda dok ovo čitate, upravo plaćamo manju kaznu. Upravljanje Audijem na otvorenoj cesti je doslovno poput videoigre, pa čak i neiskusni vozači mogu sigurno voziti na autocesti jer se za sigurnost brine cijeli sustav elektronike, pa je krajnji rezultat neopterećenost i opuštenost u vožnji. Silaskom s autoceste prema našem odredištu Plešivici, dolazite na područje užih cesta nerijetko obilježenih neravninama, no zahvaljujući naprednom ovjesu naša vožnja ostala je i dalje udobna.

Pjenušci Griffin iz morskih dubina

Crni Griffin pjenušac jedno je od fenomenalnih ‘izuma’ Krešimira Ivančića

Nije bilo lako izići iz Audijeva loungea, no s druge strane čekali su nas neki od ponajboljih hrvatskih vinara s ovog područja. Premda se njegovi preci još od 1759. bave vinarstvom, tek prije desetak godina Krešimir Ivančić odlučio je okrenuti smjer obiteljske vinarije prema pjenušcima i, s obzirom na renome koji je stekao, napravio je pravi potez. Uz punu podršku oca Milana, stvorio je brend ‘Griffin’, iznikao iz obiteljskoga grba koji sa svojom simbolikom savršeno odgovara ovim pjenušcima, jer upravo su ova mitska bića čuvari Dionizijeva kratera vina. Zgodna poveznica, ali samo ako proizvodite vrhunski pjenušac kao što to radi obitelj Ivančić. Njihov izlazak na tržište obilježen je etiketom ‘Brut’ – prvim vrhunskim pjenušavim vinom na ovim prostorima, a Krešimir se od tada prometnuo, uz neke već etablirane plešivičke susjede, u novu zvijezdu hrvatskih pjenušavih vina. Posao s premium pjenušcima vrlo je zahtjevan, jer se nakon tri do pet godina, ovisno o tipu pjenušca, iz podruma izvlače prve boce i tek se onda vide rezultati. ‘Dark side’ se ističe ne samo vanjskim izgledom, jer je nastao od jedne uistinu autohtone i pomalo podcijenjene sorte portugizac, kao vrhunsko pjenušavo vino koje plijeni sva osjetila. S jarkom crvenom bojom i pravom eksplozijom okusa, sljubljivanje s jelima od divljači čini se sasvim logičnim, jer se voćnost, mineralnost i neopisiva lakoća ispijanja idealno vežu uz ‘težu’ hranu. Od iste sorte rađen je i ‘Rose’, plemenit i lagan, ljetni ‘appetizer’, koji se nedavno ‘zazlatio’ na svjetskom natjecanju ‘Portugieser Du Monde’. Uz autohtone sorte, obronci plešivičkih brda idealni su za internacionalne sorte poput sauvignona, chardonnaya, pinot noira, pa je tako ‘Zero’, pjenušac napravljen od sto posto chardonnaya bez dodatka šećera, dok je ‘Dark Lady’, kao i svi pjenušci, dobiven kombinacijom tradicionalnog vrenja u boci i krio maceracije. Zasebno mjesto, pa i ručno rađeno drveno pakiranje zaslužuje ‘Coral Griffin’, pjenušac ‘par excellance’, koji je kao vrhunski proizvod more dodatno odnjegovalo. Naime, nekoliko tisuća boca pjenušca, negdje ispred Paga, na dvadesetak metara dubine leluja u kavezima uz pomoć morskih struja oko dvije i pol godine, gdje dubina i tišina mora čini magiju, i koje kulminiraju u vrlo cijenjenom ‘morskom’ pjenušcu.

Audi se izvrsno snašao po padinama Plešivice

Nije lako napustiti gostoprimstvo cijele obitelji Ivančić, no kad ne smijete degustirati jer vozite, a još vas ispred čeka novi Audi, stvari se ipak lakše kotrljaju. Vinogradi Plešivice smješteni su na južnim padinama obronaka do čak 400 metara nadmorske visine, a kako bi došli do našeg sljedećeg gosta, vozili smo se niz brda i doline, zavoje i pitoreskna sela, uglavnom na cestama gdje se ne mogu mimoići dva vozila. I baš tu se očitovala okretnost Audija A4, a uz asistenciju za kretanje ‘Hold assist’ te parking sustav sprijeda i straga koji daje zvučno upozorenje na prepreku i vizualni prikaz na zaslonu MMI-ja, naša jedina briga bila je da ne zaprljamo limuzinu za fotografiranje. Unutrašnjost Audija je posebna priča, u kojoj dominira 10-inčni MMI zaslon koji je središnje mjesto novog sustava upravljanja, ali i navigacije te ‘Infotainmenta’. Uz decentno ambijentalno osvjetljenje, boravak u autu je ugodan, no kako ne bi bilo dosadno, izgled digitalnih brojčanika može se personalizirati, a mi smo se naravno odlučili za sportski izgled, no na izgledu smo se i zadržali jer nismo ni blizu išli do maksimalnih 228 km/h.

Tri generacije Šemberovih

Nikola Šember najbolji je dokaz kako obiteljska tradicija može postati i uspješan biznis

Obitelj Šember jedna je od glavnih proizvođača pjenušaca i uz ostale ‘mirne’ etikete, pjenušci su zasigurno njihov glavni adut. Uz Zdenka Šembera i suprugu, u obiteljskoj vinariji rade tri generacije ove obitelji, pa ne čudi što je sva ta ljubav, ali i terroir Plešivice prenesen u konačni proizvod. Unatoč novom podrumu vinarije upravo namijenjenom odležavanju pjenušaca, obitelj Šember ne namjerava drastično povećavati kvantitetu, već godinu za godinom, uz neke nove edicije i etikete, nastoje samo podizati kvalitetu, jer to su količine koje mogu obiteljski obraditi, i dalje ne idu. Šemberi su započeli s ozbiljnom proizvodnjom pjenušaca 1997. i odlučili su se isključivo za klasičnu metodu proizvodnje, odnosno vrenje u bocama nakon odležavanja. ‘Rose’ prvi izlazi na tržište nakon što odleži oko godinu i pol na kvascima i to se odmah primjećuje po njegovoj svježini, dok ‘Brut’ ostaje još godinu dana pa i dulje prije degoržiranja, pa je i okusom kompleksniji. Nismo degustirali, ni približno kako smo željeli, no na nosu su pjenušci Šember izrazito voćne note i ‘živahni’ u čaši, a vjerujemo i senzacija na nepcima. ‘Pavel’ je ‘single vineyard’ pjenušac napravljen od 90 posto chardonnaya i 10 posto autohtone sorte žuti plavec, i ‘rijetka je vrsta’ s obzirom na to da ne izlazi na tržište svake godine, već kada su sirovine i svi uvjeti baš idealni za njega. Tako je 2013. bila nulta godina za ‘Pavel’, a sada je vani 2016. i ako sebi i društvu želite priuštiti istinski i rijedak moment s čašom pjenušca, ‘Pavel’ je upravo idealan jer nosi poseban sortiment Donjih Pavlovčana. Sin Nikola najavljuje i proizvodnju posebnog ‘blanc de noirs’, odnosno bijelog pjenušca rađenog od crnog pinota, a jedini je problem što ćemo morati pričekati još dvije godine za degustaciju.

Vinarija Korak otvara novo poglavlje

Obitelj Korak svoju bogatu ponudu vinarije nadopunit će otvaranjem’fine dinninga’ usred Plešivice

Audijem smo se odvezli doslovno pred vrata budućeg vjerujemo eno/gastro epicentra Plešivice, novog restorana obitelji Velimira Koraka, koji je spreman za prve goste, a mi smo odmah iskoristili jedinstvenu priliku i fotografirali limuzinu koja se savršeno uklopila ispred fenomenalnog interijera novog restorana. Vinarija Korak planira gostima potaknuti emocije ‘na svim frontovima’, pa će jela u nekoliko sljedova temeljena na lokalnim namirnicama Plešivice, ali u ‘fine dinning’ maniri, spojiti s bogatom paletom vlastitih vina. Za kuhanje će biti zadužen najstariji Velimirov sin Bernard, koji je iskustvo stjecao kod Ane Roš pa i velikog Massima Botture, dok vinski dio vodi sin Josip, u čijem smo društvu razgledali novi prostor iz kojega se pruža prekrasan vidik na cijelu Plešivicu. Njihovi vinogradi nalaze se na nekih devet lokacija i oko šest hektara, a sve te mikrolokacije daju nešto ‘svoje’, i tu zapravo leži cijelo bogatstvo, bilo da je riječ o sauvignonu, chardonnayu, rizlingu, pinotu sivom i crnom, portugiscu ili syrahu, no od pjenušaca zasad imaju dvije etikete. Iako se glavnina proizvodnje temelji na mirnim i dobro poznatim vinima, od pjenušaca se željelo napraviti kompleksno piće koje će zadovoljiti i najzahtjevnije, ali s okusom Plešivice. ‘Brut Nature’ i ‘Rose Nature’ pjenušci su bez šećera, napravljeni skroz suho i autentično, što znači da se kompleksnost terroira dobivena iz vinograda prenosi u boce i prepušta odležavanju u boci oko šest mjeseci kako bi se što vjernije prenijeli okusi, ali i mirisi njihovih vinograda. Pinot bijeli je za deset posto dominantniji od chardonnaya u blendu ‘Brut Nature’ i s četiri godine ležanja na kvascima u velikim hrastovim bačvama izvrsna je kombinacija svježine i mineralnosti. Suhost je nešto što oba pjenušca jasno karakterizira, no ‘Rose Nature’ je sto posto crni pinot koji nakon tri godine na kvascima odležava u malim barrique bačvama, s vrlo niskim sumporima i bez filtracije, te poprima kremasti i kompleksniji okus nego što je za očekivati. Vinarija Korak planira izaći s još dvije etikete pjenušca, no zasad su novitet macerirana vina, na koja su vrlo ponosni, ne samo zbog izvrsnih rezultata, nego što su procesom proizvodnje, te stiliziranom etiketom odali posvetu obiteljskoj tradiciji vinogradarstva, ali i otišli korak dalje.

Premda je Audi A4 35 TDI S tronic idealan za duga putovanja, jednako se dobro snalazi po zavojitim cestama

I dok se vozimo natrag prema Zagrebu, uz svu udobnost koju nam je pružio Audi i gostoprimstvo trojice vrsnih proizvođača pjenušaca, ne možemo se oteti dojmu kako bi bilo idealno samo produžiti prema istoku i istražiti Slavoniju i njezine ravničarske vinograde, možda prema Istri po dozu terana i malvazije, ili, pak, prema jugu do Dalmacije i otoka, jer zasad se svi vinari slažu da je ova godina u vinogradima još bolja od prethodne, hoće reći fenomenalna. No, razum je srećom prevladao, pa smo odlučili zasad parkirati Audi i prepustiti ovom ‘talogu’ plešivičkih impresija da sazriju, a ostalim regijama pristupiti potpuno individualno i s poštovanjem. Samo ostaje vidjeti kojim ćemo vinskim stranputicama krenuti u novom broju, barem dok ne počne nova morska sezona.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Petar Santini & Filip Bubalo

Video Yachts Croatia

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
ovo je slika novi broj Yachts Croatia 67 Jahting

Novi broj u prodaji: Riva 88 Folgore na testu, savršen bijeg sa S-klasom i biseri otoka Brača

Izašao je novi broj Yachtsa, a ovaj tekst može vam poslužiti kao ‘sneak preview’ svih dobrih stvari koje nudimo svibanjskom izdanju našeg luksuznog magazina. Nakon …

Ovo je fotografija nove Mercedes S-class at Portonovi Putovanja

Mercedes S-klasa u resortu One&Only Portonovi: Optočeni zvijezdama

Mercedes S-klasa odvela nas je do nove luksuzne destinacije na Jadranu – resorta One&Only Portonovi Englezi imaju jednu lijepu frazu za osobu ili kompaniju koja …

Ovo je fotografija proljetni broj Yachts Croatia 66 Jahting

Proljetni broj u prodaji: Uz Monicu Bellucci i Yachts izlog otvaramo sezonu u velikom stilu

S prvim ovogodišnjim brojem našeg luksuznog magazina otvaramo sezonu u velikom stilu. Yachts Croatia 66 donosi brojne teme iz područja jahtinga, luksuza i hedonizma koji …

Jesenski broj Yachtsa Jahting

‘Epidemija’ novih jahti u jesenskom broju Yachtsa

Na kioscima je jesenski broj Yachtsa Croatia koji, uz uobičajene zanimljive teme, donosi i prilog o novim plovilima za nadolazeću nautičku sezonu Jahte se danas …

mate-rimac-02 Intervjui

Kako Mate Rimac zamišlja automobilsku budućnost

Mate Rimac Rimac Automobili su u samo deset godina prošli put od obećavajućeg start-upa do tvrtke koja surađuje s Porscheom, Aston Martinom, Koenigseggom, Kijom i …

bmw-8-01 Automobili

Novi BMW serije 8 Gran Coupé

BMW serije 8 Gran Coupé ističe se osebujnim karakterom, elegantnim dizajnom, izvanrednim dinamičkim osobinama i performansama te unutrašnjim prostorom Luksuz i sport Modelu BMW serije …

Ovo je fotografija WTF, zaklada za očuvanje mora i oceana Jahting

Water Revolution Foundation: Zaštita i očuvanje planeta

Water Revolution Foundation je od svog osnivanja 2018. postao jedna od najprominentnijih inicijativa s ciljem neutraliziranja otiska superjahting industrije, uz promicanje održivih tehnologija i praksi …

Ovo je fotografija Jahorina Resort i Spa Putovanja

Jahorina Mountain Resort & Spa: Raj za ljubitelje planina

Jahorina Mountain Resort & Spa najmoderniji je planinski resort u regiji, koji nudi vrhunski spa centar, dobar provod i poseban gastronomski doživljaj Olimpijski centar Jahorina …

Ovo je fotografija Lokvarskog jezera Gorski kotar Destinacije

Gorski kotar: Moje šume, moji snovi

Zeleno srce Hrvatske idealna je destinacija za sve one koji žele iskusiti boravak u prirodi i održivi turizam Gorski kotar je neodoljiva planinska oaza prekrivena …

Ovo je fotografija pilota Formule 1 Nico Rosberg Intervjui

Nico Rosberg: Novi život svjetskog prvaka

Nico Rosberg za mnoge je nekadašnji svjetski prvak u Formuli 1 i sin legendarnog Keke Rosberga. U svom ‘drugom’ životu, Nico je i dalje ljubitelj …

Ovo je fotografija Vesper Marine Jahting

Garmin preuzima Vesper Marine

Portfelj proizvoda uključuje nagrađivanu tehnologiju svijesnosti o situaciji i daljinskog nadzora Garmin je objavio kupovinu tvrtke Vesper Marine, privatnog pružatelja tehnologija nautičke industrije – AIS, …

Ovo je fotografija degustacije sireva, Južni Tirol Putovanja

Gastro idila Južnog Tirola

Južni Tirol je po mnogim parametrima najpoželjnije mjesto za život. Uz jedinstvenu ljepotu Dolomita, krajolik prožet kontrastom između alpskih vrhova i Mediterana, turizam, gastronomija i …

Scroll to Top