Plešivica: Uskim cestama u carstvo hrvatskih pjenušaca

Plešivica: Uskim cestama u carstvo hrvatskih pjenušaca

8 MINUTES READ
00:00:25

Hrvatska se sa svojom listom autohtonih sorti savršeno uklapa u nove svjetske enološke trendove, a mi smo ovu regiju s nekim od najboljih pjenušaca odlučili istražiti s novim Audijem A4 35 TDI S tronic, koji se pokazao kao savršeni suputnik za vijugave ceste ‘hrvatske Champagne’

Plesivica pogled iz zraka
Plešivicom meandriraju ceste s nasadima chardonnaya, rizlinga, portugisca, pinota

Na prvi pogled, automobile i pjenušce ne možete svesti na zajednički nazivnik ni teorijom velikog praska, no zanemarimo li konačni proizvod, s jedne strane limuzinu, a s druge strane pjenušavo vino, poput mjehurića iz duge uske čaše izlaze sličnosti, a naša reportaža o otkrivanju hrvatske ‘šampanjske’ regije dobiva i prve logične konture. Duga tradicija, kvaliteta i premium status, etikete su koje se mogu ‘zalijepiti’ na oba proizvoda. U slučaju novog Audija 35 TDI S tronic ‘etikete’ se savršeno preklapaju s potrebama današnjih poslovnih ljudi za limuzinom više klase koja skriva sportske karakteristike, a koja će ih, upotpunjena udobnošću i tehnologijom, prevesti u najkraćem vremenu i sigurno do idućeg sastanka. S druge strane, Hrvatska se sa svojom listom autohtonih sorti savršeno uklapa u nove svjetske enološke trendove jer danas, za razliku od prije tridesetak godina, može kvalitetom proizvodnje parirati svjetskim pjenušcima, a ako Francuska ima pokrajinu Champagne, onda Hrvatska ima Plešivicu. Za doći do Jastrebarskog, odnosno Plešivice, gdje se nalaze hrvatski majstori pjenušaca, mora se proći zagrebačke gužve, što Audi odrađuje bez ikakvog problema, jer zavaljeni u duboko profilirana sjedala s odličnim audiosistemom vrijeme puno lakše prolazi. Od bogatog programa zaštite putnika, na zaslonu osjetljivom na dodir možete odabrati nivo automatskog kočenja (Audi pre sense city), što će dobro doći upravo u prometnim gužvama.

Idealan suputnik za male i velike ceste

Izraženiji sportski redizajn najprodavanije Audijeve limuzine savršeno se uklopio u krajolik vinorodne Plešivice

U ritmu kreni-stani, Audijev sistem automatskog gašenja funkcionira odlično, pa još k tome i uštedite gorivo, iako TDI motor sa 120 kW nije velik potrošač. Kod prestrojavanja i naglih ubrzanja, gotovo i nemate osjećaj da se u motoru mijenjaju brzine i preslaguju zupčanici, no broj okretaja linearno raste na potpuno digitalnom sučelju. Kad iziđete iz gužve i dohvatite se autoceste, Audi će vam sa zadovoljstvom pokazati svoje lice, a to je udobna ‘cestovna krstarica’ srednje klase, koja vanjskim dizajnom možda to ne naglašava, ali suvereno nadilazi konkurenciju. Instant odziv gasa čini ubrzanja istinskim užitkom, pa smo svako malo pregledavali zaslon kako ne bismo prekoračili ograničenja brzine, no i mi smo ljudi, pa tko zna, možda dok ovo čitate, upravo plaćamo manju kaznu. Upravljanje Audijem na otvorenoj cesti je doslovno poput videoigre, pa čak i neiskusni vozači mogu sigurno voziti na autocesti jer se za sigurnost brine cijeli sustav elektronike, pa je krajnji rezultat neopterećenost i opuštenost u vožnji. Silaskom s autoceste prema našem odredištu Plešivici, dolazite na područje užih cesta nerijetko obilježenih neravninama, no zahvaljujući naprednom ovjesu naša vožnja ostala je i dalje udobna.

Pjenušci Griffin iz morskih dubina

Crni Griffin pjenušac jedno je od fenomenalnih ‘izuma’ Krešimira Ivančića

Nije bilo lako izići iz Audijeva loungea, no s druge strane čekali su nas neki od ponajboljih hrvatskih vinara s ovog područja. Premda se njegovi preci još od 1759. bave vinarstvom, tek prije desetak godina Krešimir Ivančić odlučio je okrenuti smjer obiteljske vinarije prema pjenušcima i, s obzirom na renome koji je stekao, napravio je pravi potez. Uz punu podršku oca Milana, stvorio je brend ‘Griffin’, iznikao iz obiteljskoga grba koji sa svojom simbolikom savršeno odgovara ovim pjenušcima, jer upravo su ova mitska bića čuvari Dionizijeva kratera vina. Zgodna poveznica, ali samo ako proizvodite vrhunski pjenušac kao što to radi obitelj Ivančić. Njihov izlazak na tržište obilježen je etiketom ‘Brut’ – prvim vrhunskim pjenušavim vinom na ovim prostorima, a Krešimir se od tada prometnuo, uz neke već etablirane plešivičke susjede, u novu zvijezdu hrvatskih pjenušavih vina. Posao s premium pjenušcima vrlo je zahtjevan, jer se nakon tri do pet godina, ovisno o tipu pjenušca, iz podruma izvlače prve boce i tek se onda vide rezultati. ‘Dark side’ se ističe ne samo vanjskim izgledom, jer je nastao od jedne uistinu autohtone i pomalo podcijenjene sorte portugizac, kao vrhunsko pjenušavo vino koje plijeni sva osjetila. S jarkom crvenom bojom i pravom eksplozijom okusa, sljubljivanje s jelima od divljači čini se sasvim logičnim, jer se voćnost, mineralnost i neopisiva lakoća ispijanja idealno vežu uz ‘težu’ hranu. Od iste sorte rađen je i ‘Rose’, plemenit i lagan, ljetni ‘appetizer’, koji se nedavno ‘zazlatio’ na svjetskom natjecanju ‘Portugieser Du Monde’. Uz autohtone sorte, obronci plešivičkih brda idealni su za internacionalne sorte poput sauvignona, chardonnaya, pinot noira, pa je tako ‘Zero’, pjenušac napravljen od sto posto chardonnaya bez dodatka šećera, dok je ‘Dark Lady’, kao i svi pjenušci, dobiven kombinacijom tradicionalnog vrenja u boci i krio maceracije. Zasebno mjesto, pa i ručno rađeno drveno pakiranje zaslužuje ‘Coral Griffin’, pjenušac ‘par excellance’, koji je kao vrhunski proizvod more dodatno odnjegovalo. Naime, nekoliko tisuća boca pjenušca, negdje ispred Paga, na dvadesetak metara dubine leluja u kavezima uz pomoć morskih struja oko dvije i pol godine, gdje dubina i tišina mora čini magiju, i koje kulminiraju u vrlo cijenjenom ‘morskom’ pjenušcu.

Audi se izvrsno snašao po padinama Plešivice

Nije lako napustiti gostoprimstvo cijele obitelji Ivančić, no kad ne smijete degustirati jer vozite, a još vas ispred čeka novi Audi, stvari se ipak lakše kotrljaju. Vinogradi Plešivice smješteni su na južnim padinama obronaka do čak 400 metara nadmorske visine, a kako bi došli do našeg sljedećeg gosta, vozili smo se niz brda i doline, zavoje i pitoreskna sela, uglavnom na cestama gdje se ne mogu mimoići dva vozila. I baš tu se očitovala okretnost Audija A4, a uz asistenciju za kretanje ‘Hold assist’ te parking sustav sprijeda i straga koji daje zvučno upozorenje na prepreku i vizualni prikaz na zaslonu MMI-ja, naša jedina briga bila je da ne zaprljamo limuzinu za fotografiranje. Unutrašnjost Audija je posebna priča, u kojoj dominira 10-inčni MMI zaslon koji je središnje mjesto novog sustava upravljanja, ali i navigacije te ‘Infotainmenta’. Uz decentno ambijentalno osvjetljenje, boravak u autu je ugodan, no kako ne bi bilo dosadno, izgled digitalnih brojčanika može se personalizirati, a mi smo se naravno odlučili za sportski izgled, no na izgledu smo se i zadržali jer nismo ni blizu išli do maksimalnih 228 km/h.

Tri generacije Šemberovih

Nikola Šember najbolji je dokaz kako obiteljska tradicija može postati i uspješan biznis

Obitelj Šember jedna je od glavnih proizvođača pjenušaca i uz ostale ‘mirne’ etikete, pjenušci su zasigurno njihov glavni adut. Uz Zdenka Šembera i suprugu, u obiteljskoj vinariji rade tri generacije ove obitelji, pa ne čudi što je sva ta ljubav, ali i terroir Plešivice prenesen u konačni proizvod. Unatoč novom podrumu vinarije upravo namijenjenom odležavanju pjenušaca, obitelj Šember ne namjerava drastično povećavati kvantitetu, već godinu za godinom, uz neke nove edicije i etikete, nastoje samo podizati kvalitetu, jer to su količine koje mogu obiteljski obraditi, i dalje ne idu. Šemberi su započeli s ozbiljnom proizvodnjom pjenušaca 1997. i odlučili su se isključivo za klasičnu metodu proizvodnje, odnosno vrenje u bocama nakon odležavanja. ‘Rose’ prvi izlazi na tržište nakon što odleži oko godinu i pol na kvascima i to se odmah primjećuje po njegovoj svježini, dok ‘Brut’ ostaje još godinu dana pa i dulje prije degoržiranja, pa je i okusom kompleksniji. Nismo degustirali, ni približno kako smo željeli, no na nosu su pjenušci Šember izrazito voćne note i ‘živahni’ u čaši, a vjerujemo i senzacija na nepcima. ‘Pavel’ je ‘single vineyard’ pjenušac napravljen od 90 posto chardonnaya i 10 posto autohtone sorte žuti plavec, i ‘rijetka je vrsta’ s obzirom na to da ne izlazi na tržište svake godine, već kada su sirovine i svi uvjeti baš idealni za njega. Tako je 2013. bila nulta godina za ‘Pavel’, a sada je vani 2016. i ako sebi i društvu želite priuštiti istinski i rijedak moment s čašom pjenušca, ‘Pavel’ je upravo idealan jer nosi poseban sortiment Donjih Pavlovčana. Sin Nikola najavljuje i proizvodnju posebnog ‘blanc de noirs’, odnosno bijelog pjenušca rađenog od crnog pinota, a jedini je problem što ćemo morati pričekati još dvije godine za degustaciju.

Vinarija Korak otvara novo poglavlje

Obitelj Korak svoju bogatu ponudu vinarije nadopunit će otvaranjem’fine dinninga’ usred Plešivice

Audijem smo se odvezli doslovno pred vrata budućeg vjerujemo eno/gastro epicentra Plešivice, novog restorana obitelji Velimira Koraka, koji je spreman za prve goste, a mi smo odmah iskoristili jedinstvenu priliku i fotografirali limuzinu koja se savršeno uklopila ispred fenomenalnog interijera novog restorana. Vinarija Korak planira gostima potaknuti emocije ‘na svim frontovima’, pa će jela u nekoliko sljedova temeljena na lokalnim namirnicama Plešivice, ali u ‘fine dinning’ maniri, spojiti s bogatom paletom vlastitih vina. Za kuhanje će biti zadužen najstariji Velimirov sin Bernard, koji je iskustvo stjecao kod Ane Roš pa i velikog Massima Botture, dok vinski dio vodi sin Josip, u čijem smo društvu razgledali novi prostor iz kojega se pruža prekrasan vidik na cijelu Plešivicu. Njihovi vinogradi nalaze se na nekih devet lokacija i oko šest hektara, a sve te mikrolokacije daju nešto ‘svoje’, i tu zapravo leži cijelo bogatstvo, bilo da je riječ o sauvignonu, chardonnayu, rizlingu, pinotu sivom i crnom, portugiscu ili syrahu, no od pjenušaca zasad imaju dvije etikete. Iako se glavnina proizvodnje temelji na mirnim i dobro poznatim vinima, od pjenušaca se željelo napraviti kompleksno piće koje će zadovoljiti i najzahtjevnije, ali s okusom Plešivice. ‘Brut Nature’ i ‘Rose Nature’ pjenušci su bez šećera, napravljeni skroz suho i autentično, što znači da se kompleksnost terroira dobivena iz vinograda prenosi u boce i prepušta odležavanju u boci oko šest mjeseci kako bi se što vjernije prenijeli okusi, ali i mirisi njihovih vinograda. Pinot bijeli je za deset posto dominantniji od chardonnaya u blendu ‘Brut Nature’ i s četiri godine ležanja na kvascima u velikim hrastovim bačvama izvrsna je kombinacija svježine i mineralnosti. Suhost je nešto što oba pjenušca jasno karakterizira, no ‘Rose Nature’ je sto posto crni pinot koji nakon tri godine na kvascima odležava u malim barrique bačvama, s vrlo niskim sumporima i bez filtracije, te poprima kremasti i kompleksniji okus nego što je za očekivati. Vinarija Korak planira izaći s još dvije etikete pjenušca, no zasad su novitet macerirana vina, na koja su vrlo ponosni, ne samo zbog izvrsnih rezultata, nego što su procesom proizvodnje, te stiliziranom etiketom odali posvetu obiteljskoj tradiciji vinogradarstva, ali i otišli korak dalje.

Premda je Audi A4 35 TDI S tronic idealan za duga putovanja, jednako se dobro snalazi po zavojitim cestama

I dok se vozimo natrag prema Zagrebu, uz svu udobnost koju nam je pružio Audi i gostoprimstvo trojice vrsnih proizvođača pjenušaca, ne možemo se oteti dojmu kako bi bilo idealno samo produžiti prema istoku i istražiti Slavoniju i njezine ravničarske vinograde, možda prema Istri po dozu terana i malvazije, ili, pak, prema jugu do Dalmacije i otoka, jer zasad se svi vinari slažu da je ova godina u vinogradima još bolja od prethodne, hoće reći fenomenalna. No, razum je srećom prevladao, pa smo odlučili zasad parkirati Audi i prepustiti ovom ‘talogu’ plešivičkih impresija da sazriju, a ostalim regijama pristupiti potpuno individualno i s poštovanjem. Samo ostaje vidjeti kojim ćemo vinskim stranputicama krenuti u novom broju, barem dok ne počne nova morska sezona.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Petar Santini & Filip Bubalo

Video Yachts Croatia

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
mate-rimac-02 Intervjui

Kako Mate Rimac zamišlja automobilsku budućnost

Mate Rimac Rimac Automobili su u samo deset godina prošli put od obećavajućeg start-upa do tvrtke koja surađuje s Porscheom, Aston Martinom, Koenigseggom, Kijom i …

bmw-8-01 Automobili

Novi BMW serije 8 Gran Coupé

BMW serije 8 Gran Coupé ističe se osebujnim karakterom, elegantnim dizajnom, izvanrednim dinamičkim osobinama i performansama te unutrašnjim prostorom Luksuz i sport Modelu BMW serije …

Lexus 03 Automobili

Lexus proslavio 30. rođendan

Deset milijuna prodanih vozila, od čega čak 1,6 milijuna hibridnih modela, impresivne su brojke kojima se može pohvaliti Lexus, brend koji je eventom u zagrebačkoj …

Bmw X6 00 Automobili

Novi BMW X6

Tvrtka Tomić & Co. održala je svečano predstavljanje novog BMW-a X6 koji je oduševio sve prisutne u BMW Tomić City Store-u na Rooseveltovom trgu u …

Automobili

Strast i opsesija Takumi majstora

Nakon mnogo sati vježbanja i obuke, majstori Takumi razvili su gotovo nadljudska osjetila. Vid koji uočava tragove nevidljive nevještom oku, sluh koji može namjestiti motor …

Automobili

Snaga SUV-a i sportski duh coupéa

Novi BMW X6 Treća generacija modela X6 ima čist, jednostavan, elegantan izgled, kojim naglašava snažan, autoritativan karakter vozila BMW predstavlja novo izdanje popularnog modela koji …

Jahting

Deveta Arcadia Sherpa samo za vlasnika

Deveti primjerak jahte Sherpa brodogradilišta Arcadia, po želji naručitelja sagrađen je u vlasničkoj verziji. Ova 18-metarska jahta u standardnim verzijama ima dvije kabine, koje su …

Blue Kotor Bay Putovanja

Blue Kotor Bay: Luksuz s wild beauty potpisom

Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay Premium Spa Resort, kategorizirano s 5 zvjezdica, u potpunosti je renoviran i rebrendiran hotel koji je prije bio poznat …

Jahta Sirena 88 Testovi

Sirena 88 na testu: Boutique hotel na moru

Sirena 88 duga gotovo 27 metara, jedinstveni je brod namijenjen dugim krstarenjima koji pruža pravi komfor od pet zvjezdica, a beskompromisna luksuzna rješenja i mnogobrojni …

Nacionalni Park Kornati Pogled Iz Zraka 01 Destinacije

Nacionalni parkovi i parkovi prirode: Priča o kamenim jadranskim brodovima

Na Jadranu jednostavno postoje mjesta koja su prva među jednakima. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog atributa kojima su zaslužila status morskih zaštićenih područja. …

Aquila 54 motorni katamaran Jahting

Aquila 54: Luksuzni motorni katamaran

Brodogradilište Aquila Power Catamarans nedavno je najavilo prinovu u svojoj proizvodnoj gami, Aquila 54. Dvotrupna jahta duljine 16,50 metara bit će savršeno prikladna za krstarenja, …

Intervjui

Joaquin Phoenix: Čovjek iza glumačke maske

Po mišljenjima mnogih kolega i tutora, Joaquin Phoenix je jedan od rijetkih glumaca koji svoj etički i radni etos stavlja ispred svega te, unatoč velikom …

Scroll to Top Skip to content