100 milja po sjeveru Jadrana3 min

Učinivši lijep krug po sjevernom Jadranu, uvjerili smo se u atraktivnost tog dijela jadranske obale, a odličan domaćin bila nam je tvrtka koja u segmentu ‘boutique’ čartera u tom akvatoriju probija led

Prema današnjim nautičkim trendovima, plovidba južnim dijelom naše obale i otoka najprivlačnija je posjetiteljima hrvatskog Jadrana. U itinerarima brojnih moreplovaca nezaobilazne su destinacije na jugu koje privlače nautičare svojom nespornom ljepotom i sadržajima, ali koje danas jedva podnose pritisak sve brojnijih posjetitelja.

Tako najpopularnija mjesta postaju i najnapučenija, pa nude sve manje gostima željnim pravog uživanja u moru, a ne samo u činjenici da su prisutni na svojevrsnim ‘must be’ mjestima. U tom kontekstu sjever Jadrana je bolji od juga, odredišta za sadržajnu i bezbrižnu plovidbu ne manjka, a uživanje u relativnoj samoći kakvo nude otoci sjevernog arhipelaga nešto je što tijekom ljeta na ruti između Splita i Dubrovnika možete uglavnom samo sanjati. Svjesni smo da je ljepota u očima promatrača, pa smo rado odlučili ‘baciti pogled’ na sjever i to prenijeti na naše stranice.

U suradnji s tvrtkom Monte Carlo Charter iz Opatije odlučili smo obići odredišta Kvarnera i bliže okolice, kao dobrodošlu alternativu uobičajenim rutama juga.

Monte Carlo charter, Sjever Jadrana
Prirodne ljepote sjevernog Jadrana nude užitak u plovidbi bez gužvi i odlična sidrišta (Punta Križa, Cres)

‘Prijevozno sredstvo’ nam je bio agilni Monte Carlo 5, jahta s tri kabine kojom Monte Carlo Charter probija led s boutique čarter ponudom upravo u tom dijelu Jadrana. Plovidbu smo započeli u Opatiji, nakon isplovljenja iz marine hotela Admiral uputili smo se prema Cresu. Svima poznata ACI marina u Cresu pruža izvrstan vez, ali to nam ovog puta nije bio cilj. Otišli smo u susjedni Valun, u prvom redu poznatom po sjajnom izboru restorana s morskim gastronomskim specijalitetima, a inače okruženom brojnim šljunčanim plažama idealnim za dnevno kupanje.

Kupali se nismo, ali smo nakon ugodnog predaha u šarmantnom mjestašcu nastavili plovidbu južnom obalom Cresa prema najpoznatijoj plaži cijelog kraja, onoj ispod Lubenica. Na putu smo prošli brojne uvalice sa skrivenim žalima koje su taman toliko velike da u njih stane samo vaš brod. Nakon snimanja uz plažu nad kojom stražari pitoreskan gradić Lubenice, otisnuli smo se prema otočiću Zeča, s dugim šljunčanim žalom okrenutim prema jugu, dok se jednako dobro sidrište nalazi i sa sjeverne strane tog otočića.

Monte Carlo charter, Sjever Jadrana
Maleni Valun na otoku Cresu jedno je od najpoznatijih gastronomskih odredišta na Kvarneru

U ljepoti lagune uživali smo dok nije zapuhao jugozapadnjak koji je i ‘odgovoran’ za formiranje lijepe plaže u toj uvali, pa smo se uputili prema Unijama. Mali gradić, dobar vez i plaža u samom mjestu dobar su izbor za noćenje u potpunom miru, a isto ćete pronaći i ako produžite prema obližnjem Susku. Mi smo, pak, izabrali povratak prema kopnu i odlazak na Lošinj.

Bilo da ulazite u lošinjsku uvalu, ili se, kao mi, zadržite u uvali Čikat, na dohvat ruke su vam vrhunski sadržaji najluksuznijih hotela na Jadranu, ali i oni grada Malog Lošinja, kao urbanog centra tog dijela arhipelaga. Daljnja plovidba vodi vas uz južnu obalu Malog Lošinja gdje se nalazi niz dobro zaštićenih uvala u kojima ni usred ljeta nema velike gužve. Mi smo svoju rutu nastavili prema Iloviku, u kojem je u tijeku obnova i proširenje trenutnog priveza ispred mjestašca smještenog na sjeverozapadnom dijelu istoimenog otoka.

Monte Carlo charter, Sjever Jadrana
Zeča

Preko puta, prema sjeveru, nalazi se otok Rab koji smo ovog puta zaobišli, jer smo se odlučili za plovidbu prema punti Križa, najjužnijem dijelu otoka Cresa, koja se grana u krakovima s nizom odlično zaštićenih uvala. Želite li plovidbu produžiti dalje na zapad, čeka vas odlično zaštićeni grad Osor koji ‘čuva’ i morski prolaz prema Istri, malo sjevernije su grad Krk i marina Punat, a čuvena Senjska vrata, koja nude prolaz podno moćnog Velebita, još malo istočnije od punte Križa.

I nakon što smo prevalili gotovo stotinu milja, ostalo nam je još niz zanimljivih opcija za plovidbu, prije negoli smo se uputili natrag u Opatiju. Bez obzira na koju stranu krenete, krug oko Kvarnera zatvorit ćete na zanimljiv i sadržajan način. Po našoj procjeni, odredišta za sedmodnevnu plovidbu možete birati, a ako istu produljite malo južnije, na sjeverozapad zadarskog arhipelaga uz povratak preko Paga i Raba, imate dovoljno ‘materijala’ za bogato dvotjedno istraživanje tog dijela Jadrana.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above